Fretti - kenen lemmikki se on? | Taskuvarkaani

17. marraskuuta 2012

Fretti - kenen lemmikki se on?

Olen törmännyt moniin ihmisiin frettejäni ulkoiluttaessa, jotka eivät ennen ole frettiä nähneet tai kummemmin niitä ajatelleetkaan, mutta jotka ovat hetken jutustelun jälkeen kysyneet mistä näitä saa ja sanoneet, että voisivat hankkia lemmikiksi fretin. Monet nähdessään fretin tulevan vastaan vaikkapa ulkona valjaissa tai suloisen kuvan netissä, innostuvat tästä erikoisesta ja upeasta eläimestä. Ovathan fretit erittäin suloisia, hienoja, söpöjä, ihania, pehmoisia ja syliteltäviä karvapalleroita ja niin edelleen, mutta siinä ei ole vielä kaikki. Harmittavan vähän ihmiset etsivät oikeasti kunnolla tietoa eläimesta, jonka aikovat lemmikikseen hankkia. On sitten toki näitä toisenkin ääripään edustajia, jotka yrittävät etsiä kaiken mahdollisen tiedon ja vähän päällekin, sekä haluavat aina oppia uutta ja kartuttaa tietojaan vielä senkin jälkeen kun lemmikkieläin on hankittu. Kuten esimerkiksi minä. Mielestäni eläinlajista, jonka edustajan omistaa tai jollaista aikoo hankkia, ei koskaan voi tietää liikaa. Ainoastaan liian vähän.

Kenelle fretti sopii lemmikiksi ferret albiino frettiFretin hankintaa suunnitellessa tulisikin katsoa hieman pintaa syvemmälle - mitä sen suloisen karvaturrikan pörröisen turkin alla onkaan? Mitä kaikkea täytyy huomioida frettiä hankittaessa? Jokainen eläinlaji on erilainen, kuten on jokainen ihminenkin. Niin inhottavalta kuin se saattaa kuulostaakin, ei fretti sovi läheskään kaikille ihmisille lemmikkieläimeksi, aivan kuten ei kissa tai koirakaan. Kenelle fretti sitten sopii lemmikiksi? Kuinka voi tietää, sopiiko fretti juuri minulle? Entä onko fretti sellainen, mitä lemmikiltä odotan ja haluan? Tarkoituksenani on nyt luetella hieman asioita, jotka mielestäni tulisi ottaa vakavasti huomioon fretin hankintaa suunnitellessa.

Ensinnäkin: Fretillä on suunnattomasti puruvoimaa ja todella vahvat leuat, joissa on neulanterävät pedon hampaat. Fretin tullessa taloon on edessä pitkään jatkuva, kärsivällisyyttä ja pitkää pinnaa vaativa purukoulutus. Fretinpentu puree lähestulkoon poikkeuksetta uudessa kodissaa, usein erittäin kovaakin. Sanonkin usein, että jos pentu ei pure ollenkaan, on siinä oltava jotakin vikaa (kuten meidän Mojitossa). Jokainen fretti on toki yksilö, jotkut eivät pure lähestulkoon ollenkaan koko elämänsä aikana, ja toiset sitten taas purevat hyökkäävästi ja raivokkaasti lähes päivittäin niin että veri lentää. Kuitenkin, oli frettisi luonteeltaan millainen tahansa, ei puremilta voi välttyä. Freteillä on tapana testailla hampaitaan vähän kaikkeen; sormiin, varpaisiin, vaatteisiin, leluihin, uuteen sohvaasi.. Täytyy muistaa, ettei fretti välttämättä opi koskaan täysin 100% puremattomaksi. Vaikkei fretti juuri omistajaansa purisikaan, voi se mielellään maistella kylään tullutta anoppiasi tai pihalla vastaantullutta lapsilaumaa. Myös myöhemmällä iällä useimmat fretit purevat leikkiessään, ja säikähtäessään tai ärsyyntyessään. Puremiskoulutuksessa tulee olla kärsivällinen ja johdonmukainen, eikä pieleen menneen asian tarvitse olla suurikaan kun fretin luottamus ihmisiin on jo kadonnut ja fretti on "pilalla." Pelokas, epävarma tai stressaantunut fretti puree aina entistä kovempaa, joten frettiä ei voi kouluttaa fyysisin metodein. Tämä ainoastaan pahentaa tilannetta. Täytyy myös muistaa, ettei fretin koulutus välttämättä ole yhtä helppoa kuin koiran, sillä freteillä ei ole ripaustakaan koirille ominaista miellyttämishalua. Frettiä ei siis kiinnosta tehdä omistajaansa tyytyväiseksi, pääasia että fretti itse on tyytyväinen. Kaiken A ja O on luottamus. Kun fretti luottaa sinuun, se ei sinua raivokkaasti purekaan, joten anna fretin rauhassa kiintyä sinuun ja kehitä luottamusta välillänne.

Kenelle fretti sopii lemmikiksi ferret suklaa fretti
Näillä hampailla voi saada pahaakin jälkeä aikaan.
Ikävä kyllä harmittavan monet eivät tätä asiaa ota tarpeeksi vakavasti frettiä hankkiessaan, ja sillä onkin kovat seuraukset. Ympäri vuoden, varsinkin syksyisin, lukemattomia frettejä vaihtaa kotia juurikin sen takia, ettei uudessa kodissa frettiä olla osattu opettaa puremattomaksi. Suurin osa näistä kodinvaihtajista vaihtaa kotiaan erilaisten netin myyntipalstojen kautta, jonka seurauksena yhä useampi näistä väärinkohdelluista freteistä joutuu osaamattomasta kodista toiseen osaamattomaan kotiin - ja voila - kierre on valmis! Ihmisten harkinnanpuutteen seurauksena fretti saattaa joutua kiertämään kodista kotiin, kun suuri osa netin myyntipalstojen kautta frettiä etsivistä ovat juuri niitä vääränlaisia ihmisiä. Tämän seurauksena fretti menettää usein kokonaan luottamuksensa ihmisiin, ja jos se joskus pääsee osaavaan ja kokeneeseen kotiin, saa sen kanssa tehdä ylettömästi töitä, jotta luottamus saadaan palautumaan. Jos saadaan.  Tulevan fretinomistajan täytyy siis olla valmis vastaanottamaan puremia. Jos et tähän ole valmis, ei fretti todennäköisesti ole se kaikkein sopivin lemmikki.ferret poop stool Kenelle fretti sopii lemmikiksi ferret
Fretin omistajan upeaa arkea yllätyksineen. Hiekkalaatikon
 takaa ja alta voi paljastua myös tällaisia yllätyksiä.

