Katsaus näätäkuluihin - fretin kustannukset | Taskuvarkaani

2. elokuuta 2012

Katsaus näätäkuluihin - fretin kustannuksetfretti fretin kustannukset ja hinta paljonko maksaa fretti
Kuten kaikki fretinomistajat varmasti tietävät, ei fretti todellakaan ole mikään halpa eläin. Vaikka itse fretin ostohinta onkin todella halpa verrattuna esimerkiksi rotukissan tai -koiran hintaan, fretin pitämiseen, ruokkimiseen ja hoitamiseen kuluu paljon enemmän rahaa, kuin se antaa ymmärtää. Itse eläin ei toki ole ainoa asia, johon tulee investoida. Frettien ruoka on paljon tyyriimpää, kuin kissan tai koiran kaupasta ostettava purkki- tai kuivaruoka, frettejä hoitavia eläinlääkäreitä löytyy harvasta (joten voit joutua ajamaan satoja kilometrejä frettiäsi eläinlääkäriin, mikäli asut pohjoisemmassa), fretit myös sairastuvat paljon helpommin, kuin nuo kaksi yllämainittua yleistä lemmikkiä, ja fretin hoitaminen eläinlääkärissä tai -sairaalassa maksaa. Aivan niinkuin maksaa kissan, koiran ja hevosenkin hoito, mutta asiassa on eräs pieni ero; freteistä, eikä frettien sairauksista tiedetä läheskään niin paljoa, joten ongelman löytämiseksi joudutaan usein tekemään paljon erilaisia, lopputuloksen kannalta turhia testejä ja kokeita. Frettiä on myös paljon vaikeampi hoitaa, esimerkiksi leikata pienen kokonsa vuoksi. Luethan myös jatko-osan Katsaus näätäkuluihin Osa 2.Jos siis harkitset frettiä lemmikiksi, kannattaa muistaa että vaikka fretti onkin pienikokoinen, sitä ei voi rahallisilta kuluiltaan verrata esimerkiksi muihin suhteellisen samankokoisiin lemmikkeihin, kuten kaneihin tai marsuihin. Pienestä koostaan huolimatta fretit syövät kuin hevoset, joka voikin monet yllättää.

Olen ottanut ylös kaikki frettieni kustannukset, ja kirjaan niitä tänne, jotta ihmiset näkee ettei fretti tosissaan ole halpa eläin, kuten voisi helposti luulla. Laitan tähän myös katsauksen Doussin kuluihin erikseen, sillä ne ovat jälkeenpäin muisteltuja, sekä laskuista ja kuiteista tarkistettuja. 

Doussin kulut:             
- Doussi                          300e    
- Doussin hakumatka    260e
- Kuivaruoat yht.               95e
- Raakaruoat yht.           710e     (raakaruoat +-50e per kuukausi)
- Herkut                             40e
- Nutriplussat                    45e
- Lelut                                35e
- Leikkiputki                      35e
- Penikkarokote               60e
- Iso kantokoppa              35e
- Valjaat                            20e
- Hiekat/pelletit                   5e     
- Ruokakupit                    10e
- Eläinlääkäri                 340e
- Eläinlääkäri                 370e
- Eläinsairaala             1260e
- Tuhkaus + uurna         120e
  Yhteensä                   3740 euroa


Feran kulut:                                         02.06.2012-02.08.2012
- Fera                               350e                   eli kahden kuukauden ajalta
- Raakaruoka 06/12         45e                          yhden fretin kulut.
- Raakaruoka 07/12         55e
- Raakaruoka 08/12         55e
- Peti                                  40e
- Valjaat                             30e
- Hiekat/pelletit                 15e
- Hiekkalaatikko + lapio  15e
- Tyynyt, viltit, pyyhkeet     22e
- Lelut                                 20e
- Herkut                                5e
- Nutriplus -geeli               15e
- Lisäravinteet                  33e
- PlayPen                          75e
- Leikkitunneli                   10e
- Penikkarokote               70e
- Uima-allas (:                  10e
  02.08.2012 yhteensä  860 euroa


Feran ja Mojiton kulut:                                 02.08.2012-20.11.2012
- Mojito                               250e                              eli neljän kuukauden ajalta
- Raakaruoka 09/12           60e                                    kahden fretin kulut.
- Raakaruoka 10/12           80e
- Raakaruoka 11/12           65e
- Lisäravinteet                     30e
- Nutriplussat                       35e
- Herkut                                15e
- Pelletit                                40e
- Mojiton penikkarokote     70e
- Korvapunkkihäädöt          30e        (Näyttelyä varten laitettu varmuuden vuoksi)
- Lelut                                   40e
- Furminator                         25e
- Playpenin pohja                40e
- Uudet ruokakupit              15e         (Oli pakko hankkia kaatumattomat.. :D)
- Riipparit                             20e
- Pyyhkeet ja pehmusteet   15e
- Mojiton valjaat                    20e     
- Feran tassunhoitovaha     15e 
- Mojiton shampoo               10e
  20.11.2012  yhteensä      845 euroa            


Näyttelykustannukset:
Finnish Ferret Festival 2012 osallistumismaksu:  27e
Finnish Ferret Festival matkakulut:                         45e
Kesäpiknik 2012 osallistumismaksu:                       5e
Capital! 2012 osallistumismaksu                            37e
Yhteensä: 114 euroa 20.11.2012 mennessä


