Mitä fretin ruokalautanen sisältää | Taskuvarkaani frettiblogi

19. syyskuuta 2012

Mitä fretin ruokalautanen sisältää

Tämä kirjoitus kertoo frettien raakaruokavaliosta. Frettien ruokintaan löytyy netistä monenmoista ohjetta, joita lukiessa kannattaa olla kriittinen. Fretti on täysin 100% lihansyöjä, eikä sen ruokavalioon kuulu kasvikset juuri ollenkaan. Postauksen tarkoituksena on antaa lukijoille ja muille blogiin eksyville viitteitä siitä, minkälaista ruokaa fretit meillä syövät ja mitä terveen ja hyvinvoivan fretin ruokavalioon oikein kuuluu. Itse tilaan freteilleni raakaruokaa usein kerralla suuremman määrän Vauhti-Raksusta tai Kennelrehusta. Kuukaudessa ruokaan on mennyt keskimäärin noin 50 euroa kahden fretin taloudessa. Mikäli fretin ruoka- tai muut kustannukset kiinnostavat enemmän, suosittelen lukemaan myös tämän ja tämän kirjoitukseni. Tämän postauksen lukemalla saat tietää, mitä frettieni ruokalautasella oikein komeilee. Viime yönä olkkarin lattialla ainakin komeili tipun aivoja..

Albiino fretti fretin ruokinta raakatuokinta ja barf

fretin ruokinta raakatuokinta ja barf fretti

fretin ruokinta raakatuokinta ja barf fretti

fretin ruokinta raakatuokinta ja barf fretti

Fretin ruokavaliossahan tulisi näin lyhyesti olla vähintään noin 35% eläinperäistä proteiinia. Nuorilla, kasvavilla pennuilla proteiinia tulisi olla ruoan määrästä olla suurempi osuus, kun taas neljännen ikävuoden jälkeen, vanhoilla freteillä proteiinin määrää tulisi laskea jottei fretin jo muutenkin heikentyneet munuaiset kuormitu proteiinin määrästä liikaa. Fretin ruoan koostumuksessa pitäisi olla vähintään 25% rasvaa jonka määrää taas syksyä kohden ja talvella olisi hyvä nostaa jopa 40-50 prosenttiin. Rasvan määrän lisääminen ruoassa talvisin johtuu yksinkertaisesti siitä, että fretti tarvitsee sitä talvella enemmän rasvavaraston keräämiseen. Fretti saattaa nostaa painoaan talveksi jopa 1/3 painostaan, ja koska ihminen säätelee fretin ruokavaliota, ei noin raju painonnostaminen onnistu ilman että ruoka muuttuu rasvaisemmaksi talvea kohden. Myös pitääkseen turkkinsa kiiltävänä, tuuheana ja paksuna fretti tarvitsee rasvaa ympäri vuoden. Fretti tarvitsee pimeään vuodenaikaan talviturkkiaan enemmän rasvaa ruokavaliossa kuin normaali turkki vaatii. Fretin ruokavalion tulisi sisältää korkeintaan 2% vitamiineja, kivennäisaineita. Tuo 2% sisältää myös kaikki kasvisperäiset ainesosat. 

Hillerin ruokavalioonhan ei suoranaisesti kasvikset luonnossa kuulu, mutta kasviksia mussuttavat saaliseläimet kylläkin. Näinollen freteille voi antaa pieniä määriä kasviksia vastaamaan luonnossa syödyn saaliseläimen ruoansulatuskanavassa jo olevaa, valmiiksi syötyä ja sulanutta kasvismössöä. Frettihän ei kasviksista kovinkaan paljoa irti saa, ja kasvisperäisten ainesosien solurakenne täytyy aina rikkoa soseuttamalla ne kunnolla jotta se saisi niistä edes sen vähän irti. Jos näin ei tehdä, ei fretti saa kasviksista yhtään mitään hyötyä ja ne tulevat vain elimistön läpi sellaisina kuin sinne ovat menneetkin. Itse annan kasvisperäisiä ainesosia viikossa ehkä yhteensä teelusikallisen verran kahdelle fretille, enkä ainakaan tuota enempää suosittelekaan kasviksia antamaan. Fretille ei ole pakko antaa erikseen kasviksia ollenkaan, lisäravinteista tulee pakollakin fretin ruokavalioon joitakin kasvisperäisiä ainesosia.

Fretinpennuilla proteiinin ja rasvan tarve on suurempi kuin aikuisilla. Pentu syö kaikkein eniten noin neljän kuukauden iässä, jolloin se tarvitsee eniten proteiinia, rasvaa ja ravinteita. Tuolloin tulisi olla erittäin tarkka myös siitä, että kalsiumin ja fosfaattien tarve fretillä täyttyy, sillä ne ovat terveen luuston rakennusaineet. Tuossa iässä pentu myös kasvaa eniten ja nopeimmin, joten on taattava myös luuston tarvittava kehittyminen yhtä nopeasti. Murskaamalla (käytännössä katsoen jauhamalla) kananmunankuoria fretin ruokaan lisäät ruoan fosfaatti- ja kalsiumpitoisuuksia. Itse suosin luomukananmunia pienistä kanaloista, sillä niissä on enemmän ravinteita sekä kuorissa että keltuaisessa. Lisäksi ne ovat paljon eettisempi vaihtoehto tehotuotetuille lattiakanojen munille. Onneksi häkkikanalat ovat kuitenkin nykyään EU:ssa kielletty. Sellaisia ravintoköyhempiä kananmunia en freteilleni kyllä syöttäisi ollenkaan.

Fretti syömässä: fretin ruokinta raakatuokinta ja barf frettiFretin ruokinta raakatuokinta ja barf: fretti syömässä
Meillä fretit elävät raakaruoalla, ja olen ollut raakaruokkija niin kauan kun minulla on frettejä ollut. Fretit saavat myös kuivaruokaa, mutta vain makupalana enkä laske kuivaruoan tuomia ravintoaineita mukaan ollenkaan kun lasken ruokavalion ravintoarvoja, sillä kuivaruoan syönti on meillä täysin olematonta. Fera ei ainakaan syö nappulan nappulaa, ja Mojitohan nyt taas syö ihan mitä tahansa. Kuivaruokana meillä kuitenkin on ollut mm. Totally Ferrettiä, rEVOLUTIONia sekä vaihtelevasti erilaisia, laadukkaita kissojen kuivaruokia, kuten Applawsia. 


Onneksi nykyään pennut ovat jo kasvattajilla totutettu raakaruokaan, ja tietääkseni kaikki viralliset kasvattajat näin tekevätkin. 

Fera ja Mojito syövät pääosin siipikarjan lihaa, kuten broileria ja kalkkunaa kuten fretin kuuluukin, sekä lisäksi erinäisiä pieneläimiä kuten tiput, hiiret, kanit ja viiriäiset. Tyttöjen ruokavalio ei kuitenkaan ole yhtä yksipuolinen miltä se asiaan tutustumattoman silmin saattaa kuulostaa. Esittelenkin tässä joitakin ruokia, joita fretit meillä syövät.

Barf raakaruokinta kana-ateria

MUSCH-BARF® Kana-ateria 
Sisältää broilerinlihaa, -rustoa, -kivipiiraa, ja broilerin sydäntä sekä jäävuorisalaattia, kiinankaalia, kurkkua ja pellavansiemenöljyä.

Ruoan proteiiniarvo on fretille yksin liian alhainen (11,2%),  ja seasta löytyvien kasvisperäisten ainesosien vuoksi fretit saavat kana-ateriaa (tai kalkkkuna-ateriaa) joskus harvoin esimerkiksi jauhelihan seassa pieniä määriä.


Broilerin kaulat raakaruokinta ja barf

MUSCH-BARF® Broilerin kaulat
Kokonaisia broilerin kauloja fretit saavat meillä vaihtelevasti useita kertoja viikossa, noin 4-6kertaa per viikko. Lautasella on usein myös selkärankoja. Kaulat ovat molempien tyttöjen ehdoton lempiruoka.
Kaulat pitävät fretin hampaat ja ikenet kunnossa, ja pitävät hammaskiven poissa toisinkuin kuivaruoka. Lihaiset luut ovatkin paras tapa pitää fretin hampaista huolta.


Broilerin siivet raakaruokinta ja barf

MUSCH-BARF® Broilerin siivet
Kokonaiset broilerin siivet antavat freteille fretin hampaille ja kasvolihaksille työtä fretin repiessä lihoja irti luista ja lopuksi rouskutellessaan rustot ja luutkin. Siipien luut ovat kovempia kuin broilerin kaulat.

Siipiä fretit saavat keskimäärin 2-3 kertaa viikossa. Fera ei syö kokonaisia luita ollenkaan, vaan neidille joutuu pilkkomaan ohuimpia siipiluita. Mojito onneksi syö kokonaisia, suuriakin siipiluita.

Broilerin selkärangat raakaruokinta ja barf

MUSCH-BARF®  Broilerin selkärangat
Broilerin selkärankoja Mojito ja Fera saavat noin 4-6 kertaa viikossa, yleensä broilein kaulojen kanssa samalla lautasella. Joskus kauloja ja rankoja annetaan erikseenkin.

Broilerin selkärangat ovat sopivan luista ja rustoista pureskeltavaa fretille, joissa on kokemuksen mukaan ollut usein enemmän rasvaa kuin mitä pakkausselosteessa sanotaan.

Broilerin sydän raakaruokinta ja barf


MUSCH-BARF® Broilerin sydän
Broilerin sydämet ovat erinomaisia tauriinin lähteitä fretille, ja tästä syystä niitä kannattaakin fretille antaa vaikkei niitä raakaruokkisikaan kokoaikaisesti.

Frettini saavat Broilerin sydämiä kerran viikossa muutaman per nassu. 3-4 sydäntä on  riittävä määrä fretille viikossa, mutta hieman suuremmastakaan määrästä ei ole mitään haittaa.



Broilerin kivipiira raakaruokinta ja barf

MUSCH-BARF® Broilerin kivipiira
Broilerin kivipiiroja, eli broilerin lihasmahoja frettini saavat sydämien kaltoin kerran viikossa noin 3 kappaletta, vähemmän jos viikon ruokalistalla on valmista sisäelinseosta. 