Toinen asia, joka on ajatuksen uhraamisen arvoinen, on fretin sisäsiisteys. Fretin hankintaa suunniteltaessa kannattaa ottaa vakavasti huomioon se tosiseikka, että fretti tuskin oppii koskaan täysin sisäsiistiksi, kuten esimerkiksi kissat. Jokainen fretti tekee joskus ohi laatikon, toiset vahingossa ja toiset sitten taas aivan tahallaan joko välinpitämättömyyttään, osoittaakseen mieltään tai yksinkertaisesti vain, koska laatikko ei arvon frettiä miellytä. Toiset tekevät ohi kerran vuodessa, jos sitäkään ja toiset kerran tunnissa. Jotkut fretit eivät taas vain kertakaikkiaan osaa käydä laatikolla, eivätkä tiedä mihin sitä käytetään. Meidän Doussi esimerkiksi oli sellainen poika, joka kaivoi hiekkalaatikon sisällön lattialle, ja teki sitten jätöksensä siihen viereen. Tytöt onneksi tajuavat lattian ja maton eron, ja tekevät huteja ainoastaan lattialle, mutta Doussin jäljiltä jouduin heittämään pois yhden pienen maton, tyynyn ja vilttejä. Mojitolla on joskus ollut hieman vaikeuksia tajuta ettei pelikonsolini päällä saa käydä asioilla vaikka neidin lempparilaatikko olisikin täynnä.. Muuten neiti käy poikkeuksettomasti keittiön hiekkalaatikolla, mutta jos se ei ole tarpeeksi siisti, on käytävä jossakin muualla. Moiskulle ei eteisen hiekkalaatikko jostakin syystä kelpaa ollenkaan, kun Fera taas käyttää pääosin sitä. Hiekkalaatikkokoulutus jatkuu fretin muuttaessa uuteen kotiinsa kasvattajalta, ja se jatkuu niin kauan kuin fretti sitä tarvitsee. Joidenkin frettien kanssa laatikkokoulutusta joudutaankin jatkamaan läpi elämän, jotkut taas ovat jo valmiiksi siistejä kasvattajalta lähtiessään. Fretinomistajan on kuitenkin varauduttava jätösten siivoamiseen lattialta, sillä se on aivan väistämätöntä. Pesuaineet kannattaa valita huolella, sillä meillä jopa muovimattolattiakin on mennyt pilalle jatkuvasta hinkkaamisesta ja kastumisesta (tosin pilalle mennyt kohta on kummallisesti juuri vesikupin alla..). Pahimpina päivinä fretinomistaja voi joutua pyyhkimään jätöksiä lattialta useampaan kertaan päivässä, joten tätä sivuseikkaa ei frettiä hankittaessa kannata jättää huomioimatta. :--)


Kolmas kysymyksiä herättävä asia on fretin näätäeläimelle ominainen haju. Fretillä, kuten kaikilla muillakin eläimillä on oma ominaishajunsa. Itse en tätä hajua oikein huomaakaan, mutta muut kyllä huomaavat. Vaatteeni haisevat näädälle, rappukäytävässämme haisee näätä, koko asuntomme haisee näädältä, jonka kaikki vieraat huomaavat. Äitini haistaa vaatteistani näädänhajun samantien, vaikka en olisi ollut otusten kanssa tekemisissä tunteihin. Kannattaa käydä nuuskimassa näätiä ennen hankintaa, jotta tietää miten haju omaan nenään ottaa. Toisten mielestä kun se vain on todella voimakas ja etova, jotkut taas pitävät näädän 'tuoksusta.' Kannattaa myös muistaa, että kiimassa hajut voimistuvat pistäviksi ja urokset varsinkin merkkailevat koko asunnon tahmaisella virtsalla. Jos ei siedä fretin normaalia ominaishajua, on kiiman aikaan varmasti tajunnanmenetys vuorossa. Kiiman onneksi saa katkaistua tai estettyä, mutta fretin normaalia ominaishajua ei saa katoamaan millään. Usein vieraat saattavat myös vältellä kylässäkäymistä frettien hajun vuoksi. ;-)VAROITUS: Kuvamateriaalia, joka saattaa järkyttää herkempiä ihmisiä:Seuraavana asiana listallani tulee fretin ruokavalio. Fretti on petoeläin, ja lihansyöjä. Fretin ruokavalioon kuuluu siis raaka liha, pääosin siipikarjan liha ja eri elimet sekä pienet saaliseläimet, kuten kanit, marsut, hamsterit, tiput, hiiret ja rotat. Freteille on toki olemassa kuivaruokiakin, mutta pelkällä kuivaruoalla ruokkiminen aiheuttaa fretille terveysongelmia, kuten hammaskiveä sekä se edesauttaa erinäisten sairauksien kehittymistä. Lisäksi fretti harvoin saa pelkästä kuivaruoasta tarpeeksi kaikkea tarvitsemaansa. Lisää fretin ruokinnasta voit lukea postauksestani Mitä fretin ruokalautanen sisältää?. Kyseisessä kirjoituksessa on eritelty hieman tarkemmin, mitä kaikkea fretin raakaruokavalio käsittääkään.Se oli hiiri.
Itse en ole ostanut kuukausiin pakasteruokia itselleni, sillä kahden fretin sapuskat vievät kertakaikkiaan aivan kaiken tilan pakastimestani. Pakastimeni on siis koko ajan aivan tupaten täynnä raakaa lihaa, elimiä ja hiiren- sekä tipunraatoja. Oletko valmis luovuttamaan pakastimesi frettien ruoille niin, ettet itse pysty säilömään sinne välttämättä mitään, edes ruokaa? Kannattaa myös muistaa, että jonkun ne ällöttävät sisäelimet sun muut täytyy myös sulattaa ja pilkkoa arvon fretin lautaselle juuri sopiviksi suupaloiksi.