Minulla siis kului yksin Feraan kahden kuukauden aikana 860euroa, eli lähemmäs tonnin. Tuossa toki oli Feran itsensä hinta, mutta ottakaa huomioon, että minulla oli lähestulkoon kaikki tarvikkeet jo valmiina, eli minun ei tarvinnut ostaa hiekkalaatikoita (yksi piti ostaa), eikä kantokoppia, ruokakuppeja tai muita vastaavia. Ja silti minulla meni kahden kuukauden aikana noin paljon rahaa yhteen näätään. Tokihan tuossa on nyt mukana tuo uima-allas, peti ja lelut, mutta pakkohan eläimelle on lelujakin hankkia. Mojiton ja Feran yhteisissä kuluissahan on myös sellaisia asioita, jotka eivät täysin välttämättömiä ole, eli ns. extrakuluja. Näitä kuluja kuitenkin tulee joka kuukausi tasaiseen tahtiin, mutta vain eri asioista, eli todennäköisesti rahanmeno jatkaa samaa linjaa kuin tähänkin mennessä.

Ja huomioikaa myöskin noissa Doussin kuluissa, että siitä aivan varmasti puuttuu paljon erilaisia rahanmenoja, kaikki riipparit, peitot, pyyhkeet, viltit, tyynyt, näyttely, kammat ja harjat, shampoot, lisäravinteet, kynsisakset, pari petiä sun muita. Noista voitte varmasti lisätä sellaiset 200euroa ainakin lisää. Varmaan puuttuu myös muuta, mutta eipä niillä nyt niinkään väliä. Mutta huomioikaa myös se, etten myöskään Doussiakaan varten joutunut ostamaan kuin yhden kantokopan, minulla oli ennestään kaksi kantokoppaa, ja hiekkalaatikot, sekä koreja sun muita nukkumapaikkoja pojalle. Ja silti ylläolevan listauksen mukaan minulle meni reilun vuoden aikana poitsuun 3740 euroa + nuo pari-kolme sataa joita en ole tähän muistanut laittaa. Eli reilun vuoden aikana yhteen frettiin on mennyt lähes 4000 euroa. Siis 4 tuhatta!


Yhteensä minulla on kulunut Feraan ja Mojitoon 1810 euroa ajalla hieman puolen vuoden aikana. Koko fretinomistajan aikanani minulla on kulunut fretteihini noin 5800 euroa.
fretti fretin kustannukset ja hinta paljonko maksaa fretti

Kuten varmastikin näistä huomaatte, niin fretti ei todellakaan ole lemmikki mistään kaikkein halvimmasta päästä, vaan nämä otukset tosiaankin syövät rahaa. Siis sitä voisi aivan yhtä hyvin tosiaan silputa niiden lautaselle ja sekoittaa ruokaan.. ;)

Jatkan näätäkulujen kirjaamista ylös, ja laitan varmasti taas muutaman kuukauden päästä uutta infoa kuluista. Päivitän siis aina tämän saman postauksen uuden kirjoittamisen sijaan, sillä näin se on varmasti lukijoiden kannalta helpompaa. Kyllä näihin rahaa tosiaan saa menemään, vaikken todellakaan ole mitään luksusta näille ostanut, enkä edes paljoa hemmotellutkaan millään monilla pedeillä sun muilla. Että näin sitä rahaa vain kuluu. Noillakin rahoilla olisin voinut tehdä vaikkapa hieman pidemmänkin reissun jonnekkin Hawajille tai muualle trooppiseen ja lämpöiseen paikkaan, tai vaikkapa ajokorttiin ja autoon, mutta mieluummin käytän ne haiseviin, varasteleviin mutta niin ihaniin näätäeläimiini!


fretti fretin kustannukset ja hinta paljonko maksaa fretti

42 kommenttia :

 1. Koiranomistajana pitää tosin todeta, että kyllä tuo sama määrä menee ihan koiraankin, jos laskee jokaisen vähänkin koiraan liittyvän asian ostamisen. Jos lasken koiranpitoon normaalien hankinta-, eläinlääkäri-, ruoka-, ja harrastuskustannuksien lisäksi oheishankinnat, kuten luut, lelut, pesuaineet, hoitoaineet, takkuaineet, kammat, karstat, harjat, hiuslenkit, matkat sun muut, hinta huitelee monessa tonnissa.

  Mitä olen elatuskustannuksia verrannut ystäväni kanssa, kaksi frettiä vie huomattavasti vähemmän kuin kolme koiraa. HUOMATTAVASTI vähemmän. Toki niiden ruoka maksaa enemmän, mutta sitä menee vähemmän. Ainoa, missä fretti pesee koiran loppujen lopuksi, jos haluaa tarjota kummallekin hyvän elintason, ovat ne lääkärinkustannukset. Jos otus sairastuu, sillä tosiaan harvemmin on vakuutusta ja tutkimukset vievät enemmän ja ovat usein kalliimpia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu kyllä varmasti voi mennä koiraan samanverran tai enemmänkin. Sinullahan taitaa olla oikein rotukoiria, jos olen oikein ymmärtänyt (foorumeilla näkynyt), ja niihin aivan varmasti saa rahaa uppoamaan. Kaikki näyttelytkin ja mitä näitä koirajuttuja nyt onkaan, taidat niissäkin käydä tietääkseni.

   Myönnän kyllä, että kirjoittaessani postausta, ajattelin frettiin menevän enemmän rahaa, kuin koiraan tai kissaan. Tämä siksi, että yleistin sen sille tasolle, mitä se suurimmalla osalla esim. suomalaisilla koiranomistajilla on; tavallinen kotikoira, joka syö kaupan purkki- ja kuivaruokaa sun muuta. Sen tiedän, että rotukoiriin ja -kissoihinkin voi mennä suuria summia rahaa. Oikeastaan en edes kirjoittanut (enkä kirjoittaisikaan) tekstissäni, että frettiin menisi enemmän rahaa kuin koiraan.