Kivipiirat ovat erittäin ravinteikkata ja ovat jossakin muodossa osa täysipainoista fretin raakaruokintaa. 


Broilerin sisäelinseos raakaruokinta ja barf

MUSCH-BARF® Broilerin sisäelinseos
Sisältää broilerin sydäntä, kivipiiraa ja maksaa yhdessä mössössä.

Fretit saavat sisäelinseosta vaihtelevasti riippuen siitä, kuuluuko viikon ruokalistaan kokonaisia elimiä vai seosta. Jompaakumpaa saavat kerran viikossa. Joka toinen viikko meillä on tarjolla seosta ja joka toinen kokonaisia elimiä.



Broilerin jauheliha raakaruokinta ja barfKalkkunan jauhelija raakaruokinta ja barf

Broilerin jauheliha sisältää broilerin lihaa, rustoa ja luuta. Kalkkunan jauheliha sisältää pelkkää kalkkunanlihaa.

Frettini saavat satunnaisesti sekä broilerin että kalkkunan jauhelihaa mössöruokien osana tai pelkästään. Jauhelihaa tytöt saavat arviolta pari kertaa viikossa.

Kalkkunan jauheliha on meillä aina luutonta, ja suosittelen muitakin fretinomistajia antamaan kalkkunan jauhelihan vain luuttomana, sillä pienet luunsirut saattavat juuttua fretin kurkkuun, tai aiheuttaa pureskelemattomana vahinkoa fretin sisällä. Fretti osaa pureskella kokonaiset luut itse sopivan pieniksi, mutta se ei osaa odottaa jauhelihamössön sisältävän teräviä luunsirpaleita. Tästä syystä luita ei myöskään tulisi freteille pilkkoa muutakuin erityisellä varovaisuudella.

Tämän lisäksi frettieni ruokavalioon kuuluu myös muunmuassa hanhen jauheliha sekä kalkkunan siivet, joista erottelen lihan ja nahat luista freteille. Kalkkunan luut ovat freteille aivan liian suuria, paksuja ja kovia eikä fretit saa syötyä niitä kunnolla. Kalkkunan luista yleensä pirstoutuu suuria ja teräviä luunsirpaleita jotka voivat koitua fretin kohtaloksi sen syödessä niitä.
Ruokavalioon kuuluvat myös satunnaisesti jotkin broilerin osat jauhettuina vaihtelun vuoksi.

Fretit saavat meillä säännöllisesti useita kertoja viikossa broilerin lihaista rasvaa, jota olen tähän asti tilannut Vauhti-Raksusta, sillä sen saatavuus yleisesti on todella huono. Vaihtoehtoisesti freteille voi antaa esimerkiksi lohiöljyä tai lampaanrasvaa, mutta vain pienemmissä määrissä, jos muuta rasvaa ei ole saatavilla. Myös tipuja ja hiiriä (kuten kaikkia yllä lueteltuja ruokia) saa tilattua kotiin Vauhti-Raksusta. Pieniä saaliseläimiä saa kuitenkin myös useimmista eläinkaupoista yksittäisinäkin. Frettieni ruokavalioon kuuluvat myös saatavuudesta riippuen kanit, marsut, hamsterit, viiriäiset ja rotat. Näitä meillä ei kuitenkaan kaikkia ole kokoaikaa saatavilla, mutta tähän mennessä joka kuukausi on jotakin. Rottia ja hiiriähän on saatavilla koko ajan, mutta kaneja, marsuja, hamstereita ja viiriäisiä voi joutua hieman metsästämäänkin. Näitäkään ei tosin kovin vaikeaa ole saada, kun vain jaksaa hieman penkoa internetin syövereitä. 

fretin ruokinta raakatuokinta ja barf fretti

fretin ruokinta raakatuokinta ja barf fretti
Fretti on petoeläin sekä lihansyöjä ja sen näkee jo fretin purukalustostakin. Tuota purukalustoa ei ole tarkoitettu jäystämään kuivamuonaa.

Lopuksi vielä muutama sananen frettien raakaruokinnasta, joka on ainoa oikea tapa ravita frettiä. Raakaruokinta on fretin luonnollinen ruokavalio, jota ei pelkällä kuivamuonalla voi korvata. Raakaruokinta edistää fretin terveyttä, turkin kuntoa ja fretin yleiskuntoa. Raakaruokitut fretit ovat yleisesti terveempiä kuin pelkällä kuivaruoalla elävät. Kuivaruokinnan pelkästään on myös todettu aiheuttavan/ edesauttavan freteillä insuliooman kehittymistä, eikä raakaruokitun fretin todennäköisyys sairastua insulioomaan ole yhtä suuri kuin kuivaruokitun. Raakaruoka tekee myös erittäin hyvää lisämunuaisongelmista kärsiville freteille, sekä niiden turkkien kunnon ylläpidolle. Kuitenkin raakaruoan ohella freteille voi antaa myös laadukasta kuivaruokaa, tai toisinpäin. Jos frettiä ruokitaan suurimmaksi osaksi kuivaruoalla olisi toivottavaa antaa fretille ainakin lihaisia luita useita kertoja viikossa jotta edes fretin hampaat pysyisivät kunnossa. Kuitenkin omasta mielestäni on väärin ruokkia frettiä pelkällä kuivaruoalla. Fretti on fysiologisesti todella lähellä villiä sukulaistaan, hilleriä, eikä frettiä ole jalostettu pärjäämään kuivamuonalla. Vaikka fretti onkin jalostettu lemmikkieläin, ei jalostus ole ehtinyt  vielä niin pitkälle että pelkkää kuivaruokaa syömällä fretti pysyisi terveenä ja hyvinvoivana. Luonnossakaan hillerit tuskin kaivavat kätköistään Totally Ferretin nappuloita?


Lisäravinteet:
Minulta kyseltiin FFF:ssä kovasti mitä lisäravinteita freteilleni annan kun neitien turkit olivat niin silkkiset, joten ajattelin lisätä tähän erikseen lisäravinne -osion. Fretit saavat meillä ruoan ohella säännöllisesti lisäravinteita, kuten valkosipulijauhetta ja merilevää lisäämään fretin vastustuskykyä, maitohappobakteerivalmistetta tasapainottamaan vatsan ja suoliston toimintaa, kylmäpuristettua pellavaöljyä sekä satunnaisemmin, kerran viikossa hitusen lohiöljyä. Murskaan myös jokaviikkoiseen lisäravinnemössöön mukaan yhden nokkos-kalkkitabletin per nassu. Näiden lisäksi tytöt saavat molemmat kerran viikossa oman kananmunankeltuaisensa sekä murskattuja kananmunankuoria, jotka ovat erittäin hyvä kalsiumin ja fosfaattien lähde. Säännöllisiin lisäravinteisiin kuuluvat myös enemmänkin herkkuna annettava Nutriplus Cat -vitamiinigeeli sekä Tubi frett -lohitahna.
Suosittelen kaikkia myös erittäin lämpimästi antamaan freteilleen viiriäisen munia kuorineen, joissa on erittäin korkeat proteiini- ja rasvapitoisuudet. Yhdestä viiriäisen munasta noin 35% on proteiinia ja noin 60% rasvaa. Siihen ei paljoa jää sijaa muille ravinteille, mutta kuten arvata saattaa, sisältävät kuoret kalsiumia. Vaikka viiriäisen munat ovat pieniä ja kalliita, mielestäni on kannattavaa investoida lemmikkinsä ruokavalioon kunnolla.

Muina herkkuina fretit saavat meillä mm. kuivattuja kanankauloja ja sydämiä, sekä muita kuivattuja broilerin osia, kuivattuja kuoreita ja muikkuja sekä kuivattuja jäniksenkorvia- Ykkösherkkuna meillä ovat kuivaherkuista Musti & Mirristä saatavat Planet Pet Chicken Chuncs ja Planet Pet Duck Strips, jotka ovat 100% (kanan tai ankan) lihaa ja sisältävät yli 50% proteiinia. Planet Petin herkut eivät ole kovaksi asti kuivattuja vaan ovat mukavan pehmeitä. Fretit tykkäävät kovasti.


Syödessään raakaruokaa fretti käyttää ruoan silppuamiseen täysin eri lihaksia niin suussa kuin kasvolihaksistakin kuin kuivaruokaa syödessä ja joutuu näkemään vaivaa ruokansa eteen. Jo pelkkä erilaisten ruokien ja luisten lihojen syöminen on raakaruokitulle fretille hyvää virikettä ja aktiviteettia ja fretti nauttii syömisestä sekä ruoan silppuamisesta ja repimisestä täysin eri tavoin kuin kuivaruokaa syövä fretti, ummistaen samalla silmänsä silkasta lihan repimisen nautinnosta. On täysin erilaista katsella raakaruokaa syövää frettiä kuin kuivaruokaa syövää.


fretin ruokinta raakatuokinta ja barf fretti

fretin ruokinta raakatuokinta ja barf fretti

Hyviä ruokintahetkiä kaikille! 



66 kommenttia :

  1. Harmi ettei ollut enempää kuvia tytötistä syömässä ja jäystämässä lihaa ja luita. Olisivat olleet niin kivoja tässä postauksessa.

    Ferasta olisi ollut pari syömiskuvaa muttei niistä nähnyt mitä se niissä järsi..

    VastaaPoista
  2. Vau! Sain tosi paljon tietoa tästä kirjoituksesta!
    Frettini elää kuivaruoalla enkä edes tiennyt että fretille pitää antaa muitakin lisäravinteita kuin munankeltuaista. Mielestäni monet muutkaan kuivaruokkijat eivät anna freteilleen muuta lisäravinnetta kuin keltuaista. Mikäköhän siinä on, kun jos raakaruokituille eli tekstisi mukaan paremminruokituillekkin pitää antaa muutakin lisää niin miksi kuivaruokituille ei yleensä anneta?

    En myöskään tiennyt kuivaruokinnan saattavan aiheuttaa insulioomaa tai muita sairauksia! Alan antaa tästä lähtien niitä lihaluitakin fretille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä että kirjoituksietani on hyötyä jollekin. ;)
      Kyllä freteille tulisi mielestäni antaa lisäravinteita, kuten juurikin kananmunan keltuaista ja -kuoria, valkosipulia, merilevää ja pellavansiemenöljyä tai jotakin muuta kylmäpuristettua öljyä. Säännöllisesti tulisi antaa myös jotakin maitohappobakteerivalmistetta, jota saa apteekeista ja eläinkaupoista. Kuivaruokkijan kannattaa myös antaa ruoan ohessa fretille broilerin rasvaa (Ainakin Vauhti-Raksusta saa), tai jos ei ole saatavilla niin jotakin muuta eläinrasvaa.