Kenelle fretti sopii lemmikiksi ferret
Täytyy myös muistaa, että fretti on erittäin aktiivinen, huomionhakuinen ja seurallinen eläin, joka vaatii virikkeellistä ympäristöä. Frettiä et voi siis työntää häkkiin kuten muita samankokoisia lemmikkieläimiä, vaan fretti vaatii joko oman huoneen, muun suuren rajatun tilan tai mahdollisuuden olla vapaana koko asunnossa. Tällöin asunto tai tila joudutaan frettiturvallistamaan ja sisustamaan fretin tarpeisiin sopivaksi. Kaikki koriste-esineet, kukkaruukut ja muut särkyvät esineet tulee raivata pois fretin ulottumattomiin, joten asunnon feng shui saattaa kärsiä kovastikin fretinhankinnasta. ;-)  Pääasia on, että asunto on eläimelle turvallinen, vaikkei se silmää pahemmin miellyttäisikään. Sanottakoon tästä vaikkapa esimerkkinä erittäin rumat kaapinovista tehdyt aidat, jotka minulla olivat aiemmin estämässä frettien pääsyä sänkyyni sekä eteiseen. Kun fretti kasvoi, täytyi aitoja myöskin korottaa jottei niistä tultaisi yli, ja mites muutenkaan sen toteutin kuin teippaamalla ilmastointiteipillä pahvista korokkeet aidan päälle. Ei ollut järin kaunis (saati käytännöllinenkään, kun joutui itse aina hyppimään aidan yli) ratkaisu, mutta fretin kannalta ainakin turvallinen. Harmi ettei minulla ole kyseisestä järjestelystä kuvaa ollenkaan. Fretit myös usein hieman "sisustelevat" kämppää omanlaisekseen, ja kotiintullessasi saattaa tavarat olla vaihtaneet paikkaa.


Kenelle fretti sopii lemmikiksi ferret fretti pentu
Tuttu näky kotiintullessa; tavarat revitty ja levitetty lattialle ja syyllinen yllätetty itse teosta.

Vaikka fretti on pienikokoinen eläin, eikä sen hintakaan kasvattajalta ole päätähuimaava, kannattaa ottaa huomioon, ettei se todellakaan ole lemmikki halvimmasta päästä. Ei siis kannata ajatella, että fretti on pienikokoinen ja halpa eläin, sillä fretti on kaikkea muuta kuin halpa eläin! Varsinkin kun fretin kuluja verrataan muun samankokoisen eläimen kuluihin, saattaa moni fretinomistaja katua, miksei sittenkään päätynyt siihen kaniin tai marsuun..

Fretti on ikävä kyllä todella sairas laji, ja freteillä on monia ilkeitä sairauksia ja tauteja. Jokainen fretti sairastuu joskus, jotkut sairastelevat koko ajan ja jotkut taas vain kerran-pari koko elämänsä aikana. On aikalailla arpapeliä, kuinka terve yksilö kohdallesi osuu. Kuitenkin tähän vaikuttaa erittäin ratkaisevasti kasvattajan valinta ja fretin suku sekä ruokavalio ja muut ratkaisut, kuten implantoiminen leikkaamisen sijaan, luonnollinen valaistus (asiasta tulossa myöhemmin postaus!). Voit siis ruokkimalla frettiäsi asiallisesti, implantoimalla sen sekä ottamalla sen parhaalta mahdolliselta kasvattajalta hyväsukuisesta pentueesta vaikuttaa frettisi terveyteen sekä rahallisiin kustannuksiin.
Ikävä kyllä frettejä hoitavia eläinlääkäreitä on Suomessa todella vähän, joten fretin sairastuessa voi joutua ajamaan satoja kilometrejäkin löytääkseen eläinlääkärin, joka osaa frettiä hoitaa. Freteistä ja niiden sairauksista myöskin tiedetään todella vähän, joten yleensä sairasta frettiä tutkiessa joudutaan tekemään monia lopputuloksen kannalta turhia kokeita ja testejä, jotka tuovat mukavasti lisähintaa laskuun.

Kenelle fretti sopii lemmikiksi ferret
Myös fretin ruoka on kallista, ja vaikka fretti onkin pienikokoinen eläin, se kyllä syö tuhottoman paljon. Meillä menee kahden fretin ruokintaan kuukaudessa hieman vaihtelevasti noin 50e luokkaa. Frettien kuivaruoka myöskin maksaa, alle kahden kilon säkki voi maksaa 20-25euroa. Lisäksi vuosittaiset rokotukset, implantoiminen ja tarvikkeet. Tarvikkeisiin saa upoamaan vaikka kuinka paljon rahaa, vaikkei sitä heti tulisikaan ajatelleeksi. Kantokopat, valjaat ja hihnat, pedit, lelut, herkut, hiekkalaatikot, pelletit tai hiekka, harjat, kynsisakset jne.

Olen listannut frettieni kuluja ylös, ja ensimmäinen versio löytyy täältä: Katsaus näätäkuluihin. Täältä lisää fretin kustannuksia. Tuossa olen eritellyt hieman tarkemmin, mihin sitä rahaa menee, kuinka lyhyessä ajassa ja kuinka paljon. En siis jaksa tähän alkaa erikseen listaamaan kuluja, mutta niille jotka eivät linkkiä jaksa avata, voi sanoa, että fretteihini on tässä vuosien varrella mennyt useita tuhansia euroja ja nyt huidellaan lähempänä kymppitonnia.


Lähtökohtanahan eläimen hankinnassa tulisi sen itsekkään takaa-ajatuksen (sen, että minä haluan lemmikin) lisäksi olla se, että eläimelle tarjotaan paras mahdollinen elämä. Jos siis et pysty tai halua tarjota fretille lajin tarpeiden mukaista elämää, ei sitä frettiä kannata hankkia ollenkaan. Jos aikomuksenasi on asuttaa fretti häkkiin ja syöttää sille pelkkää kuivaruokaa, on ainoastaan rationaalista jättää fretti hankkimatta ja antaa sen mennä kotiin, jossa se saa ansaitsemansa huomion ja paremman elämän. Eläimen hankkimatta jättäminen ei koskaan ole lopullinen päätös, vaan sen fretin voi hankkia myös myöhemminkin, jos tilanne ei anna sijaa. Eläintä ei koskaan tulisi hankkia edes väliaikaisesti huonoihin tai kohtalaisiin oloihin!