   Postauksen tarkoituksena oli näyttää, että frettiinkin kuluu huimia summia rahaa, vaikka se onkin paljon pienempi eläin kuin juurikin esimerkiksi kissa tai koira. Varsinkin ruokaan meillä kyllä menee semmoiset summat että huh huh :D

   Poista
  2. En itsekkään tosin laske kuluihin mitään näyttelymatkoja sun muita, ainoa matka jonka olen laskenut, on tosiaan tuo Doussin hakumatka Venäjältä. Sen jotenkin katsoin aiheelliseksi. Ja tosiaan varmasti menee rotukoiriin paljon enemmän rahaa, kotikoirille harvemmin ostetaan perus shampoon lisäksi edes hoitoainetta saati sitten takkuaineita tai hiuslenkkejä. Tai sataa erilaista kampaa ja harjaa jne. (:

   Joten perus ruoka-, hoito- ym. peruskulujen lisäksi menevä rahamäärä riippuu varmasti aika pitkälti itse eläimestä sekä omistajastaan.

   Poista
 2. Halpahan kumpikaan lemmikki ei ole, pitää vielä tähdentää. Fretti menee minusta elatuskustannuksiltaan ihan pieneen rotukoiraan (hankintahinta on rotukoirassa suurempi, mutta sen kompensoivat fretin suuremmat eläinlääkärikulut).

  VastaaPoista
 3. Ihana toi rahamäärä x) Siis ihan perusjuttu, oon tosiaan todennut että kyllä näihin mun lapsukaisiin tota rahaa saa laittaa :) Mutta oon aina sanonut että mielummin koiriin ja elukoihin kuin mihinkään muuhun turhuuteen! :)

  VastaaPoista
 4. Juu niin se vain on, että kyllä näihin sitä rahaa vaan menemään! :D
  Vaikka niin saa varmasti muihinkin eläimiin menemään, mutta kun monet ajattelevat helposti fretin olevan pieni ja halpa lemmikki; "sehän maksaakin paljon vähemmän kuin rotukoira tai kissa, ja kun sehän on niin pienikin vielä, että eihän se voi syödäkkään kovin paljoa!"
  Voi kyllä vain voi.. x)

  Ja tuosta olen kyllä täsin samaa mieltä, että mieluummin tosiaan laittaa rahaa eläimeen ja sen hyvinvointiin, kuin johonkin omaan, turhaan materiantarpeeseensa. Niin meilläkin mennään, vaikken nyt tosin mitään luksusta ole näädille ostanutkaan. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinähän käytät lemmikeihisi enemmän rahaa kuin monet käyttävät lapsiinsa! Voi himpula eikö tämä ole jo vähän liioittelua? Kyllä ne fretit varmasti pärjäisivät vähemmälläkin.

   Poista
  2. Jos jollakin menee kahteen lapseensa vähemmän rahaa kuin minulla fretteihini niin silloin on jo jokin pahasti vialla.. Tosiaan puolen vuoden aikana kahteen mennyt suunnilleen se pari tonnia. Ja tosiaan tuo yli 6 tonnia on yli kahden vuoden ajalta, ja siihen on kolme frettiä osallistunut. Taitaa olla lastensuojelu paikallaan jos jollakin noin vähän kuluu lapsiinsa rahaa.. Mielestäni sinä tässä liioittelet, en minä joka haluan tarjota lemmikeilleni hyvän elämän.

   Poista
 5. Suuret summat on näköjään mennyt! totta se on etyä kyllä frettiin menee paljon enemmän rahaa kuin voisi kuvitellakaan! ja tuosta olen kyllä eri mieltä että fretti olisi muka halvempi lemmikki kuin koira! frettiin todellakin menee paljon enemmän rahaa kun tavalliseen kotikiraan, se jos on mennyt jotain ylikalliita puudeleita hankkimaan niin on sitten ihan eri asia! ei niitäkään ole PAKKO käyttää mätsäreissä ja näyttelyissö, ostaa kalliita hoitoaineita tai muutakaan ja voihan niitäkin ruokkia halvalla alepan koiranruualla. Frettiä taas ei voi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka on vanha viesti, niin oli ihan pakko tulla sanomaan, että eihän sitä koiraa voi sen enempää syöttää kökköruoalla kuin frettiäkään ;). Fretti nyt vaan ei ole mikään uskomattoman kallis eläin ylläpitää, se on yksinkertaisesti fakta. Meillä menee yhden fretin raakaruokaan ehkä 15-20 euroa kuukaudessa, ja se siis jos se söisi VAIN raakaruokaa. Annan kuitenkin nappulaa mukana. Pienikokoiseen koiraan menee saman verran ellei enemmän, keskikokoiseen meneekin sitten jo enemmän. Vaikka se sitten olisi pelkkä kotikoira; kuten sanoin, ei koiraa ruokita sen paremmin paskalla ruoalla kuin frettiäkään. Ja jos on turkkikoira, niin kyllä niihin kunnon aineisiin menee rahaa. Eihän kukaan PAKOTA hoitamaan koiraa hyvin, mutta ei kukaan pakota hoitamaan sitä frettiäkään hyvin. Fretti ei ole sen kalliimpi kuin tasokkaasti ruokittu, asialliselta kasvattajalta ostettu koira. Väittäisin edelleen, että tulee jopa halvemmaksi, jos sattuu olemaan terve. Mutta HALPA lemmikki se ei ole, ja siksi sitä ei tule hankkia perusteella "kyllä mä nyt voin fretin ostaa ku se on niin pieni". Kalliimmaksi se tulee kuin moni muu lemmikki ja jos ei ole varaa vaikkapa kissan ylläpitoon asiallisesti ja kunnon ruoalla, ei ole kyllä varaa frettiinkään missään tapauksessa. Sen sijaan harrastuskoira tulee monesti kalliimmaksi. Ja se kotikoirakin, jos haluaa sen hoitaa asiallisesti.