      Vaikka kuivaruoassa on lisättyjä aineita, kuten vitamiineja, tulisi fretille antaa yllämainittuja lisäravinteita, sillä yksin kuivaruoasta fretti ei saa yhtä monipuolisesti kaikkea tarvitsemaansa. Varsinkaan talvea kohden lisättävä eläinperäisen rasvan määrä ei kuivaruoissa itsestään nouse.

      Yleensä hyvät fretinomistajat jotka ovat ottaneet asioista tarpeeksi selvää, eivät ikinä ruokkisi frettiään pelkällä kuivamuonassa tietäessään raakaruokinnan terveydelliset hyvät puolet ja kuivaruoan haitat. Omasta mielestäni hyvä fretinomistaja joko ruokkii frettiään raakaruoalla kokonaan tai edes osittain. Ei koskaan pelkällä kuivaruoalla. Kaikki kuivaruokkijat eivät ole todellakaan ottaneet asioista tarpeeksi selvää, eivätkä tästä syystä osaa ruokkia frettiään tarpeeksi hyvin. Nykyään kun frettien ruokinnasta ja raakaruokinnasta on niin paljon tietoa saatavilla, on välinpitämättömyyttä olla etsimättä ja opiskelematta tietoa siitä.

      Kannattaa alkaa antaa fretillesi kunnollista, ravinteikasta ruokaa joka on hyväksi fretin terveydellekin. Hyvä, että teet näin. Tosiaan kannattaa alkaa edes kuivaruoan ohella antamaan fretillesi säännöllisesti useita kertoja viikossa lihaa sekä lihaisia luita, kuten broilerin kauloja tai selkärankoja. Broilerin siivet ovat myös mainiota työtä fretin hampaille, joten noita suosittelen ainakin antamaan fretillesi vaikka kuivaruokaa söisikin. Ja mielellään toki muutakin, vaikka toinen ateria päivässä kuivaruokaa ja toinen raakaruokaa. Silloin tulisi kerran viikossa antaa säännöllisesti noita lisäravinteitakin, kuten mielestäni kyllä kuivaruokkiessakin.

      Poista
  3. Ihana Mojito tossa viimisessä kuvassa <3 Haluaisin itekkin tollasen upean albiinofretin. Ehkä ensi vuonna!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mojito kiittää. ;) Albiinot ovat kyllä tosi upeita, varsinkin hyväsukuiset ja -rakenteiset puhtaanvalkoiset yksilöt, kuten Mojiton äiti Isla, jolta Mojito ja puoli sisaruskatrasta ovatkin perineet upean ulkonäkönsä.

      Varmaan ensi vuonna joillakin kasvattajilla on albiinopentueita tulossa, kannattaa pitää tilannetta silmällä jos olet frettiä/ toista frettiä/ kolmatta, neljättä tai sadannetta frettiä ensi vuonna ottamassa.

      Poista
  4. Haluaisin puolueettoman vastauksen ja lue huolella ;)

    Minulla on jyrsijöitä ja kaneja yläkerrassa, omassa huoneessaan. Minulle olisi tulossa fretti, jolle rajattaisiin talon alakerrasta olohuone "omaksi" huoneeseen, missä siis saa hengailla vapaana jatkuvasti. Minulle meuhkataan jo eläinrääkkäyksestä. Talossa on hyvä ilmastointi ja fretti olisi tulossa taloudesta jossa on paljon enemmän jyrsijöitä ja kaneja kuin itselläni, eikä fretti ole pariin vuoteen oireillut mitenkään stressin merkkejä. Steriloitu naaras kyseessä, parivuotias, eli hieman vanhempi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Hyvä että uskalsit tulla kysymään asiasta, monet jättäisivät kysymättä kun ajattelevat vastauksen olevan niin kielteinen, tai omalta kannaltaan ei-toivottu.

      Aivan ensimmäiseksi sanon, että itse en ottaisi saaliseläintä ja saalistajaa samaan aikaan, samaan asuntoon. Tässä tapauksessa kyse olisi fretistä ja saaliseläimestä, kissan kanssa asia on mielestäni punnittavissa eri tavoin, sillä fretti ei ole yhtä jalostettu ja kesytetty laji kuin kissat. Vaikkakin kissoilla on todella vahva saalistusvietti yksilöstä riippuen, sellainen voi myös fretillä olla. Meillä ollaan nyt syksyllä todella saalistusvietin vietävissä ulkona, kun juostaan lintujen perässä ja yritetään ahtautua kaninkoloihin sisälle. Olen nähnyt kissojen jopa pitävän saaliseläimien katselusta esimerkiksi terraarion lasin läpi. Fretin suhtautumisesta tähän en osaa sanoa, sillä en ole vastaavaa tilannetta nähnyt. Yleinen mielipidehän usein on, ettei frettiä ja jyrsijöitä samaan asuntoon, mutta tuossa on ehkä enempi riskinä se saaliseläimien stressaantuminen, kuin saalistajan. On suurempi vaara, ja stressaannuttavampaa elää kuolemanpelossa kuin ärsyyntyneenä siitä ettei pääse saalistamaan naapurihuoneessa asuvaa kivalta haisevaa pikkuotusta. Saaliseläin saattaa stressaantua siitä, kun haistaa pedon muttei osaa piiloutua siltä tai tiedä miten olla siltä turvassa.

      Eräällä hyvällä ystävälläni, joka käy luonani usein, on kani. Kani reagoi frettieni hajuun todella voimakkaasti (varsinkin edellisen frettini), ja pelkää omistajaansakin tämän mentyä kotiin suoraan luotani. Hän on sanonut ettei kani suostu tulemaan lähelle useasta käsienpesusta huolimatta, ja että kani rauhoittuu vasta useiden tuntien päästä. Minun lähelleni kani ei ole tullut koskaan, sillä se haistaa minusta niin vahvan saalistajan hajun, vaatteistani lähtee fretinkarvaa kanin omaan kotiin jne. Tästä syystä en käy ystäväni luona lähes koskaan, sillä en halua stressata kania turhaan. Tuo kani reagoi siis todella voimakkaasti, ihan tärisee pelosta ja hakeutuu mahdollisimman turvalliseen sekä ahtaaseen piilopaikkaan, josta ei usko saalistajan sitä löytävän. Itse en joskus aikoinaan olisi uskonutkaan kanienn voivat pelätä noin paljon pelkkää saalistajan hajua, sillä en olisi uskonut lemmikkikanin tunnistavan kyseistä hajua. En myöskään uskonut fretin tunnistavan kanin hajua, mutta tämäkin meni väärin. Doussi ei pahemmin välittänyt ystävästäni lähteneestä kaninhajusta, mutta Fera valpastuu aina tämän hajun haistaessaan ystävästäni. Fera kulkee etsimässä saalista ja pysähtelee katselemaan ympärilleen valppaana, ja on muutenkin paljon aktiivisempi, nopealiikkeisempi ja aggressiivisempi tällöin.

      Poista
    2. No perhana kun ei voi kirjoittaa kaikkea yhteen vastaukseen. Yhdessä viestissä saa olla korkeintaan 4096 merkkiä. En ole edes varma, olenko kirjoittanut näihin kaikkea mitä piti, mutta jatkuu siis:

      Yksilöt reagoivat siis todella eri tavoin, ja voi olla että varsinkin kaneillasi saattaa olla kova paikka riippuen kuinka heikkohermoisia ne ovat. Itse en tiedä, kuinka helposti jyrsijät stressaaavat tai kuinka helposti sen eläimestä näkee, mutta fretti on itsepäinen eläin eikä se näytä heikkouksiaan helposti. Fretti peittelee sairauttaan ja stressaantumistaan viimeiseen asti, vaikka sitten niin pitkään kunnes on liian myöhäistä. Joten vaikka olisi kokemusta joidenkin muiden eläinlajien edustajista stressaantuneina, voi olla ettei fretissä välttämättä stressin merkkejä näy ollenkaan, tai niitä ei kovin helposti huomaa. Voi siis olla, että fretti stressaa koko elämänsä omistajansa tietämättä. Varsinkin uudelle fretinomistajalle voi olla suoraan sanottuna mahdotonta huomata fretin stressaamista, varsinkin kun se on jo valmiiksi stressaantunut kodinvaihdosta. Uusi omistaja ei välttämättä osaa ajatella fretin käytöksessä mitään vikaa, vaan pitää sitä normaalina kotiutumisen jälkeen.

      Kuitenkin, tuo kyseinen fretti on todennäköisesti tottunut jyrsijöihin, eikä fretit loppujen lopuksi noin pienestä välttämättä aina stressaa kuitenkin täysin yksilöstä riippuen, ennemminkin itse pelkään yleensä niiden jyrsijöiden puolesta, ne kun ovat herkempiä. Jos sinulla on fretille paremmat olot kuin edellisessää kodissa, ollaan jo voiton puolella. Jos jyrsijöitä on ollut enemmän kuin sinulla, on pienempi määrä tietenkin parempi. En toki tiedä, millaisissa tiloissa fretti ja jyrsijät edellisessä kodissaan ovat olleet, mutta olohuone fretin alueena kuulostaa erittäin hyvältä, oma asuntoni ei muusta tilasta edes koostukaan. En kuitenkaan koskaan ottaisi jyrsijöihin tottumatonta frettiä, joka ei ole niiden kanssa ennen asunut, hirmuisen jyrsijä- ja kanilauman kanssa samaan asuntoon, sillä silloin stressiä varmasti olisi puolin ja toisin. Näin on myös todennäköisesti tuolla fretillä ollut pentuna, elää järjettömän jyrsijälauman kanssa samassa asunnossa niihin tottumattomana. En siis ymmärrä, miksi alkuperäinen omistaja on fretin hankkinut, omasta mielestäni aivan järjettömän, jyrsijälauman kanssa samaan aikaan. Se ei kuitenkaan ole täysin riskitöntä ja riskejä on siinä ollut moninverroin enemmän kuin hyviä puolia. Aina tulisi ajatella lemmikin parasta, eikä lähteä leikkimään "Jos nyt kuitenkin" -ajatuksilla. Itse ainakin pelaan tällaisissa asioissa varman päälle. Toki varmasti lähes mitkä tahansa kaksi eläinlajia on mahdollista totuttaa toisiinsa, mutta riskiä en itse lähtisi pienemmän, tai mahdollisesti molempien kustannuksella ottamaan. Riskihän silloin otetaan eläimien kustannuksella.