Kannattaa siis harkita rauhassa sitä frettiä ja sen hankintaa, sekä arvioida rehellisesti onko itsestä siihen. Jos yhtään tuntuu siltä, ettei jaksa siivota fretin jälkiä, pilkkoa ja etsiä sohvien alta lihoja ja sisäelimiä, antaa tarpeeksi huomiota ja aikaa fretille, tai panostaa purukoulutukseen, kannattaa harkita jotakin muuta lemmikkieläintä - sellaista, joka ei tällaisia asioita vaadi.

Jos kuitenkin olet kiinnostunut freteistä, tunnet näihin varasteleviin ja haiseviin, mutta silti niin ihaniin otuksiin jonkinlaista vetoa, sinua ei haittaa yllämainitut (ja monet muutkin) asiat, aiot fretin hankkiessasi tarjota sille parhaan mahdollisen elämän, elinikäisen kodin ja kaiken tarvitsemansa, olet erittäin kärsivällinen, määrätietoinen ja omistat rautaiset hermot, olet valmis omistamaan suuren osan elämääsi (se osa tulee usein myös vain kasvamaan ja kasvamaan) freteille, haluat oppia freteistä muutakin kuin vain välttämättömät asiat ja olet valmis tilanteesta riippumatta kohtelemaan frettiäsi kuin prinsessaa, niin hyppää ihmeessä tähän näätämäiseen kelkkaan mukaan, ja ota pentua hankkiessasi yhteyttä viralliseen, Frettiliiton hyväksymään kasvattajaan! Mikäli pohdit miksi, suosittelen sinua lukemaan miksi on merkitystä mistä frettisi hankit.
46 kommenttia :

 1. Moikka!
  Olen miettinyt tässä jo pitemmän että haluisin fretin ja olen katsellut jo kasvattajiakin. Olin jo about päättänyt että ostan fretin mutta nyt kun luin tämän aloin epäröimään.. siis sitä hajua ja sisäsiisteyttä. En ole ikinä omistanut yhtään lemmikkieläintä jos akvaariota ei lasketa, ja ajatuskin kakkien siivoamisesta lattialta ja matolta puistattaa. Jos hankin fretin niin joudun siis varmaan niitä siivoamaan. En tiedä yhtään mitä pitäis tehä.. Haluisin frettiä niin kovasti..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelisin, että annat itsellesi tarpeeksi aikaa miettiä asioita rauhassa. Lemmikkieläintä ei koskaan kannata ottaa, jos ei ole täysin varma jaksaako sitä hoitaa.

   Eihän tuo siivoaminen kenenkään lempipuuhaa tietenkään ole, mutta kyllä siihen useimmiten tottuu. Eli kyllä sen fretin voi ottaa, vaikka ne jätökset lattioilla ällöttäisivätkin, kunhan ne tulee siivottua. ;-) Kuitenkin, jos on edes mahdollisuus, että tulisit fretistä tuon syyn takia luopumaan, kannattaa se jättää hankkimatta. Voihan olla, että muutaman vuoden päästä se siivoaminen ei olekaan niin kamalaa, ja fretin voi hankkia silloin. Kaikkein parasta olisikin, jos pääsisit tutustumaan fretteihin jonkun fretinomistajan kotiin, myös sen ominaishajun vuoksi. Jos asut pääkaupunkiseudulla, tai olet muuten tulossa Helsinkiin, voit tulla katsomaan tyttöjä minun luokseni. :-) Voimme ärsyttää Feraa hieman, jolloin se suuttuu ja käy asioillaan eteisen oven edessä, niin voit testata sietokykyäsi. xDD (musta huumorintaju..) Kannattaa myös kysellä jos pääsisit jollekin hoitamaan jotakin lemmikkiä, oli se sitten fretti tai jokin muu, muutamaksi päiväksi. No koira nyt on niin kaukana frettiin totuttelusta, kun kuitenkin asioi ulkona lenkillä, eikä hiekkalaatikkoon (ja lattialle xD) kuten fretti. Kuitenkin kun sinulla ei koskaan ole lemmikkieläintä ollut, saattaa moni asia tulla yllätyksenä.

   Olisi kyllä enemmän kuin suositeltavaa, että fretinhankkijalla olisi ennestään jotakin kokemusta eläimistä, joten yksi vaihtoehti on hankkia ensin jokin helpommanoloinen lemmikkieläin, ja "opetella" sen kanssa lemmikinomistajaksi. Kuitenkaan en nyt tarkoita, että suin päin mennään hankkimaan äkkiä joku lemmikki fretinkorvikkeeksi tms., vaan myös tähän lemmikkiin tulisi sitoutua ja taata sille elinikäinen koti. Kannattaa nyt siis aivan rauhassa harkita ja miettiä asioita eri näkökulmista. Jos harkitseminen ottaa aikaa, niin sitten ottaa. Koskaan tuskin tulee sellaista tilannetta ettei frettejä yhtäkkiä enää saa, joten sen saa hankittua myöhemminkin jossei nyt heti otakaan. :-)

   Poista
 2. Loistava postaus ja ihan täyttä asiaa! Yleensä fretinomistajat kaunistelevat omien frettiensä sotkuja (varsinkin sisäsiisteysongelmia!) ja muita huonoja puolia. Musta niistä pitäisi kertoa rehellisesti niinkun ne onkin! Yöh, en tiiä pystynkö itekkään siivoamaan jätöksiä lattialta ja kokonaisia pikkuelukoita en meinaa syöttääkkään ollenkaan. Mutta kai se on pakko pystyä siivoomaan ne sotkut lattialta kun fretti on jo varattu kasvattajalta! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kiitosta. :-) On kyllä aivan totta, etteivät jotkut ihmiset kehtaa myöntää juuri sen oman frettinsä paskovan matoille ja lattioille jokatoinen päivä. Sitten taas, kun kerrot rehellisesti esim. jollakin foorumilla frettien purevan ja tekevänsä asiansa lattialle, meuhkataan liioittelusta ja itsensä nostamisesta jalustalle kun pärjää niin vaikean ja kamalan elukan kanssa. Meitä ihmisiä riittää moneen junaan, mutta itse olen sitä mieltä, että myös ne huonot puolet on kerrottava.