   Poista
  2. No huh kuina vähän Hittavainen syö. O_o Paitsi että niin, saat varmasti ruoat halvemmalla kun ostat isoja satseja kerralla niin koiralle kuin fretillekin. Itse en esimerkiksi voi kanankauloja tilata 10kg säkkiä kun niitä sitten syötäisiin vähän pidempään. Ja siihen päälle 15 muutakin eri raakaruokaa isot määrät niin johan siinä pitäisi olla kokonainen kylmähuone ruoille. :')

   Ja olen kyllä täysin samaa mieltä, että asiallisesti hoidettuun ja ruokittuun koiraan kuluu tuhottomasri rahaa, varsinkin harrastuskoiriin, näyttelykoiriin ym. Ja myös siihen kotikoiraan jos sen hoitoon panostetaan. Ikävä tosiasia vain on, että yleensä ne kotikoirat lapsiperheissä sun muissakin ruokitaan sillä kökköruualla Alepan hyllyltä. Näin se Suomessa menee ainakin noin 80% tapauksista. Sitä ei ymmärretä, kun koira on niin ylijalostettu laji, niin luullaan että ne ovat sitten jalostettu pärjäämään sillä marketin purkkiruoalla. Tai usein myös kuvitellaan ettei niissä marketin ruoissa mitään vikaakaan ole, ovathan ne nyt herranjestas koirille tarkoitettukin! Sanoisin siis, että asiallisesti hoidettuun koiraan kuluu suuremman ruokamenekin vuoksi (rotukoirissa myös hinta ym.) enemmän rahaa kuin frettiin, vaikka kyllä itsellänikin yhden fretin kanssa on aina kuukaudessa mennyt ruokaan keskimäärin se 50euroa, olisi aika unelma jos riittäisi vain 20-25e. Mutta valitettavasti ostaessa pienempiä, parin kilon pakkauksia sen 15 eri laatua niin kyllä sitä rahaa niihin menee. Fretti kuitenkin tarvitsee monipuolista ruokaa eikä sitä voi vain muutamalla eri ruoalla per kuukausi elättää. Saa nähdä, paljonko nyt kahden fretin kanssa ruokaan kuluu. Kun taas frettiä verrataan siihen normaaleista kodeista löytyvään kökköruoalla ruokittuun sekarotuiseen naapurin Irma-Petterin pennuttamaan kotikoiraan, joista 90% ruokitaan hyväuskoisesti sillä marketin purkkiruoalla, kuivamuonalla sekä ihmisten tähteillä, tulee fretti paljon kalliimmaksi. Suurin osa ihmisistä valitettavasti koiraa näin hoitaa, ja tämän vuoksi fretistäkin helposti puhutaan kalliimpana jottei se Irma-Petteri sitten ajattele fretin olevan VIELÄ HALVEMPI kuin se huonosti hoidettu ja paskasti puoli-ilmaiseksi ruokittu kotikoira. Valtaosa ihmisistä ei osaa edes kuvitella että koiraankin voi tonneja mennä rahaa.

   Poista
  3. No huh, ei ollutkaan 20-25e vaan 15-20 euroa. Kuinka sinulla edes voi mennä fretin ruokaan noin vähän kuukaudessa, kyllähän fretti, VARSINKIN pentu syö useita kiloja kuukaudessa raakaruokaa. Meillä kuluu vuorokaudessa jo useita satoja grammoja, molemmille 2ruokaa per vrk ja n. 150-200g per nassu kerralla. Mojito syö Feraa enemmän, kasvavassa iässä kun on. Mojito itseasiassa syö kuivaruokaa vielä päällekin. Mutta miten 15eurolla kuukaudessa edes voi saada tarpeeksi monipuolista ruokaa fretille, siis kanan kauloja, selkärankoja, siipiä, kivipiiroja, sydämiä, maksaa, jauhelihaa, rasvaa tuhottomasti näin talvea kohden, kalkkunan eri osia kuten sisäelimiä, jauhelihaa ja siihen vielä pieneläimet kuten tiput ja muut päälle. Sekä lisäravinteet, pellavansiemenöljy tai jokin muu vastaava kylmäpuristettu öljy, ja muut vastaavat. En varmastikaan edes luetellut kaikkea. O_o Jos saat noita kaikkia, tai edes melkein, 15eurolla kuussa tarpeeksi fretille niin kerro toki minullekin mistä ruoat ostat, niin käyn ostamassa noiden kahden kuukauden ruokarahalla toisen pakastimen, ostan isoja satseja kerrallaan ja säästän satoja euroja vuodessa.