      Kun kyseessä on kodinvaihtaja, ja tässä tapauksessa jo tosiaan jyrsijöihin tottunut, itse pitäisin pääpainon fretin luottamuksessa, ja siinä että se varmasti tällä kertaa saa loppuelämänkodin. Fretti saattaa aluksi olla hankala uudessa kodissaan, mutta kun se luottamuksen on voittanut saa siitä mitä ihanimman lemmikin. Kodinvaihtajan luottamusta saattaa vain olla vaikeampi tavoittaa, onhan sen luottamus ihmisiä kohtaan jo ainakin kerran rikottu, joten toivottavaa olisi että tämä olisi nyt sitten fretin lopullinen koti. Pääasia on, että pystyt tarjoamaan fretille paremman elämän kuin edellinen omistaja. Muistathan myös, että fretti tarvitsee todella paljon seuraa ja aktivointia, ulkoilemiselle ja leikkimiselle pitää myös löytyä aikaa kaikkien eläimien lomasta. Ja sinullahan on fretille jo ruokaankin hyvää vaihtelua, sillä kun jokin jyrsijöistä menehtyy voit sen antaa fretille. Tosin meilläkin annetaan jyrsijöitä mutta vain kaupasta ostettuna. (:

      Toivottavasti sinulla on aikaa kaikille eläimillesi, yksi fretti vaatii todella paljon huomiota.

      Poista
  5. Raakaruokinta on niin ihanaa :) Meillä barffaa koiratkin ja niiden kanssa on kiva aina keksiä kaikkea uutta ihanaa sinne ruokalautaselle :3 Fretellekkin mä olen kokeillut kaikkea nannaa hevosesta-hiiriin vaikkei tuo hevonen kuulukkaan siihen ''normaaliin'' ruokavalioon :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raakaruokinta todellakin on ihanaa! Rakastan tehdä tytöille kaikenlaisia erilaisia sörsseleitä ja sekoituksia ja yhdistelmiä eri lihoista lautaselle. :D Ja se on kivaa yrittää aina etsiä vaihtelua ruokavalioon kaikenmaailman viiriäisistä, kaninelimistä ja lampaanrasvasta ja mitä kaikkea tässä nyt onkaan kokeiltu. 8) Hehe, vitsi mäkin tykkään raakaruokkia noita, olisi ihan kamalaa kylmästi vaan törkätä joka aamu se kuivamuona kuppi siihen niiden naaman eteen. :(

      Poista
  6. Hyvä teksti!Mä olen myös alusta asti ruokkinut raa'alla, en edes miettinyt kuivaa. Ehkä siitä on enemmän vaivaa, mutta mitäpä sitä ei tekis noiden eteen:)Eipä Veela ja MuiMui kyllä edes huoli nappulaa herkkuna :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, ja kiitos! :-) Itsekään en tosiaan koskaan edes harkinnut kuivaruokkimista, vaikka olenkin jo vuosia ollut itse täysvegaani aatteellisista ja eettisistä syistä. Olen myös täysin lihatuotantoa (paitsi esim. pientiloilla tuotettuja, pitkän ja hyvän elämän kokeneiden eläimien lihoiksi pistämistä), varsinkin tehotuotantoa vastaan. En myöskään ennen Doussia ollut koskenut moneen vuoteen lihaan, mutta mitä sitä nyt ei näiden ihanien pikkuisten takia tekisi. x) <3

      Poista
  7. Heh, ei tuo Ferakaan meinaa raksuja huuolia, siis todella harvoin yhden tai kaksi. :D Mojito taas sen sijaan syö niitä jonkin verran, ja usein laitankin sille yöksi nappulakiponkin kun se vetäsee puolet yöruuastaan nassuunsa ennenkuin ehdin suunnilleen kymmeneen laskea. x) Tuo on sellainen pieni suursyömäri, kaksi tipuakin oli hävinnyt ennenkuin olin itse edes ehtinyt mennä nukkumaan vaikka juuri ennen nukkumaanmenoa ne tytsylle laitoin.

    Voi olla, että tuo Mojito syö tuota kuivaruokaa sen vuoksi enemmän kun kuitenkin oli kasvattajalla niin pitkään, ja saivat siellä aika paljon myös kuivaruokaa jotta saisivat varmasti kaikki tasapuolisesti kaikki ravintoaineet.

    Ja sitä paitsi raakaruokkiminen ja niiden lihojen pilkkominen on kivaa. xD

    VastaaPoista
  8. Hah, kuulostaa niin tutulta! Veela on myös hirveä ahmatti, syö oikeasti puolet nopeammin kuin MuiMui :D

    VastaaPoista
  9. Tosi hyvä tietoteksti! Tämä avaa frettien maailmaa paljon enemmän kuin jotkut lyhyet tekstin pätkät jota olen netistä lukenut. Tee lisää näitä tietokirjotuksia freteistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että kirjoituksistani on hyötyä. :-) On totta, ettei netistä suomenkielellä löydä yhtä suurta ja kattavaa raakaruokintaopasta, joten suosittelen lukemaan keskustelufoorumien raakaruokintaketjuja, sillä niistä saa parhaiten tietoa suomenkielellä. Kokemuksia ei nimittäin voi korvata.

      Aion todellakin kirjoittaa fretteihin liittyen tänne blogiin lisää tietoa freteistä, sekä kantaaottavia tekstejä frettien pidossa ja hankinnassa usein ilmeneviin epäkohtiin, jotta saisin ihmiset ajattelemaan enemmän.
      Minun pitäisi vain löytää lisää aikaa kirjoittamiseen, harmi ettei kukaan ole vielä keksinyt miten aika pysäytetään.

      Poista
  10. Voisitko tehdä sellaisen Viikon ruokalista postauksen? Olisin niin kiinnosstunut sellaisesta kun ei ole tullut vastaan missään netissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sellainen oikeastaan on työn alla tulossa, kunhan saan sen tehtyä, julkaisen sen täällä blogissa. :-) Olen jo pidemmän aikaa ollut aikeissa tehdä viikon ruokalistaa, sillä sellaisia ei netissä pahemmin ole. Harrastajilta ja kasvattajilta saa yleensä toki pyytämällä, mutta arvelisin kynnyksen olevan suurempi kysyä joltakin tuntemattomalta kuin lukea valmiiksi julkaistua tekstiä netissä.

      Aion myös kirjoittaa vielä toisen postauksen frettien ruokinnasta, joka syventyy raakaruokintaan hieman tarkemmin ja avaa ovia frettien fysiologiaan ja ruokavalion vaikutuksiin. Voisin ehkäpä laittaa viikon ruokalistan samaan satsiin tuon kanssa. Tämä postaus kun ei kovin syventävä ollut, vaan ainoastaan esitteli meidän ruokintapuolen ja sohaisi hieman pintaa fretin raakaruokinnassa.

      Poista
  11. Entä ihan varta vasten freteille tarkotetut kuivaruuat, miksei fretti muka sillä pärjäisi? Siis jos se on TARKOITETTU freteille. Syöhän kissat ja koiratkin kuivaruokaa, miten fretti eroaa niistä? Ajattelin, että voiko siitä tulla jotain vakavaakin haittaa kuivaruokkimisesta jos kuitenkin antaa juuri freteille tarkoitettua eikä esim. koirille tarkoitettua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, olin missannut tämän kommentin aivan kokonaan, kun on jo kaksi viikkoa vanhakin. Varmaankin tullut juuri, kun puhelimesta ollut akku tyhjä, niin ei ole ilmoitusta tullut.

      Fretti eroaa kissoista ja koirista fysiologialtaan rajusti, ja näinollen fretin ravintotarpeetkin ovat erilaiset. Freteille on tosiaan omia kuivaruokia, mutta näistä parhaimmatkin ovat valmistettu vastaamaan fretin minimivaatimuksia, huonommat eivät niitä edes täytä. Lisäksi pussin kyljesssä lukevat proteiini- ja rasva-arvot periaatteessa huijaavat, sillä lukema EI tarkoita eläinperäisen proteiinin tai rasvan osuutta ruoasta, vaan siihen on laskettu mukaan myös kasvisperäiset proteiinit ja rasvat. Fretin ruokavaflion tulisi sisältää nimenomaan eläinperäistä proteiinia se n. 30-35% ja eläinperäistä rasvaa, ei kasvisperäistä. Lisäksi kuovaruoissa saattaa olla ylettömät määrät kasvisperäisiä ainesosia, otetaan esimerkkinä vaikkapa juuri tuo halvin eli James, joka sisältää mm. perunan, sokerijuuren ja muiden kasviksien ohella 27% vehnää. Pelkkää vehnää. Sama asia, kuin kaataisi itse vehnäjauhoa fretin lautaselle 1/3-1/4 koko ruoasta. Kasvisperäiset ainesosat kuuluvat siihen korkeintaan 2%iin, joka käsittää myös vitamiinit ja mineraalit.Tuo 27% pelkkää vehnää on fretille silkka itsemurha, kuten tapaan sanoa. Siihen vielä lisätään muut kasvisprosentit niin yhteismäärä nousee aivan varmasti vähintään yli 40%. Kuivaruoka saattaa aiheuttaa ainoana ruokana fretille insulioomaa eikä varmastikaan lisämunuaissairauden iskiessä paranna tilannetta yhtään, kuten raakaruoka.

      Lisäksi kuivaruokien suhteen kannattaa olla tarkkana että ne sisältää tauriinia, joka on fretille elintärkeää. Ja talvea kohden kun rasvan osuutta ruoassa tulisi lisätä, se ei pelkällä kuivaruoalla onnistu. Kuivaruokitut fretit eivät siis saa pimeään vuodenaikaan ollenkaan sitä ylimääräistä rasvaa, jonka määrä tulisi melkein tuplata. Myös lihaskunto, yleiskunto ja turkin kunto ovat lähestulkoon poikkeuksetta heikompia kuin raakaruokitulla fretillä.