   Poista
 3. Tosi hyvä postaus ja ihan totta! Ei sitä oikeasti tule ajateltua noita luettelemiasi asioita, ennenkuin joku ne siihen töksäyttää ihan kunnolla. Jotenkin sitä vain yrittää kieltää ne huonot asiat ja olla kuin niitä ei olisi olemassakaan. Tosi hyvä että joku jaksaa tällaisia kirjottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos. ;-) Ihan totta, että kun ihminen todella on päättänyt haluavansa ja hankkivansa jotakin, siinä helposti sumentuu rationaalinen ajattelu, jolloin tulee tosiaan kiellettyä tai vähäteltyä itselleen niitä negatiivisia puolia,vaikka alitajunnan perimmäisessä osassa joku huutaisikin epävarmuutta siitä, pärjääkö esim. puremiskoulutuksessa.Siinä siis huijaa itseään, ja sitten ollaankin kusessa elukan kanssa tai huomataan ettei se ollutkaan sellainen kuin kuvitteli, vaikka se niin söpö otus onkin.

   Poista
 4. Miks se fretti on pakko muka hankkia just frettiliiton kasvattajalta? Eiköhän muiltakin saa ihan yhtä hyviä frettejä, mikä tekee "virallisten" kasvattajien pennuista yhtään parempia? Tosta on ollut puhetta suomi24 foorumilla jonka onnenkäpäläketjun kautta tänne tulinki. Rahat vaan liitolle ja josset kuulu liittoon niin olet paska pentutehtailija vai?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Missä lukee että pentujen hinta menee liitolle? Viralliset kasvattajat sattuvat siruttamaan ja terveystarkastamaan sekä rekisteröimään pentunsa ennen muuttoa uuteen kotiin, he myös ruokkivat ne (sekä emon) laadukkaalla kuivaruualla, sekä raakaruualla (joka ei muuten ole halpaa) ja todella, todella harvoin kasvattajat jäävät pentueista voitolle.
   Tänä vuonna kaksi Onnenkäpälän kasvattia kuoli 5kk iässä todennäköisesti maksassa olevaan vikaan. Heidän linjoissaan on Waardenburgin syndroomaa, heidän pentunsa eivät ole rekisteröityjä eivätkä useinkaan elä pitkään. Ole hyvä ja hanki sieltä fretti, jos haluat että pääset siitä muutaman vuoden päästä eroon.
   Sinun kaltaistesi urpojen takia täällä on pimeitä kasvattajia, jotka teettävät pentuja trokatuilla, sairailla freteillä.
   Ota asioista selvää ja tule sitten kertomaan että viralliset kasvattajat ovat rahan perässä. Voi tulla märkä rätti vasten kasvoja kun tajuat asioiden oikean laidan, viimeistään kantapään kautta. :---)

   Poista
  2. Niin, liitto kun tosiaan saa sen 5€ per pentu rekisteröintimaksua, hitto, miksen itse keksinyt tuollaista korruptoitunutta rahastusjärjestelmää!

   Kun olet kerran tuota kautta blogiini eksynyt, olet varmasti lukenut kirjoitukseni ko. ketjusta, joten en näe tarpeelliseksi kirjoittaa kaikkea uusiksi. Jos tietäisit freteistä hieman enemmän, et sanoisi noin. Fretit eivät siltä osin ole verrattavissa kissoihin tai koiriin, että pimeä fretti vastaisi terveydentilaltaan maatiaiskissaa tai sekarotuista koiraa. Fretti ikävä kyllä on paljon sairaampi laji, ja suurimmassa osassa maailman frettilinjoissa on perinnöllisiä sairauksia, kehnoa rakennetta yms.

   Virallinen kasvattaja on tehnyt vuosien työn jalostaakseen linjoistaan terveitä ja hyvärakenteisia (sekä upean näköisiä), ja ennen tuota virallista kasvattajaa on se, jolta kasvatusyksilöt hankitaan tehnyt työtä parantaakseen omia linjojaan. Virallisilla kasvattajilla on Suomessa aivan huippukasvatusyksilöt, niin terveydellisesti kuin ulkomuodollisestikin. Näitä kasvatusyksilöitä myydään vain, ja ainoastaan virallisilta kasvattajilta virallisille kasvattajille. Lisäksi jokaikinen näistä freteistä tutkitaan ja hyväksytetään kasvatuslautakunnalla; jos fretissä tai sen suvussa on pieninkin virhe, ei sillä saa kasvattaa jottei tuo virhe periydy eteenpäin. Epävirallisella (eli pimeällä) kasvattajalla ei taas ole minkäänlaisia mahdollisuuksia saada yhtä tasokkaita kasvatusyksilöitä, sillä hänelle ei kukaan niitä myy niin Suomessa kuin ulkomaillakaan. Usein pimeiden kasvattajien kasvatusyksilötkin ovatkin Virosta trokareilta, joilla on vakavia terveydellisiä ja rakenteellisia ongelmia. Usein pimeiden kasvattajien kasvatusyksilöiden taustalla ovatkin nämä trokatut fretit muutaman sukupolven sisällä, vaikkei ko. "kasvattaja" itse olisikaan sitä frettiä satamasta trokarilta hakenutkaan.

   Tämä siis tekee virallisten kasvattajien pennuista parempia - ne ovat terveempiä, pitkäikäisempiä ja parempirakenteisia. Jo fretin ulkonäöstä erottaa virallisen kasvatin ja virolaisen trokarin tai suomalaisen pimeän kasvatin. Ei se fretti tietenkään ole yhtään sen rakkaampi tai ihanampi lemmikki, oli se hankittu mistä tahansa, mutta jos haluat normaalipituisen elämän elävän fretin, kannattaa se ottaa sieltä mistä kaikkein varmimmin sen terveen fretin saat. Kukaan ei ole väittänyt, etteikö myös virallisen kasvatti voisi menehtyä sairauteen, mutten ole vielä yhteenkään sellaiseen tapaukseen törmännyt, että virallinen pentu olisi luovutuksen jälkeen 5kk iässä menehtynyt perinnöllisiin (tai muihinkaan vastaaviin) ongelmiin. Toisinkuin nuo Onnenkäpälän ja monien muiden pennut. Jos on faktanäyttöä ja kuolleita pentuja, on idioottimaista ottaa sellaisesta paikasta.