   Poista
  4. Ostan perusmenekin kerran kuukaudessa tao harvemmin, mitä isompi satsi sitä halvemmaksi hinta tulee per kuukausi. Kennel-Rehusta tilaamalla saa superhalvalla superpaljon superhyvää. Aimoa miinuspuoli on, että pakkauskoot ovat valtavia ja nyt kun vanhempien pakastin on täynnä, tuskin minäkään ihan heti kykenen taas tulemaan toimeen noin halvalla. En saa osaa ruoista sinne ;).Mutta tosiaan, kun tilaa suuria määriä tai pientuottajalta maalta, ei se hinta per kuukausi todellakaan jää miksikään valtavaksi. Jukolauta, minulle menee kolmen KOIRAN, joista kaksi sentään on isoja (tai no, iso ja isohko keskikokoinen + yksi pienehkö keskikokoinen) ruokintaa kuussa vähemmän kuin sinulla kahteen frettiin (jos siis lasket, että yksi fretti on 50 euroa kuukaudessa) ja tuohon määrään mahtuu siis tasokas kuivamuona + kaikki ne raakaruoat, joita sen rinnalla syötetään. Yhden kuukauden hankintahinnaksi toki, siis kerralla maksettuna, voi tulla ikävän paljon, mutta kun ostan ruokaa aina kauemmaksi aikaa kuin yhdeksi kuukaudeksi. Esimerkiksi edellispäivänä hain kaksi kiloa kanankauloja ja viiriäisen ja maksoin koko satsista kuusi euroa. Ystävältäni saan nyt ylijäämät kivipiirat ja sydämet, niistä minun ei tarvitse maksaa mitään. Mutta jos ostaisin sydämiä/kivipiiroja, ja syöttäisin niitä pari kertaa viikossa kuten sisäelinten kanssa käsittääkseni suositus on, riittää pari kiloa varmaan hiton pitkäksi aikaa. Kalleimmaksi tulevat kokonaiset saaliseläimet. Syötän myös rinnalla kuivamuonaa, sen myönnän, mutta pääpaino on raa'alla. Ja yksi asia joka myös vaikuttanee, on kaikessa yksinkertaisuudessaan; Hittavainen on keskikokoinen urosfretti, talvipainossaan se tulee luultavasti olemaan parisen kiloa. Verrattuna niihin mörssärifretteihin, jotka painavat talvipainissaa, kaksi ja puoli kiloa tai melkein kolme, Hittavainen ei todellakaan kuluta niin paljon päivässä.

   Poista
 6. Meilläkin on kahteen frettiin mennyt kahden vuoden aikana kyllä sellaiset summat ettei edes tee mieli alkaa laskea :D
  Mutta kyllä koiraankin voi mukavasti sitä rahaa upota, varsinkin rotukoiraan,.mutta itse kyllä sanon että olisin halvemmalla päässyt, jos olisin kaksi vuotta sitten hankkinut koiran frettiemme sijaan (:

  VastaaPoista
 7. Kyllä sitä rahaa näihin vain kuluu, mutta niin varmasti kuluu muihinkin lemmikkeihin. Varmasti se, onko kumpi lemmikki on halvempi tai kalliimpi, fretti vai koira, riippuu niin paljon fretistä/koirasta sekä omistajasta. Jos fretti on täysin terve koko elämänsä, ja sille syöttää pelkkää halpaa kuivaruokaa, se tulee varmasti halvemmaksi kuin nyt esimerkiksi minulla.

  Sitten taas koirissa, rotukoiraan uppoaa enemmän rahaa kuin tavalliseen kotikoiraan. Ei sinänsä,mutta usein oikein hienonrotuisen koiran omistaja on syvemmällä koiraharrastuksessa, kuin esimerkiksi sen seropi-kotikoiran omistajana oleva perheenäiti. Tuolloin tuo kallis rotukoira saa varmasti parempaa ruokaa, kalliit shampoot sun muut ja sitä käytetään näyttelyissä ja ties missä. Kun taas se tavallinen perus-suomalainen kotikoira on vain kotona ja syö halpaa purkkiruokaa ja perheen tähteitä.

  On tosiaan paljon omistajasta kiinni, kuinka paljon rahaa eläimeen laitetaa. Eihän frettienkään kanssa tarvitse näyttelyissä käydä, mutta toisaalta, niille ei voi syöttää mitään halpaa kissan purkkiruokaa, joten frettiin omien arveluideni mukaan menee enemmän rahaa, kuin siihen kotikoiraan. Fretin kanssa joutuu varmasti käymään useimmin eläinlääkärissäkin, ainakin tietääkseni sekarotuiset koirat ovat paljon terveempiä, kuin rotukoirat, joten näin ollen arveluni todennäköisesti pitävät paikkaansakin. (:

  VastaaPoista
 8. Minä tein joskus pari vuotta sitten sellaisen suuntaa-antavan laskelman ja totesin, ettei kannata. Nyt 9 vuotta frettejä omistaneena ja kun kotona pyörii viisi frettiä, summalla saisi varmasti ostettua ihka uuden auton. Ja meillä fretit ovat olleet terveitä ensimmäistä frettiä lukuunottamatta. Jotain pieniä eläinlääkärikäyntejä rokotusten lisäksi on tietysti ollut. Näyttelymatkoja en edes uskalla ajatella, kun niissä yleensä yövytään pari yötä hotellissa ja matkaa tulee vähintään 400 kilometriä. Siitäkin huolimatta, vaikka rahaa uppoaa hirvittävät määrät (leikkisästi juttelen aina näädille, että ne syö meidät perikatoon)fretit antavat niin paljon omistajalleen. Raha tuntuu siihen verrattuna täysin toissijaiselta asialta :)

  VastaaPoista
 9. Hah voin vain kuvitella, kuinka paljon sinulla on rahaa fretteihisi mennyt - tai en edes voi, mielikuvitukseni ei riitä ;D Meilläkin fretit ja niiden hyvinvointi on pääasia, ja rahalla ei silloin ole mitään merkitystä. Sitähän saa aina lisää ja kulutettavaksi se on tarkoitettukin!