      Ja p.s. Eivät ne kissojenkaan ruoat ole laadukkaita, vaan marketin hyllyltä saatavat aivan täyttä roskaa kissalle.

      Poista
    2. Mitä, miksi ihmeessä niitä ruokia sitte edes tehdään?? :OO Jos ne ei ole kuin haitaksi eläimelle? Siis mitä järkeä siinä on!? Kamalaa kun minäkin luulin että ne olisi hyviä ruokia, ja juuri sellaisia kuin eläin tarvitsee niin silloin varmasti moni muukin luulee ja syöttää lemmikilleen huonoa ruokaa joka voi olla vaaraksi terveydelle! Tuohan on ihan kamalaa! Luulis nyt että lemmikkieläimille ruokaa valmistava yritys oikeesti välittäisi eläimistä ja sen takia haluaisi valmistaa niille ruokia. :O

      Poista
    3. Niin no kyllä se fretti pärjää sillä kuivaruualla ihan siinä missä muutkin lemmikit. Ei se raakaruokkiminen tee kenestäkään parempaa lemmikinomistajaa. Nyt haukutaan jo kuivaruuan antajatkin pystyyn kun pari vuotta sitten kaikki ruokki sillä tavalla-myös kasvattajat!

      Poista
    4. Leina: Syy on todella yksinkertainen: raha. Lemmikkieläinten ruokabisnes on jättimäinen ala,.ja kun valmistuskustannukset ovat minimissä, voitot taas ovat maksimissa. Varsinkin nuo kissojen ja koirien marketin hyllyltä löytyvät purkkiruoat valmistetaan lähestulkoon pelkästään lihatuotannon ylijäämistä, eli teurasjätteestä. Ja tottakai ihmiset kuvittelevat niiden olevan juuri sitä mitä se lemmikki tarvitseekin; ovathan ne herranjumala kuitenkin lemmikeille valmistettujakin.. Niin se vain on että rahas tätä maaailmaa pyörittää, mutta millä hinnalla?

      Poista
    5. Anonyymin kommenttiin vielä sen verran, että kyllä se raakaruokkiminen vain tekee paremman omistajan. Miksikö? Siksi, että kuivaruokinta tutkitusti aiheuttaa insulioomaa ja edistää alkavaa lisämunuaissairautta, aiheuttaa hammaskiveä joka hoitamattomana taas johtaa suun ja ikenien tulehduksiin. Saa sen toki eläinlääkärissä poistatettua, mutta sitä varten fretti pitää nukuttaa eikä ole aina varmaa herääkö se siitä. Kuivaruoissa ei myöskään ole tarpeeksi eläinperäistä rasvaa, eikä rasvan määrän sesonkivaihtelua ollenkaan. Lisäksi kuivaruoissa on 100% lihansyöjälle aivan liikaa kasvisperäisiä ainesosia (joissakin jopa kymmeniä prosentteja!). Raakaruokitun fretin turkki on paksumpi, kiiltävämpi, pehmeämpi ja tuuheampi sekä fretin yleiskunto ja lihaskunto on paremmat kuin kuivaruokitun fretin. Lisäksi raakaruokitun fretin terveys on parempi kuin kuivaruokitun. Näin ollen raakaruokkiminen tosiaankin tekee paremman omistajan. Ja tästä syystä fretti ei myöskään pärjää pelkällä kuivaruoalla, se myös pitkäaikaisena voi aiheuttaa erinäisiä puutostiloja ellei kuivaruoan puutteita korjata esim. lisäravinteilla ym.

      Ja pari vuotta sitten frettien raakaruokinta on ollut melkeinpä ihan yhtä paljon esillä kuin nytkin, ja siitä on ollut silloinkin kattavasti tietoas tarjolla. Eikä yksikään virallinen kasvattaja tietääkseni kyllä pari vuotta sitten ruokkinut frettejään kuivaruoalla!

      Parempi ja terveellisempi ruokavalio on vain eläimen parhaaksi, ja josset ajattele lemmikkisi parasta ja hoida sekä ruoki sitä parhaalla mahdollisella tavalla, olet suoraan sanottuna kyllä aika paska omistaja.

      p.s. ja kuka sanoi, että nuo markettien halppiskuivaruoat täyttäisivät esim. kissan todellisia ravintovaatimuksia? Otappas nyt kuule hiiri käteen ja ottamaan asioista selvää!

      Poista
    6. No en kyllä silti miellä itseäni paskaksi lemmikinomisstajaksi vaikka ruokinkin kuivaruualla, sinun mielipiteestäsi huolimatta. Ihan terve fretti tuolla nytkin nukkuu tyytyväisenä häkissänsä (JA ovi on auki etten nyt senkin takia ole paska omistaja). Sinun mielipiteesi ei varmaan ole se ainoa oikea ja jos sinun mielestäsi raakaruokittu fretti voi paremmin kuin kuivaruokittu niin ei se varmaan tee siitä totta vain sen takia että sinä olet sitä mieltä.

      Poista
  12. Eihän fretille ole pakko syöttää noita kaikkia luettelemiasi ruokia? Mitä kaikkea pitää syöttää että ruokavalio on monipuolinen? Meillä fretti syö raakaruuan lisäksi kuivanappulasekotusta jossa on paria eri fretin ja paria eri kissan ihan tavallista nappulaa. Raakaruokana annan kanankauloja, maustamattomia fileesuikaleita, kanan koivesta lihaa, kivipiiroja, jauhelihaa ja kananmunankeltuaista. Ja tietenkin nutria. :3 Ja välillä ostan eläinkaupasta kuivattuja kanankauloja ja sydämmiä. Kokonaisia eläimiä en pysty antamaan koska ne ällöttää mutta muuten raakaruokapuoli on mielestäni kunnossa. Onko tuo tarpeeksi monipuolinen ruokavalio?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän toki ole mikään pakko, mutta mitä monipuolisempaa ruokaa fretti saa, sen parempi se on. Kovin suppea tuo raakapuoli kyllä on, mutta löytyy ikävän paljon frettejä kurjemmalla ruokavaliollakin..

      Nuo ihmisille tarkoitetut filesuikaleet ja broilerin koivet ovat ravintoarvoltaan todella köyhiä fretille. Niissä on yleensä rasvaa vain muutama prosentti, eikä proteiiniarvokaan ylitä kahtakymmentä, ehkä siinä kymmenen-15% paikkeilla suunnilleen. Ne eivät siis ole 'oikeaa' raakaruokaa. Minkä eläimen jauhelihasta on kyse, kai se on kalkkunaa tai broileria? Kivipiirojen lisäksi fretin tulisi saada oikeassa suhteessa myös muita sisäelimiä, kuten raakoja (ei kuivattuja, sillä tauriini puoliintuu nopeammin kuivattaessa sekä kuumuudessa eli katoaa) sydämiä ja maksoja, suosittelen myös keuhkoja. Näitä siis n. 3-4kpl per laatu viikossa. Broilerin kaulat ovat hyviä, niiden lisäksi suosittelen selkärankoja ja siipiä, jotka myöskin ovat fretin hampaille todella hyväksi. Lisäksi fretin täytyy saada eläinperäistä rasvaa, joten kannattaa ostaa broilerin rasvaa. Noita nyt ainakin kannattaisi fretin ruokavaliosta luettelemiesi lisäksi. Ja käyappäs muuten tästä postauksesta Lisäravinteet -kohta, sillä pelkkä kananmunankeltuainen ei riitä.

      Muista laskea, että proteiini- ja rasva-arvot ovat tarpeeksi korkeat, ja lue tuo ylempi kommenttini kuivaruoista. Minkä merkkisiä kuivaruokia syötät fretillesi?

      Kokonaisia saaliseläimiähän ei ole pakko syöttää, mutta toki suosittelen niitäkin antamaan. Jos et pysty niin ei siinä mitään, kunhan monipuolistat frettisi ruokavaliota yllämainituin keinoin, niin frettisi terveys kyllä kiittää. :-) Ja jos innostut raakaruokkimisesta kunnolla, on enemmän kuin parempi laajentaa ruokavalioa esim. tämän postauksen suuntaan.

      Poista
  13. Olen kuullut että fretin ruokinta olisi erittäin vaikeata, ja ettei edes voi ruokkia frettiä raakaruualla jos ei ole lukenut siitä ihan hirveästi. Onko se totta? Saako fretti siis paremmin ravinteita ja kaikkia kuivaruuasta jos ei ole opetellut ulkoa kaikkea raakaruokinnasta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuivaruokavaliollakin fretille on annettava einäisiä lisäravinteita sekä rasvaa korjaamaan kuivaruoan puutteita. Ja tietenkin luita pitämään hammaskiven poissa. Fretin raakaruokinta ei ylitsepääsemättömän vaikeaa todellakaan ole, mutta omistajalta tulee löytyä aiheesta kosolti tietoa. Omistajan täytyy osata tarpeeksi ollakseen varma, että fretti saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet. On siis laskettava, että proteiini-, rasva- ja muut arvot täyttyvät. Näin tapahtuu vain, kun osaa syöttää fretilleen oikeita asioita oikeassa suhteessa. Yleensä ravintoarvojen täyttyminen lasketaan viikkotasolla. Täytyy siis tietää, paljonko mitkäkin eläinten eri osat sisältävät mitäkin ravinteita, ja laskea niiden täyttävän yhdessä fretin ravintovaatimukset.

      Fretin raakaruokkiminen ei siis ole tosiaankaan mitään rakettitiedettä, mutta siitä on opiskeltava tarpeeksi taatakseen fretille täysipainoisen ruokavalion. Kannattaa siis nähdä hieman vaivaa asian eteen ja etsiä tietoa, niin suuri hyöty fretille raakaruokkimisesta on.