   Kun hankitaan lemmikkiä, tarkoituksena on saada terve ja pitkäikäinen (ja mielellään sellainen, joka ei pure ja hyökkäile kimppuun raivokkaasti), on typerää ja vastuutonta ottaa turhia riskejä lemmiknisi terveyden kustannuksella. Pimeältä kasvattajalta ottaminen on riskipeliä, kannattaako kokeilla suosiiko onni? :-) Onko se sen arvoista? Ottaa varoituksista huolimatta riski, että pentu kuolee nuorena tai että joudut huolehtimaan (mojovien eläinlääkärilaskujen kera) sairaasta eläimestä sen loppuelämän, joka ei tosin onneksi ole montaa vuotta pidempi. Eikö kannattaisi pelata varman päälle?

   Poista
  3. Jälkimmäinen Anonyymi on täysin oikeassa ja vei sanat suustani. :--)

   Poista
 5. En vaan tajuu miksi kuvittelette olevanne muita parempia ja pöyhkeilette niillä "virallisilla ja rekisteröidyillä" freteillänne. Alkaa ärsyttää pikkuhiljaa kun kulvittelette olevanne niin paljon parempia kun me normaalit fretinomistajat joille se on vaan lemmikki siinä missä muutkin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsotaan sitä sitten kun pimeä pentusi kupsahtaa parin vuoden iässä lymfoomaan tai insulinomaan. Me tuemme oikeanlaista toimintaa, sinä "kasvattajan" lompsan lihottamista.

   Poista
  2. Ensinnäkään en usko että kukaan pitää itseään muita parempana tai on ylimielinen muita fretinomistajia kohtaan. Joskin kyllä voi parempi fretinomistaja olla, esimerkiksi minä väittäiin olevani parempi fretinomistaja, kuin tarkoituksella pentunsa pimeältä hankkinut kersa joka syöttäö fretill e pelkkää kuivaruokaa , - tai pitää sitä häkissä.

   En ymmärrä, miksi se on niin hirmuisen kamalaa kun ihmisillä on virallisten kasvattajien rekisteröityjä pentuja. Miksi on niin väärin hankkia se terve ja pitkäikäinen fretti mahdollisesti sairaan sijaan. Se on ainoastaan eläimen hyvinvoinnin kannalta järkevää. Minä ainakin haluan frettieni elävän pitkän ja terveen, parhaan mahdollisen elämän johon itse voin vaikuttaa lukemattomilla tavoilla. Ensimmäinen, ja kaikkein tärkein asia on hankkia hyvärakenteinen ja tervesukuinen pentu hyvältä ja luotettavalta kasvattajalta.

   Jokainen tekee omat valintansa, ja jokainen myös katuu joskus valintojaan. Jos olet vain asioista tietämätön, etkä sen lisäksi viellä ihan saamarin typeräkin, näet asiat eri tavoin kun ensin olet ottanut freteistä vähän enemmän selvää ja opiskellut lajia hieman pintaa syvemmältä. No, en voi sanoa muuta kuin että toivottavasti sinua suosii arpaonni! ;--)

   Ja fiksumman anonyymin kommenttia sivuten tosiaan asia on juurikin niin, että ne pimeät kasvattajat ja trokarit tekevät pennuilla voittoa, ei viralliset kasvattajat tai Frettiliitto. Pimeät kasvattajat eivät satsaa pentuihin rahaa läheskään yhtä paljon kuin tietämäni viralliset, jotka kaiken muun ohella panostavat laadukkaaseen raakaruokaan. Suomalaiset pimeät syöttävät heikkolaatuisempaa ruokaa, kuivaruokaa, ja virolaisten trokarien pentujen sekä emon ruokinta on luokatonta; jopa marketin kissan purkkiruokaa!

   Ja otanpa nyt esimerkiksi tähän rahastukseen ja virallisten kasvattajien voittomarginaaliin Mojiton. Mojito maksoi minulle vain 250e, vaikka Mojito maksoi kasvattajalle satoja euroja hävittyä rahaa. Mojiton takajalka oli murtunut kolmesta kohdasta, ja kasvattaja oli käyttänyt neitiä useampaan otteeseen eläinlääkärillä röndgeneissä ja kontrollikäynneillä. Vieläpä kaikkein kalleimmalla frettitietoisella sellasella (paikassa maksaa yhden fretin rokotus +-140e, ainakin kesällä maksoi). Tähän lisäksi normaalikulut: ruoka, jota menee kuin hevoselle, lelut, nutriplussat ym. ja kaikki mitä pennun mukana tuli (mm. riippari, lohitahna, kuivaherkkuja), astutuksen kustannus per pentu, perus eläi.lääkärin terveystarkastus sekä sirutus ym. Mojito ei ollut ainoa jalkapuoli pentu, vaan neljää frettiä on jouduttu käyttämään ylimääräisiä kertoja eläinlääkärillä, josta on varmasti tullut mukavat liaäkulut. Ja silti kasvattaja antaa pennut halvemmalla aina jos niissä on jotakin 'vikaa.' Pimeä kasvattaja taas ei anna alennusta, vaikka pennuissa on poikkeuksettomasti aina edes jotakin vikaa. Myöskään pimeä kasvattaja ei makaa astutusmaksuja tai -matkoja ulkomaille, eikä todellakaan käytä pentuja kalleimmalla eläinlääkärillä, jos millään.

   Poista
  3. Ensimmäisen anonyymin heittoon pitää nyt kyllä todeta, että ei se rekisteröidyltä kasvattajalta ostaminen tarkoita, että saa terveen pennun. Frettiliiton viralliset kasvattajat eivät voi taata tervettä pentua eikä jokainen pimeä lasvattaja todellakaa kohtele pentujaan huonosti. Pointti on siinä, että virallisen pennun suvun tiedät niin tarkasti ja niin luotettavasti, kuin koskaan tällaisissa asioissa vain voi tietää. Tietämällä suvun tiedät myös, mitä frettisi takana on, ja näin olet tietoinen mahdollisista riskeistä.