  VastaaPoista
 10. Ovatko fretit oikeasti noin kalliita? Tarkoitan tässä nyt itse eläimen hintaa. Siis päälle 300 euroa? Huhhuh... Meidän koira maksoi 200 euroa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rekisteröityä rotukoiraa ei kahdella sadalla saa.

   Poista
 11. Kyllä, lemmikkifretin tämänhetkinen hinta Suomessa on tällä hetkellä 350 euroa. Tämä hinta on siis sama kaikilla virallisilla kasvattajilla. Doussi taas maksoi vain 300 euroa, sillä se on ulkomaalaiselta kasvattajalta. Tuon hinnan lisäksi tosin tuli vielä pojan hakumatka kasvattajalta, Venäjältä. Nyt muutaman viikon päästä tuleva albiinotyttö, Mojito maksaa taas vain 250 euroa, mutta tämä vain koska tytöltä on murtunut jalka. Jalasta ei tosin tule koitumaan mitään ongelmia myöhemmällä iällä, mutta kasvattaja katsoi kuitenkin aiheelliseksi laskea hintaa. Pääosin lähes poikkeuksetta lemmikkifretin hinta viralliselta kasvattajalta on se 350 euroa, ja tuon verran todennäköisesti minunkin tulevat frettini tulevat maksamaan, ellei hinnat sitten nouse, mutta tätä tuskin on vähään aikaan tapahtumassa.

  Kasvatukseen menevän fretin hinta taas on eri, ja usein siis korkeampi kuin lemmikkifretin, vaikka kasvatusyksilö olisi samasta pentueesta tuohon 350e hintaan myytävän lemmikkifretin kanssa.

  VastaaPoista
 12. Ihana tuo rahasumma! :3 nää on kyllä kalliita elukoita.^^

  VastaaPoista
 13. Itse en kyllä pidä frettiä erityisen kalliina eläiminä, ihan mielelläni minä käytän valtaosan rahoistani rakkaiden lemmikkieni hyvinvoinnin eteen, kuten laadukkaasee ruokaan sekä virikkeisiin ja peteihin ym. Tosin tuossa laskelmassa oli pitkälti vain peruskuluja, enkä ollut laskenut kaikkia leluja ja petejä tuohon. Mielestäni tuo ei ole suuri summa kun on minun freteistäni kyse.

  Toki jollekkin jo se 30-50euroa kuussa per fretti ruokaan on jo suuri summa, mutta omasta mielestäni se ei ole. Jos elän noin 500eurolla kuussa niin eihän se ole kuin kymmenesosa koko rahoistani, vähän vajaa viidesosa nyt kahden fretin kanssa. Mihin ihmeeseen minä niitä kaikki rahoja itse tarvitsisin, kun oma ruokanikaan ei kuukaudessa maksa enempää. Lopuilla voinkin sitten hemmotella pikkuisiani, kun ei ole vuokraa(heh, poikaystävä maksaa) tai laskujakaan muuta kuin puhelinlaskut. Jonkun mielestä tuo sitten taas on niin pieni raha ettei sillä edes yksi ihminen pärjäisi kuukautta saati sitten lemmikkeineenkin vielä. Riippuu täysin siitä mihin kukin rahansa haluavat käyttää, vaatteisiin ja kalliiseen ruokaan vai lemmikkeihinsä.

  VastaaPoista
 14. Onko fretit oikeasti NOIN kalliita??? :-OO Paljonko sinulla on nyt mennyt rahaa niihin? Ja onko tuossa vaan ihan välttämättömät kulut mitkä menee pakolla vai myös sellaisia hupimenoja? Miten voisin päästä pikkusen halvemmalla kun hankin fretin? Kun olen opiskelija ja saan pelkkää opintotukea niin niillä rahoilla ei paljoa juhlita. :--(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaipa ne sitten ovat tosiaan noin kalliita, sillä en ole mitenkään hirveästi mitään "ylimääräisiä" juttuja freteilleni ostanut. Nyt kun juuri päivitin tämän postauksen, huomasin että rahaa on tosiaan kulunut melkein 6000 euroa yhteensä kolmeen frettiini. Tokihan olen ostanut leluja, ja pari petiä sekä näyttelyihin on myennyt rahaa, mutta pakkohan sille fretille on leluja ostaa, eli ne eivät mitään ns. hupimenoja ole. Ja kyllä mielestääni nukkumapaikkojakin pitää ostaa, ettei raasun tarvitse lattialla nukkua. Näyttelyissähän ei tietenkään ole pakko käydä.

   En kyllä usko missään nimessä pelkän opintotuen riittäävän fretin pitämiseen, ainakin itselläni opintotuki oli jossakin vaiheessa 200 euroa, eikä sitä ainakaan lukiolainen kai sen enempää saakaan. Fretin ruokinta, hoito ja tarvikkeet nielevät rahaa kyllä enemmän, kuin mihin opintotuki riittää. Lisäksi yllättävän eläinlääkärikäynnin sattuessa kohdalle voi laskuun mennä satojakin euroja, joka pitää silloin takataskusta löytyä. Lisäksi rokotukset, implantointi sun muut.. Ja jollakin se itse eläinkin pitäisi kasvattajalle maksaa. Kannattaa odottaa, kunnes saat vakituisina tuloina jotakin muutakin rahaa, kuin pelkkää opintotukea.

   Poista
 15. Käytätkö oikeasti kaikki rahasi fretteihisi? :0
  Eikö sinua haittaa että fretteihin menee niin paljon rahaa?Noillakin rahoilla olisit saanut jo vaikka mitä muuta. Vaikka kyllähän kaikkiin eläimiin rahaa menee, ei vaan noin paljoa kaikkiin.