      Poista
  14. Todella hyvä ja kattava postaus fretin ruokinnasta! olisin vain toivonut kuvia freteistäsi syömässä jotakin raakaa lihaa ja muutenkaan nuo perusphotot ei oikein tunnu tähän postaukseen sopivan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aikomuksenani onkin lisätä postaukseen joulun jälkeen uudella kameralla otettuja ruokintakuvia. ;-) Harmittaa itseänikin, ettei minulla mitään hyviä syömiskuvia tähän ollut mutta asia kyllä korjataan. Nyt vain loppui bloggerista kuvatila, enkä jostakin syystä saanut ostettua lisää vaikka kokeilin kahdella eri pankkikortilla.. :( En tajua miksei sitä voi maksaa verkkopankkitunnuksilla! Toivottavasti nyt saan ostettua lisää kuvatilaa, sillä muuten olen kyllä suoraan sanottuna kusessa! Jokin virhe siinä kuulemna tapahtui kesken ostotapahtuman..

      Raakaruokintakuvia on kuitenkin tulossa!

      Poista
  15. Tosi hyvä postaus, vasta nyt sain aikaiseksi tutustua sun kirjoittamiin raakaruokapostauksiin! :) Mutta mites sitä kanan/kalkkunan rasvaa pitäisi antaa, kun kaikki puhuvat että sitä on tärkeä antaa ja muuta. ?

    VastaaPoista
  16. Heh, parempi myöhään kun ei milloinkaan. ;-)
    Tuon eläinperäisen rasvan merkitys tosiaan fretin ruokavaliossa on suuri, varsinkin näin talvisin saa laittaa melkein tuplamäärät. Varsinkin kun sulla on melkeinpä säälittävän pienikokoisia frettejä, kannattaa rasvojen saaminen varmistaa ja sitä voi antaa ihan reippaallakin kädellä. Muuten käy todennäköisesti niin, että frettisi pudottavat kesällä painoaan liikaa - ihan alipainoisiksi asti, joka taas vaikuttaa moniin asioihin, kuten vastustuskykyyn, yleiskuntoon, lihaskuntoon ja turkin laatuun. Fretti kuitenkin joka tapauksessa keväisin pudottaa painoaan roimasti, sai se rasvaa tai ei (eli vaikkei fretillä olisikaan mukavaa rasvakerrosta.

    Jos valoisaan vuodenaikaan rasvaa tulee olla vähintään se 25% eläinperäistä rasvaa, eli tasan 1/4 kaikesta fretin ruoasta, talvella prosenttimäärä alkaa olla jo korkean kuuloinen. Ja yleensä edes tuo 25% ei täyty jos valtaosa ruokavaliosta on kuivaruokaa, sillä kuten olen sanonutkin, sisältää kuivaruokapussin pakkausselosteen prosenttimäärä myös kasvisperäiset rasvat, joita ei tuohon rasvan osuuteen ruokavaliossa tulisi laskea ollenkaan.
    Mielestäni sinun frettiesi kohdalla rasvan yhteismäärän voi huoletta nostaa talvisin 40-50%iin (tiedän, kieliopillisesti oikein olisi 50%een, mutta se näyttää mielestäni typerältä lukijoiden näkökulmasta ajatellen. Eli tuo 40-50% tarkoittaa, että fretin kaikesta ruoasta 1/2,5 tai puolet on rasvaa. Se toki yleensä toteutetaan näin viikkotasolla, eli ihan joka lautaselliseen rasvaa ei tarvitse lisätä. Kuitenkin, jos tuntuu helpommalta laskea päivittäinen osuus, ei sekään ole kiellettyä. Tuohan tosin kuulostaa todella suurelta rasvamäärältä näin ihmiskorvissa, mutta niin se vain freteillä menee. Kuitenkin rasvan osuuden ollessa lähemmäs sitä 50%tä kannattaa frettejä ulkoiluttaa ja aktivoida paljon, jotta edes osa menisi lihaksien rakentamiseen läskin sijaan. Fretti ei voi kovin lihaksikkaaksikaan tulla ilman täysipainoista ruokavaliota, kuten se ihmisilläkin menee; urheilijathan syövät hirveitä annoksia, joissa on kaikki proteiinit ja rasvat ym. Ja vaikket nyt kuitenkaan näätiä kovin paljon liikkumaan ja ulkoilemaan saisikaan, ei rasvaprosentin pitäisi silti missään nimessä tippua alle sen 40%. Eli ei sitä määrää kuitenkaan vähennetä vaikkei fretti hirmuisesti urheilisikaan. :-)

    Rohkeasti siis vain kauhomaan rasvaa fretin lautaselle ja nostamaan rasvan määrää ruoassa! ;-) Muista, että eläinperäisessä rasvassa piilee myös terveen, tuuhean, hyväkuntoisen, kiiltävän, pehmeän ja paksun turkin salaisuus. ;-) Ilman tarpeitaan vastaavaa rasvamäärää fretti ei myöskään pysty kasvattamaan kunnollista talviturkkia,tilanteesta riippuen ei talviturkkia ollenkaan!

    VastaaPoista
  17. Mistähän tota rasvaa sitten muuten saa ostettua? Tai eihän se vielä oo ajankohtasta mutta kun fretti on kuitenki tulossa keväällä nii olis hyvä tietää valmiiks kaikki paikat mistä ruuat voi ostaa. Nyt kun olen näitä sun tekstejä ja kommentteja lukenut niin en kyllä vois harkita edes syöttäväni fretille pelkkää kuivaruokaa tai purkkiruokaa. Varmaan annan kuivaruokaa ja raakaruokaa kun en kuitenkaan niin paljon tiedä raakaruokinnasta ja pitäisi sit opetella siitä ihan hirveesti ja lukea paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Broilerin rasvaa ainakin saa useimmiten Vauhti-Raksusta (www.vauhti-raksu.net), kalkkunan tai muiden eläimien rasvaa saa monista eläinkaupoista joissa raakaruokaa myydään. Purkkiruokaa? O_O Eihän fretti voisi millään purkkiruoalla muutenkaan elää, eikä freteille tarkoitettuja märkäruokia ole kuin ihan yhtä-kahta Suomessa myytävänä/ Suomeen helposti saatavilla. Nekään harvoin fretin ravintotarpeita täyttää. Ja mikään kissan tai koiran märkäruokahan ei missään nimessä kävisi, joten toivottavasti nyt kuitenkin tarkoitit noita freteille tarkoitettuja. Hieno juttu kuitenkin, että aiot raakaakin syöttää.

      Poista
  18. Hmm. Olen nyt käynyt lukemassa parista muustakin frettiaiheisesta blogista näitä "raakaruoka postauksia" ja voin kyllä suoraan sanoa että tämä on niistä kaikkein paras. Muista näki heti että he kaipaavat itsekin apua ruokinnassa kun taas sinun kirjoituksestasi kannattaisi oppia ottaakin. Voin sanoe että opin tästä kovasti, kiitos todella hyvästä tietopaketista. Toivottavasti muutkin bloggaajat / fretinomistajat ottavat oppia tästä.
    Terv. Sanni

    VastaaPoista
  19. Onhan toki muitakin frettiblogeja, joissa on raakaruokintapostauksia, voi vain olla että ne parhaimmat löytääkseen joutuu hieman penkomaan (pari löydät heti tuosta sivupalkkini linkkilistasta). Kyllä niitä hyviäkin tietenkin löytyy. Ja hyvä puolihan siinä, jos joku asiaan pikkuisen vähemmän perehtymättömämpi tai esim. kokemattomampi kertoo mitä frettinsä syövät, saa muilta fretinomistajilta kullanarvoisia neuvoja, ja ruokinnan mahdolliset puutteet saadaan oikaistua. Tokihan siinä on sitten tietenkin se huonompikin puoli, jos nimittäin joku frettiä hankkimassa oleva ottaakin oppia vajavaisesta ruokavaliosta ja toimii oman frettinsä kohdalla sitten sen mukaan. Kuitenkin mielestäni on hienoa, että ihmiset jaksavat kirjoitella näitä tietopainotteisia tekstejä freteistä (itse en kovinkaan usein jaksa järkeviä kirjoitella.. :D). Kiitos kuitenkin kehuista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi ihanaa kiitos tästä tietopaketista! Olen koittanut etsiä frettien ruokinnasta lisätietoa kun eläinlääkärissä todettiinveriarvoissa mm. proteiini ja verensokeriarvojen olevan liian matalalla. Ihanaa että joku jaksaa tehdä tälläisiä!

      Poista
  20. Ainiin jäi vielä sellanen juttu askarruttamaan että voisivatko nuo matalat veriarvot viitata johonkin sairauteen tai tautiin? Tai voivatko ne johtua jostain sairaudesta? Kyseessä on siis 4v narttufretti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, pahoitteluni että minulla kesti näin kauan vastata kysymykseesi, en vain ollut huomannut kommenttiasi. Ihanaa että kirjoituksistani on apua. Yksikin fretti jota kirjoitukseni on auttanut tekee tämän tärkeäksi. :)
      Alhaiset proteiiniarvot tuskin juontuvat mistään sairaudesta, vaan syy on todennäköisimmin liian alhaisen eläinproteiinipitoisuuden omaava ruokavalio. Esimerkiksi kuivaruokien toteselosteen proteiinipitoisuudet eivät ole totuudenmukaisia, sillä arvoon lasketaan myös kasviperäiset proteiinit. Raakaruokinnassa onkin se hyvä puoli, että tietää tasantarkkaan mitä fretti syö ja voi muodostaa yksilöllisiä tarpeita vastaavan ruokavalion. Jos syötät fretillesi kuivaruokaa, suosittelen sinua lukemaan myös tämän postauksen kommentit. Alhainen verensokeri taas saattaa kyllä viitata syömättömyyteen, joka taas saattaa johtua jostakin vaivasta. Tuon ikäisellä fretillähän alkaa sairaudet olla ajankohtaisia. Kannattaa seurata että fretti syö ja juo normaalisti, ja jos näin on verensokeriarvokin varmasti nousee takaisin normaaliksi. Kannattaa tosiaan muistaa tuon ikäisen fretin kanssa lisämunuaisongelmien ja muiden sairauksien mahdollisuudet ja käyttää frettiä vuosittain eläinlääkärin tarkastuksessa.