   KUKAAN ei voi taata tervettä pentua, mutta miksi ostaa sika säkissä kun voi ostaa pennun kasvattajalta, jonka on hyvin vaikea valehdella kasvatusfrettinsä taustoista (valehtelijat saavat Liitolta nopeasti palautetta).

   Poista
  4. Niinpä. Eikö se aina kannata pelata niin varman päälle, kuin vain on mahdollista?
   Ja fakta kuitenkin on, että pimeiden kasvattajien sairaiden pentujen prosentuaalinen osuus on paljon, spaljon suurempi kuin virallisilla kasvattajilla.Näin ollen on Todennäköisempää saada se terve fretti viralliselta kasvattajalta. Erittäin paljon todennäköisempää.

   Poista
 6. Odotan varmaan vielä pari vuotta, että muutan omaan kotiin, koska vanhemmat ei halua frettiä :( Mitkä asiat tekee fretistä haastavamman kun vertaa kissaan ja koiraan? Tuntuu että sitä pidetään niin haastavana, mutta osasyy on kai ettei sitä ole jalostettu niin kauan ja se on petoeläin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi pari vuotta ei ole kovin pitkä aika, ja viellä nopeammin saat sen kulumaan ahmimalla freteistä tietoa netistä, käymällä frettitapahtumissa ja lukemalla keskustelupalstoja! Kannattaa käyttää aika hyödyksi valmistautumalla jo pikkuhiljaa fretin hankintaan. :-)
   Alaikäisen on tosiaan mahdotonta frettiä hankkia, jos vanhemmat eivät ole siinä mukana. Kuitenkin se on yleensä huoltajan nimi joka fretin sopimukset allekirjoittaa ja joka on eläimestä ja sen hoidosta vastuussa.

   On totta, että fretti on haastava lemmikkieläin. Joku ei kerta kaikkiaan pärjäisi fretin kanssa niin millään, mutta jollekkin toiselle fretti taas ei ole erityisen haastava. Jokaiselle ihmiselle haasteellinen tarkoittaa eri asioita; jollekin koiran lenkittäminen on suuri asia, kun jollekin toiselle jo hamsterin häkin siivoaminen on ylisuuri asia. Joku taas tekee molemia enemmän kuin mielellään. Määrittelemme siis itse, mikä on meille haastavampaa kuin jokin toinen asia.

   Fretti on lähtökohtaisesti ihmisille tuntematon eläin, ja siitä pitää itse ottaa selvää ja opiskella ennen hankintaa. Jokainen meistä taas on pienenä lukenut kissa- ja koirakirjoja, todennäköisesti hoitanut ellei omistanutkin sellaisen, jne. Tunnemme siis kissan ja koiran lajeina paremmin kuin fretin. Jokainen tietää, että koiraa pitää käyttää useita kertoja päivässä lenkillä, mutta kaikki eivät tiedä ettei fretti ole häkkieläin. Osaamme siis toimia tuttujen eläinlajien kanssa paremmin kuin tuntemattomien - suurin osa ihmisistä pärjää kissan kanssa, ja suurin osa ihmisistä saa tavallisesta koiranpennusta kasvamaan selväjärkisen yksilön. Suurin osa ihmisistä ei silti osaa käsitellä frettiä oikein.

   Suurin osa ongelmista, joita ihmisillä frettien kanssa on, johtuu täysin tietämättömyydestä, vääristä metodeista, väärästä asennoitumisesta, vääristä odotuksista tmv. Kun tiedät freteistä tarpeeksi, osaat myös käsitellä niitä ja odottaa niiltä mitä fretiltä voikin odottaa. Kaiken perustana on siis, että opiskelet freteistä kaiken tietämisen arvoisen, ja kun osaat soveltaa löytämiäsi tietoja, todennäköisesti pärjäätkin fretin kanssa. Jos lähdet kouluttamaan frettiä väärin metodein, ei siitä tietenkään seuraa mitään hyvää. Esimerkiksi minulle, joka olen opiskellut freteistä viimeisen muutaman vuoden aikana aktiivisesti niin paljon kuin vain suinkin olen puitteideni rajoissa pystynyt, ei fretti ole vaikea tai erityisen hankala lemmikkieläin. Tiedän, että juuri kotiutunut pentu voi purra raivokkaasti vaikka pari kuukauttakin, enkä luovuta jossei se siitä kahdessa viikossa asetu. Luultavasti minulle suurempi homma olisi se koiran ulkoiluttaminen useaan kertaan päivässä, eikä minusta tällä hetkellä koiran omistajaksi olisikaan, sillä en varmastikaan jaksaisi enkä ehtisi koiraa käyttää ulkona esim. arkiaamuisin.

   Poista
  2. Kuitenkin, fretti on monelle haasteellisempi kouluttaa kuin koira (kissaa ei pahemmin edes tarvitse kouluttaa). Miksi? Koska valtaosa tavallisista ihmisistä on tottunut niihin tavallisiin, miellyttämishaluisiin kotikoiriin, joille opetetaan 'istu,' 'maahan,' 'tassu' jne. Lisäksi fretin kouluttaminen kestää yleensä pidempään, kuin sen keskivertokoiranpennun, ja fretti pureekin varmasti useammin kuin se keskivertokoiranpentu. Usein fretti puree verille asti, eikä moni jaksa tätä pidempään, kuin sen kaksi viikkoa. Tällaiset ihmiset eivät siis sovellu fretin omistajiksi. Jos fretin koulutuksessa jokin menee pieleen, saattaa olla edessä kuukausien työ saada fretti puremattomaksi ja luottamaan ihmiseen. Kaikessa on siis kyse siitä, teetkö asiat oikein vai väärin. Koska ihmiset eivät pienestä pitäen opi, miten fretin kanssa tulee toimia, se jää kokonaan oppimattakin, ellei sitten ihan tosissaan opiskele freteistä sitä kaikkea samaa tietoa, mitä on vuosien varrella niistä kissoista ja koirista saanut mm. kotona, koulussa, lukemalla kirjoista ja netistä. Yleensä ihmiset eivät vain ikävä kyllä jaksa, halua tai ehdi ottaa asioista selvää, tai välttämättä edes tiedäkään, että pitäisi etsiä tuhottomasti tietoa pärjätäkseen ja osatakseen ko. eläintä hoitaa. Suuri osa ihmisitä soveltaa niitä kissan ja koiran metodeja frettiin, ja tässä mennään pahasti pieleen.