  VastaaPoista
 16. Suurin osa rahoistani tosiaan menee Feraan ja Moiskuun, joihin ne haluankin käyttää. Ostan tytöille vain parasta ruokaa monipuolisesti, ja se maksaa. Ruokapuoli onkin se suurin rahareikä kuukausittain, sillä kaksi nuorta frettiä (varsinkin tuollaista ahmattia) vetää kitusiinsa aika suuret määrät ruokaa.

  Ei minua todellakaan haittaa käyttää lemmikkeihini rahaa, kyllähän kaikki tietää että elukoihin tosiaan laitetaan sitä rahaa. Jos ei ole varaa, niin ei eläintä voi hankkiakaan kituuttamaan luokattomalla ruoalla. Haluan tarjota freteilleni parhaan mahdollisen elämän, ja niin se vain on että rahalla saa ja hevosella (tai autolla) pääsee. Tässä tapauksessa se tarvittava asia on raha, niin kapitalistiselta kuin se kuulostaakin.

  VastaaPoista
 17. Meilläkin mennyt varmaan tonni nyt 3kk aikana tuohon monsuun :'D En ees oo huomannut kuinka paljon se oikeasti sitten onkaan. Ruokaan menee kk se joku 40e kun tilailee kauloja ja jauhelihoja, selkärankoja, öljyjä ja herkkuja ymsyms. Mutta on se sen arvoistakin♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kyllä näihin tosiaan vain saa sitä rahaa huomaamatta kulumaan. ;-)
   Mutta se todellakin on sen arvoistakin, mitä sitä nyt ei lemmikkiensä eteen tekisikään!

   Poista
 18. HERRANJUMALA minkä määrän rahaa olet fretteihisi mennyt! Miten sinulla riittää rahat elättää itsesikin? Minä en kyllä ikinä saisi tuollaista summaa menemään mihinkään elukoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tuo summa nyt omasta mielestäni mikään kovinkaan suuri ole, kuitenkin se on mennyt frettieni hyvinvointiin. Typerämpää olisi käyttää se omiin materiantarpeisiinsa, kuten uusiin vaatteisiin. Niin se vain kyllä on, että mitä paremmin haluat lemmikkiäsi hoitaa, sitä enemmän siihen rahaakin kuluu, sillä laadukas ruoka maksaa, hyvät eläinlääkärit maksavat, jne. Jos haluaa halvalla päästä, ei mielestäni kannata lemmikkiä hankkiakaan - tai ehkä jokin hamsteri tai gerbiili tulisi todella halvaksi.

   Kyllä minulla on ihan hyvin riittänyt rahat sekä itseni, että eläinten elättämiseen. Lisäksi yllättäviin eläinlääkärikuluihin löytyy säästötililtä pari tonnia hätävaraa. Ei minulla itseeni kuukausittain paljoakaan rahaa mene, kun en tosiaan erityisemmin niitä uusia vaatteita ostele tai muutenkaan shoppaile. Vaikka nyt tosin olenkin uusia kenkiä ostamassa.. Mieluummin käytän rahat fretteihini.

   Poista
 19. Hmm täytyy kyllä myöntää että minä en olisi uskonut fretin tai minkään muunkaan pieneläimen olevan kustannuksiltaan noin suuri. Kun ne on kuitenkin kooltaan verrattavissa kaniin tai marsuun joihin varmasti kuluu paljon vähemmän rahaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin no frettihän ei kyllä ole millään tavoin verrattavissa kaneihin, marsuihin tai muihinkaan vastaaviin pieneläimiin. Se kuuluu täysin eri kastiin niiden kanssa, jolloin kuluja ei mitenkään voi verrata toisiinsa (vrt. kani syö heinää ja fretti kaneja eli raakaruokaa. Ruoissa on pieni hintaero). Eläimen kokoa ei kannata käyttää minään mittarina, sillä se ei aina kerro totuutta.

   Poista
 20. Apua vähänkö olet käyttänyt rahaa fretteihisi! :D Taidat hemmotella tyttöjäsi ihan huolella, eikai niihin muuten noin paljon rahaa menisi. Oon itekkin varautunut rahanmenoon vaikken ihan noin paljon rahaa ajatellukkaan käyttää siihen frettiin. Ja tarvitsenhan itekkin vaatteita ja meikkejä jotka maksaa. Mutta varmaan 20-30€ kuukaudessa riittää yhelle fretille ihan hyvin ruokaan ja tarvikkeisiin. Tekeehän sekin jo melkein 500€ vuodessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuskin riittää. Tai siis ei varmastikaan riitä 20-30e/kk fretin ruokaan ja lisäravinteisiin, hoitoon, leluihin, tarvikkeisiin ja eläinlääkärilaskuihin (rokotus, implantointi ja mahdolliset muut kulut). Kannattaa varata siihen frettiin paljon enemmän rahaa, varsinkin alkuvaiheessa kun täytyy ostaa kaikki mahdolliset tarvikkeet ja itse frettikin. Voi olla, että jonakin yksittäisenä kuukautena pääsee halvalla jos ei mitään muuta tarvitse ostaa kuin ruoat. Ja ruokaankaan harvemmin kuukaudessa 20e riittää kun joutuu ostamaan pienissä pakkauksissa yhdelle fretille. Lisäksi kannattaa olla säästössä ainakin se 500-1000e yllättäviin eläinlääkärikuluihin.