      Poista
    2. Hei minulle tuli pari päivää vastaukseni jälkeen mieleen vielä eräs todella tärkeä asia, nimittäin erään sairauden mahdollisuus. Ikävä kyllä nettiyhteyteni hajosi seuraavana päivänä tuosta, enkä päässyt sinulle asiaa kertomaan.
      Frettisi iän varsinkin huomioonottaen alhaiset verensokeriarvot voivat hyvinkin todennäköisesti viitatainsulioomaan, joka suomeksi sanottuna tarkoittaa haimassa sijaitsevia kasvaimia. Kasvaimesta johtuen fretin elimistö erittää liikaa insuliinia, joka johtaa verensokerin laskuun. Tauti yleensä todetaan juurikin verikokeella, jolla katsotaan ovatko verensokeriarvot liian matalalla. Suosittelen sinua siis ehdottomasti viemään frettisi frettitietoiselle eläinlääkärille verikokeisiin, tai ainakin viimeksi otettujen veriarvojen analysointiin ja tarkastukseen. Oletettavasti sait tai voit pyytää eläinlääkäristä, jossa kävitte, frettisi verikokeen tulokset ja kaikki arvot jotka voit toimittaa frettitietoiselle eläinlääkärille, jos et halua maksaa uusista verikokeista. Suosittelen kuitenkin ottamaan uudet verikokeet, sillä fretin veriarvot ovat saattaneet muuttua. Varsinkin, jos olet tehnyt esim. ruokavaliossa muutoksia.

      Insuliooma on yksi frettien yleisimpiä sairauksia, ja sen oireita ovat muun muassa laihtuminen, alakuloisuus ja väsyneisyys, tasapainon heikentyminen sekä syljen lisääntynyt eritys. Muista kuitenkin, ettei varsinkaan taudin alkuvaiheessa näitä kaikkia oireita, välttämättä mitään ole näkyvissä. Fretilläsi voi siis olla, ja todennäköisesti onkin insuliooma mikäli veriarvot eivät ole muuttuneet, vaikkei sillä näitä oireita olisikaan. Kasvaimia harvemmin lähdetään Suomessa leikkaamaan, mutta lääkäriltä voi tiedustella lääkinnällisestä hoidosta.

      Usein jo pelkkä ruokavalion muutos auttaa, joten jos ruokit frettiäsi kuivaruoalla, suosittelen erittäin kovastfi vaihtamaan raakaruokavalioon. Tämä vaatii tiedonhankkimista ja opettelua, mutta tällä ylläolevalla postauksella pääset hyvin alkuun varmasti. Myös muiden lähteiden tietopaketteja raakaruokinnasta kannattaa lukea, kuten esimerkiksi frettikasvattajien kotisivuilta. Mikäli fretilläsi todetaan insuliooma, on myös enemmän kuin hyvä idea ottaa yhteyttä kokeneeseen frettikasvattajaan sähköpostilla, ja kysyä tarkempia neuvoja insulioomaa sairastavan fretin raakaruokavaliolle.Henkilö, jota voin erityisesti suositella on Riina Saksa, joka kasvattaa frettejä nimellä Riinan näätälä. Linkin kotisivuille löydät sivupalkistani.

      Insulioomaa sairastavan fretin ruokavaliossa tulisi olla minimaalisesti hiilihydraatteja, eli ei mielellään lähestulkoon ollenkaan. Näin ollen kuivaruoka on siis jätettävä pois insulioomaa sairastavan fretin ruokavaliosta, sillä ne sisältävät uskomattoman paljon hiilihydraatteja. Tuskin löytyy freteille suunnattia kuivaruokaa, jossa ei olisi hiilihydraatteja, mutta itse en ole asiaan perehtynyt, joten en voi aivan täysin varmaksi tietenkään sanoa. Tarpeeksi proteiinipitoinen ruoka pitää muutenkin fretin pidempään kylläisenä, joka taas auttaa pitämään verensokeriarvoa hieman tasaisempana. Insulioomaisen fretin kanssa tulisikin varoa, ettei verensokeri heittelehdi vaan se tulisi pitää mahdollisimman tasaisena, sikäli kuin siihen itse nyt vain voi vaikuttaa.

      Toivon mukaan vastauksestani on sinulle apua, ja toivotaan että veriarvojen heittelyn syy selviää. Toivottavasti fretilläsi ei kuitenkaan olisi insulioomaa tai mitään muutakaan sairautta. :)

      Poista
    3. Voi kiitos sinulle vastauksistasi. Oli paljon apua ja huomenna on eläinlääkäriaika uusiin verikokeisiin insuliooman toivottavasti poissulkemiseksi. Meillä ollaan syötetty kuivaruokaa ja kananmunankeltuaista koko neidon ikä joten toivottavasti uudenlainen ruoka kelpaa, sillä aiomme alkaa lisätä lihaa ruokaan pikkuhiljaa.

      Poista
    4. Kävimme eläinlääkärissä ja verikokeet vahvistivat Mimmulla olevan juuri insuliooma. Nyt menee ruokavalio vaihtoon ja toivotaan ettei sairaus pahene. Olen sinulle ikuisessa kiitollisuudenvelassa. En olisi ikinä keksinyt itse tuollaista varsinkaan kun ensimmäinen eläinlääkäri ei epäillyt mitään. Sinusta oli valtavan suuri apu. Isot kiitokset ja kaikkea hyvää sinulle minulta ja Mimmu-rouvalta.

      Poista
    5. Voi, ihanaa että minusta oli apua. :) Jo yhden fretin auttaminen tekee työstäni tärkeää! Pahoittelut Mimmu -rouvan puolesta ja täältä toivotellaan hyviä vointeja ja paranemisia! Onneksi insuliooma havaittiin jo nyt, eikä vasta vuoden päästä jotta sille voidaan tehdä jotakin ettei se pääse menemään huonompaan päin.

      Tuon vuoksi suosittelenkin aina käymään frettitietoisella eläinlääkärillä, sillä tavallinen eläinlääkäri ei välttämättä osaa nähdä alkavaa tai jo pidempäänkään ollutta sairautta jolloin voi fretin käydä köpelösti kun huomataan vasta liian myöhään jonkin olevan vialla.

      Poista
  21. Miten sulatat frettisi raakaruuat? Luin jostain blogista että yksi fretinomistaja sulattaa ruuat mikrossa ja jotkut taas kuuman veden alla. Onko sulatustavalla merkitystä? Ja kuinka monta kertaa raa'an lihan voi sulattaa ja pakastaa ilman että se menee pilalle? Kun jos on yksi fretti ja joutuu ostamaan vaikka 2 kilon paketin lihaa niin se ehtii mennä pilalle jääkaapissa ennenkun se on syöty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sulatan frettieni ruoat kuumassa vesihauteessa. Mikrossahan raakaruokia ei koskaan saisi sulattaa, sillä se tuhoaa ruoasta monia freteille tärkeitä ravintoaineita, kuten mm. tauriinia ja tekee näinollen ruoasta paljon köyhempää ravintoarvollisesti. Ruoat voi sulattaa joko kuumassa vesihauteessa, huoneenlämmössä tai jääkaapissa. Ensimmäinen vaihtoehto on nopein.

      Noista suurista pakkauskoista sen verran, ettei kannata koko pakettia sulattaa kerralla. Itse sulatan avaamattomia pakkauksia vain sen verran, että ne juuri ja juuri irtoavat toisistaan ja pakkaan ne pieniin annospusseihin jotka sitten aina juuri ennen ruokailuaa sulatan. Ruokiahan ei saa sulattaa kokonaan ja tämän jälkeen pakastaa uudelleen, vaan ne pitäisi sulattaa kokonaan vain kerran, jonka jälkeen ne syödäänkin. Jos annospussista jää jotakin yli, se säilyy jääkaapissa seuraavalle aterialle ihan hyvin.

      Poista
  22. Ai nämä syövät ihan lihaa. Aika petojahan ne näköjään ovat sitten. Eikö näille ole olemassa mitään valmiita purkkiruokia kuten kisssoille ja koirille?

    VastaaPoista
  23. Fretit tosiaan ovat petoeläimiä ja 100% lihansyöjiä. Fretin elimistö ei edes pysty hyödyntämään kasvikunnan tuotteita,.sillä sen ruuansulatuskanava ei niitä pysty pilkkomaan. Freteille ei oikein ole saatavilla purkkiruokia, ja vaikka olisikin en sellaisia suosittelisi syöttämään. Joistakin ulkomaalaisista verkkokaupoista saattaa saada, mutta sisällöstä en sitten taas ole niinkään varma - kuten ei kissojenkaan purkkiruokien ssisältö ruokakaupasta ostettuna ole mitenkään kehuttavaa, aivan karmeaa suoraansanoen.

    VastaaPoista
  24. VAU! ihan himputin hyvä tietopaketti fretin ruokinnasta. Ihan tosi, en ole mistään muusta lähteestä löytänyt kerralla yhdestä paikasta näin kattavaa tietopakettia fretin ravintoainevaatimuksista ja ruuasta. Teethän lisää näitä asiatekstejä? :--) Lukisin mielelläni nimittäin lisää koska tunnut osaavasi asiasi paremmin kuin hyvin ja sinulla taitaa olla freteistä todella hyvä tietotaso.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, olen unohtanut vastata kommenttiisi! Hieno juttu, jos postauksestani on sinulle jotakin hyötyä. kirjoitan toki, aina välillä lisää tietopainotteisia postauksia blogiini. Minulla on paljon asiaa frettien pitämiseen liittyen, ja mikäs sen parempaa kuin kirjoittaa ajatuksia blogiin, jossa joku voi hyötyä kirjoituksistani.

      Poista
  25. Hei sinun pitäisi oikeasti julkaista joku fretti-infopaketti. Kun näistä kirjoituksistasi ihan oikeasti näyttää olevan niin monille hyötyä ja tiedät mistä puhut. Eikä frettikirjallisuuttakaan suomeksi ole paljoa saatavilla niin kustantajakin voisi löytyä. Tai sitten omakustanteena. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen todella iloinen, että kirjoituksistani on apua monille. Mikään ei ole parempaa, kuin tietää että on auttanut edes yhtä frettiä. Enpäs nyt paljasta enempää, jottei kukaan varasta ideaani, mutta sinulla on ihan hyvä pointti kommentissasi. ;)

      Poista
  26. Mainio kirjoitus. Olen sitä mieltä, että myös koirille raakaruokinta on ainoa oikea vaihtoehto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia. Olet aivan oikeassa, monet koirat voivat raakaruokavaliolla PALJON paremmin, kuin teollisella ruokavaliolla. Sitten vielä nämä hirvittävät markettien purkkiruokapöperöt, joita ihmiset syöttävät niin koirilleen kuin kissoilleenkin, kamalaa. Eläinkaupasta saatava, oikeasti hyvälaatuinen märkä- tai kuivaruoka on kuitenkin mielestäni kissoille ja koirille raakaruokavalion ohella hyvää vaihtelua. Niissäkin tosin pitää osata katsoa mikä on oikeasti hyvälaatuista, eikä ostaa vain sen perusteella, että "sen on pakko olla hyvää koska sitä myydään eläinkaupassa."

      Poista
  27. Heippa!

    Olisko siulla jotain vinkkejä sille miten fretin voisi saada siirtymään kuivaruokasta raakaruokintaan?

    Vai onkohan se enään edes mahdollista kun tuo minun frettitytteli on jo 2,5 vuotias ja on elellyt siis pelkällä kuivamuonalla pennusta saakka, eikä suostunut edes vilkaisemaan ostamaani Musch Barf - kana ateriaa jota hänelle yritin tarjota useaampaankin otteeseen..

    Hyvin voiva ja täysin tervehän tämä minun frettini on siitäkin huolimatta että on elänyt koko pienen ikänsä kuivamuonalla, mutta minuu itteeni haittaa tuo ravinnon yksipuolisuus ja olisihan se mukava nähdä vaivaakin oman lemmikkinsä ruokinnan eteen..

    :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oijoi, anteeksi kovasti, en ole ilmeisesti huomannut kommenttiasi aiemmin. /: Joskus näihin vanhempiin postauksiin tulleita kommentteja ei heti huomaa, kun välillä sähköpostiin ei tulekaan uusista kommenteista ilmoitusta, mutta jos näin käy, niin pommittakaa ihmeessä sitten vaikka uusimpaan postaukseen kommenteilla, että käypäs lukemassa tuo.

      Olet varmasti saanut jo muualta neuvoja, mutta vastaan tietenkin kysymykseesi, vaikka frettisi saattaakin olla jo siirtynyt raakaruoalle jo aikaa sitten. Mitään taikakeinojahan minulla ei ole kertoa, mutta muutamalla hyvällä vinkillä ja kärsivällisyydellä frettikin alkaa uusia ruokia maistelemaan. Fretistä riippuen tämä saattaa kuitenkin olla erittäin pitkä prosessi, mikäli omistaja ei käytä äärikeinoja, kuten paastottamista. Terveen fretinhän voi antaa olla ilman kuivaruokaa, sillä terve fretti ei tapa itseään nälkään, vaan lopulta syö mitä on tarjolla. Voit siis ottaa kuivaruokakipon pois, ja tarjota pelkkää raakaruokaa. Tällöin täytyy kuitenkin aina välillä vaihtaa ruoka tuoreeseen, sillä raakaruoka menee äkkiä pilalle mikäli sitä ei joku syö.

      Eräs hyvä keino on tarjota uutta ruokaa sormesta, sillä harva fretti suostuu maistamaan uutta ruokaa ruokakupista. Monet fretit tutustuvat uuteen ruokaan nimenomaan omistajan tarjotessa sitä sormesta, ja myöhemmin vaikka lusikasta. Kun fretti syö jauhelihaa lusikasta, voi lusikkaa alkaa pikkuhiljaa viemään kohti ruokakuppia, jossa on samaa ruokaa. Kun fretti lopulta litkii ruokaa lusikasta lusikan ollessa ruokakupin päällä, voi lusikan jättää ruokakuppiin. Fretti todennäköisesti tällöin syö samaa ruokaa myös kupista.

      Tietenkin jos fretti ei millään suostu uutta ruokaa syömään, eikä sitä viitsi ruoattakaan pitää, voi sekoittaa vanhan, tutun kuivaruuan sekaan uutta ruokaa. Tässä tapauksessa siis jauhelihaa, tai jotakin muuta vastaavaa mössömäistä ruokaa, sillä totuttelua uuteen ruokavalioon ei koskaan kannata yrittää aloittaa kiinteillä lihoilla tai luilla, vaan nimenomaan jauhetuilla mössöillä. Kun fretti syö kuivaruokaa, johon on sekoitettu jauhelihaa, voidaan alkaa pikkuhiljaa lisäämään jauhelihan osuutta ruoassa ja vähentämään kuivaruoan määrää. Tämä tulee toki tehdä tosiaan pikkuhiljaa, vähän kerrallaan jottei tule liian rajuja muutoksia. Tällöin fretti voi taas jättää syömättä.

      Vielä kerran pahoittelen kovasti, etten ollut huomannut kommenttiasi aiemmin. Toivottavasti olet saanut apua ja frettisi syömään raakaruokaa. Mikäli frettisi ei vielä syö raakaruokaa, toivon näistä vinkeistä olevan sinulle (ja muille jotka painivat saman ongelman kanssa) apua. Jos viellä luet tämän vastaukseni kommenttiisi, tule toki kertomaan miten teillä on mennyt, onko frettisi alkanut syömään raakaruokaa. :)

      Poista
  28. Hei! Mietittiin tuolla eräällä keskustelupalstalla että syötätkö ne pikkujyrsijät freteillesi elävinä? Mainitsit niiden ruokavalioon kuuluvan hiirien, rottien ja tipujen lisäksi mm. kaneja ja marsuja. Tuli ilmi että fretti on petoeläin, joten saalistaminenhan kuuluisi oleellisesti niiden elämään, eikö?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Saalistaminen olisi varmasti mitä mainiointa virikettä freteille, mutta se täytyy toteuttaa lelujen saalistamisella, sillä elävien olentojen syöttäminen on Suomessa laitonta. Pakastimestahan nuo siis syötetään, enkä nyt välttämättä haluaisi niitä elävänä syöttää vaikka ei olisikaan lainvastaista. Eikö se käy ilmi tästä tekstistä, että tulevat pakastimesta?

      Poista
  29. Hei! Tosi hyvä postaus ja toi paljon infoa :) itselläni on kuitenkin ongelma, frettini ei millään meinaa syödä kanankauloja... mitkään luita sisältävät ruuat eivät mene herralle, niitä kuljetetaan ympäriinsä muttei syödä. Olisiko mitään vinkkiä miten saisi herran syömään luita? Kuitenkin sen verran hyvää tekee hampaille etten haluaisi poiskaan jättää... Muuten kyllä syö raakaruokaa.

    VastaaPoista
  30. Moi! Sori et nyt kommaan viel tähänki postaukseen :D Laitoin sulle kysymyksen jo tonne fretin kustannukset 2 postaukseen :D Mut mulla olis viel kysymys frettien ruokinnasta. Mulla nyt jos siis saan fretin jos äiti suostuu siihen vihdoinkin niin on sellanen juttu et se ei kyl varmasti suostu et sille syötetään raakaa lihaa. Kaikenmaailaman bakteerit ja salmonellat ties mitkä vaarat, ja mua kyl itteeki ällöttäis varmaan raaka liha niin paljon etten suostuis koskee siihen :D Mut joutusin sit siis syöttää sille fretille kuivaruokaa. Olisko se kuinka paha antaa pelkkää kuivaruokaa ilman yhtään lihaa? Pärjäiskö se fretti sillä kuitenkin? Ja mikä kuivaruoka olis paras fretille? Harmi ettei freteille oo olemassa mitään purkkiruokaa niinku koirille ja kissoille :D Sellasta voisin syöttää ihan helposti. Ja saako frettien kuivaruokaa ruokakaupasta? Äiti ei varmaan suostuis lähtee mihinkää hirveen kauas hakee aina fretille ruokaa jos se nyt vaan suostuu et meille tulee sellanen. :) Kiitti jos vastaat! <3

    VastaaPoista
  31. hello! Oon aina miettiny että mistä tilaat tai ostat kaikki sun lisäravinteet? Siis luujauhot,nokkostabletit yms? Ostan kaikki tarvittavat ja muutenkin pakolliset naapuriltani, enkä todellakaan tiedä mistä hän ne tilaa. Tiedän toki zooplussan ja mustin ja mirrin mistä joitakin saa. :--D

    VastaaPoista
  32. Ootko menossa näyttelyihin lähiaikoina? :--)

    VastaaPoista
  33. juuri sellainen postaus, mitä olen tarvinnut! fretit ihan uutena lajina tarvitsisin konkreettisen "ruokapäiväkirjan" viikosta, että kuinkapaljon fretit syö viikossa tätäjatätä, ja kuinka useim ruokitaan. :)

    VastaaPoista
  34. juuri sellainen postaus, mitä olen tarvinnut! fretit ihan uutena lajina tarvitsisin konkreettisen "ruokapäiväkirjan" viikosta, että kuinkapaljon fretit syö viikossa tätäjatätä, ja kuinka useim ruokitaan. :)

    VastaaPoista
  35. Tosi hyvä postaus! Ruokitko frettejäsi edelleen samoin? Vai oletko ehkä oppinut jotain uutta mitä voisit jakaa kanssamme? ;-) Siis opin tästä niin paljon! Oon hankkimassa frettiä ensi vuonna niin olen tiedon janoinen ja blogisi on kyllä yksi parhaista (ellei parhain!) tiedon hankkimiseen! Varsinkin kun en ole hyvä englannissa niin olen superkiitollinen että löytyy näin hyvä fretti blogi suomeksi josta löytyy paljon tietoa!
    -Neea

    VastaaPoista
  36. Niin ja vielä yksi jutska. En löytänyt yhtään postausta frettien yleisimmistä sairauksista tms, olisi mahtavaa jos kirjoittaisit siitäkin postauksen. Ja jos olen väärässä ja sellainen on jo niin ohjaajaa ihmeessä joku mut oikeeseen paikkaan! :-)) Huomasin että entinen luetuin (tai suosituin) blogi oli poistettu mikä on harmi, mutta onneksi mulle suositeltiin tätä tokaksi suosituinta blogia! :-))) Toivottavasti tulisi kohta uusi postaus, en Malta edes odottaa!
    -Neea tuleva fretinomistaja vuonna 2021!

    VastaaPoista

Jätäthän meille tassunjälkesi!