   Poista
  2. Hmmm pitää sit varmaan keksiä jotain lisätienestejä. Tai ehkä säästän joka kuukaus jotain frettiä varten. Ainakin alkua varten kun on niin paljon menoja. Ei varmaan alkumenojen jälkeen ihan hirveästi mee rahaa kun kaikki tavarat on jo hankittu. Oon nimittäin jo alkanut vähän jo hankkimaan tavaroita pötkylää varten. Ja ainahan voin pyytää iskältä frettiin varten rahaa jos tarvii. Eiköhän me pärjäillä pikku karvanassun kanssa ihan hyvin! <3

   Poista
  3. Tai siis tarkotin niinku että varmaan käytät kuiteski fretteihisi enemmän rahaa kun jotkut fretinomistavat. Eihän kaikilla kuiteskaan ihan noin paljoa mene rahaa frettiin? Ja sullahan on sitä paitsi ollu 3 frettii yli kahen vuoden ajan nii kun ne kulut jakaa kolmella nii eihän siit sit tuu ihan hirveästi per fretti. Mulle tulee kuiteski vaan 1 fretti.

   Poista
 21. Meillä ei kyllä mene koiran ruokkimiseen enempää kuin alle pari kymppiä kuukaudessa ja ihan tavallisella murren murkinalla ja kotiruualla mennään. Yleensä mitä nyt meiltä immeisiltä yli sattuu jäämään sekoitetaan koiralle. Siitähän tulee vain hyvää vaihtelua koiralle ja saa eri ravinteita. Vaikka frettiä olisi suositeltavaa ruokkia raakaruualla niin ei se koirasta yhtään sen erikoisempaa eläintä tee kuin ennenkään.Ei koirat ennenkään ole mitään gurmee sisäfilepihvejä tarvinneet ja ihan terve meidä koira ainakin on tällä ruokinnalla vaikka on jo 4 vuotta samalla ruualla elänyt. Tuntuu siltä että ihmiset ajattelevat barffaavan koiran olevan jotenkin hienompi ja erikoisempi ja tärkeämpi vain koska syö kallista sapuskaa vaikkei koirassa mitään muuta ihmeellistä olisikaan. Korjatkaa jos olen väärässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo neljä vuotta! Fretillekkin se on onneton ja surullinen ikä kuolla, sinä kehuskelet KOIRAN eläneen JO NELJÄ VUOTTA. Nythän sen Fifin onkin jo varmaan aika kuukahtaa. Onhan se JO elänyt niin pitkän elämän. Miten määrittelet "ihan terve"? Onko koira "ihan terve", kun se ei sairasta, mutta on apaattinen, väsynyt, huonoturkkinen, lihakseton ja voimaton? Miten voit tietää, onko koirasi täysissä voimissaan, kun et tarjoa sille mahdollisuutta näyttää parastaan? Mitä on 'ihan tavallinen murren murkina?' vitamiinitonta jauhonapua, jonka pääasiallinen energianlähde on maissi ja vehnä? Mutta hei, ei napuilla ole niin väliä, sun koirahan saa kaiken muun tarpeellisen kotiruoasta. Suolaa, mausteita, lisä- ja säilöntäaineita. Niillä koirat elää!

   Minun koirassa on sitä ihmeellistä, että vaikka se ei barffaa, se syö noin kahdeksankymmentä kertaa paremmin, kuin sinun koirasi. Se tekee koirastani erikoisen pirteän, hyväkuntoisen, lihaksikkaan, innokkaan, reippaan, ahkeran, nopeaälyisen ja terveen. (Sanan oikeassa merkityksessä 'ei-sairas' ja terve on kaksi eri asiaa.)

   Kyllä, olet äärimmäisen väärässä ja minua oksettaa, että kehtaat levittää tuollaista paskaa. Joku pihi koiranomistaja vielä uskoo ja kuka siinä kärsii? Sesse, joka joutuu syömään mikrohampparin jämiä.

   Poista
  2. 50kg koira syö raakaravintoa noin 1,2kg päivässä. Esim. koiran normisapuska, broilerin siivet maksavat alle 3e/kg. Eipä tuo barffaaminen niin kallista ole.

   Poista
 22. Tuskin tiesit, että suurin osa lemmikkieläimien (lähinnä koirat ja kissat) sairauksista ja vaivoista johtuu teollisesta ruoasta joka ei vastaa lajin ravintotarpeita. Esimerkiksi allergiat, ihottumat, turkkiongelmat, tulehdukset jne. Eläinlääkärit ovatkin sanoneet, että he saavat kiittää tuloistaan ja asiakkaistaan yksinomaan teollisia lemmikinruokafirmoja. Kukaan tuskin raakaruokkii lemmikkiään ihan vain "hifistelläkseen" tai tehdäkseen lemmikistään "erikoisemman." Se ei tee lemmikistä erikoisempaa, ainoastaan terveemmän. Raakaruokinta onkin ihan eläimen terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä, ja tästä syystä lemmikinomistajat sitä tekevätkin. Teollisesta ruoasta taas on eläimen terveydelle pelkkää haittaa.

  VastaaPoista
 23. Heippa! Ajattelin kysäistä milloin olet taas päivittämässä tätä kulupostausta?
  Onko tullu paljonkin lisää rahanmenoa? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua! En ollut huomannut tätä kommenttia ollenkaan. Sen voin sanoa, että rahanmenoa on tullut taas roimasti lisää, ja lisää sitä on vain tulossakin! Ajattelin päivitellä postausta tässä kuluvan kuukauden aikana. :) Näköjään edellisestä päivityksestä on jo aikaa..

   Poista

Jätäthän meille tassunjälkesi!