   Esimerkkinä, fretinomistajan tulisi olla opetellut niin paljon tietoa freteistä, niiden fysiologiasta, hoidosta ja sairauksista, että fretin sairastuessa omistaja osaisi eläinlääkärissä suunnilleen kertoa missä mättää, miten hoidetaan ja mikä lääkitys. Hieman kärjistettynä esimekkinä siis, eihän kukaan voi varmasti tietää tuollaisia, mutta oikea suunta tulee olla. Frettitietoisia eläinlääkäreitä kun on niin vähän, että yleensä sellainen on liian kaukana, varattu tai kiinni hädän yllättäessä. Tällöin omistaja on se, joka tietää eläimestä enemmän. Sitten ollaankin kusessa, jos sekä eläinlääkärillä että omistajalla on sormi suussa.

   Kannattaa lisäksi myös käydä lukemassa hieman tuosta fretin ruokinnasta, sillä se on suhteellisen tarkkaa puuhaa. Moninverroin tarkempaa, kuin sen kotikissan tai -koiran (joka syö marketin kuivaruokaa ja/ tai purkkiruokaa), johon valtaosa väestöstä on tottunut. Fretti on myös niin pieni eläin, että ravintoainevajauksesta johtuva puutostila voi nopeastikin johtaa vakaviin seurauksiin.

   Hoh hoijaa, tulipas pitkä vastaus, jonka sisällöstä puoliakaan en enää edes muista. Kaikki tyot laitan siis suoraan kellonajan ja unenpuutteen piikkiin, muihin kommentteihin tulen vastaamaan huomenna (eli siis parin tunnin päästä..)

   Poista
 7. ^En ole kirjoittaja itse, mutta minähän olen saanut akusta asti paskaa niskaani siksi, etten pidä "fretti on vaativampi kuin koira"-ajatuksesta. Hybridin (frettiä ja villihilleriä) omistajana olen edelleen samaa mieltä kuin alussa. Minusta on väärin sanoa, että fretti olisi vaativampi kuin koira, koska se ei ole koira. Se om fretti ja fretti vaatii eri asioita kuin koira vaatii. Näitä kahta eläintä voi verrata toisiinsa hyvin hyvin löyhästi; kaikki fretti-ihmiset eivät todellakaan tulisi toimeen vaikkapa afgaaninvinttikoiran kanssa, joita kasvatan itse, ja vaikkapa siihen todella miellyttämishaluiseen pikkuruiseen seurakoiraan tottunut ihminen ei välttämättä tulisi sitten ollenkaan toimeen fretin kanssa.

  Kannattaa siis hylätä ajatus "fretti on haastavampi kuin koira tai kissa" ja sen sijaan ajatella "fretti lemmikkinä on haasteellinen". Miksi? Siitä taas on ylläolevassa postauksessa aika lailla realistisesti juttua. Frettiä ja koiraa voi minusta verrata siinä, että kumpikin vaatii aikaa ja panostusta, kumpikin vaatii seuraa ja koulutusta, kumpikin voi käydä kalliiksi ja kumpikin hyötyy ja myös tarvitsee seuraa.

  Muun jätän kirjoittajan itsensä vastattavaksi.

  VastaaPoista
 8. Kuinka paljon omat frettisi puree? Purivatko ne enemmän kun ne tuli sinulle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiväthän Fera ja Mojito pure ollenkaan, joskus ylienergisinä saattavat vieraita maistella. Tytöt ovat mitä kilteimpiä frettejä, Feraa en saa minua puremaan millään ja Mojitokin saattaa haukata vain nenästä, jos sen työntää tytön naamaan kiinni. ;-)

   Eiväthän tämänikäiset, uudessa kodissa jo kuukausia olleet tasapainoiset ja oikein käsitellyt fretit enää kyllä omistajaansa ainakaan pure. Kyllähän ne pentuna enemmän purivat, tai siis Fera puri. Mojito taas outoa kyllä ei meille tullessaan purrut ollenkaan - siis yhtään. Ferankin kanssa se meni ohi luottamuksen rakentumisella kuten kaikkien fretinpentujen kanssa.

   Poista
 9. Oho, oliskin pitäny laittaa mun kysymys tähän postaukseen mutta olen kyllä valmis näihin asioihin. Ja meillä on pakastimessa muutenkin hiiriä kun veljen käärme syö niitä. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, hienoa jos teillä onkin valmiiksi jo pakastin hiirenraatoja täynnä! x) Monellehan se on yksi niistä kynnyskysymyksistä muiden lomassa.
   Ja hyvä jos olet tosiaan noihin (ja moniin muihinkin) asioihin valmis, ja todella sisäistänyt ne. :-)

   Poista
 10. Moikka! Mä en halua olla mitenkään ilkeä mutta pakko kommentoida tuohon koira asiaan :D Oikeasti Katia, minkä verran tiedät koirista ? Fretti ihmisiä häiritsee aina kun frettiä verrataan koiraan ja niin minuakian kun keskustellaan frettien ja koirien eroista. KAIKKI koirat eivät ole miellytttämisen haluisia ja jokainen koira on myös yksilö, niinkuin fretitkin. Frettejä on niin helpompia kuin vaikeampiakin tapauksia. Minä olen elänyt koko elämäni koirien kanssa ja kouluttanut niitä koko ikäni. Vanhempani ovat ongelmakoira kouluttajia ja tiedän yhtä sun toista muidenkin eläinten kouluttamisesta eikä fretti ole suinkaan vaikein kohtaamani eläin.

  Itseasiassa fretit ovat mielestäni yhtä koulutettavissa kuin omat koiranikin. Minä omistan australianpaimenkoiran joka on 100% piamenlinjainen ja se on ollut älyttömän vaikea koira. Niin vaikea etten olisi pärjännyt ilman isäni kokemusta sen kouluttamisessa. Enkä todellakaan pidä tämän kokemuksen jälkeen fretin kouluttamista vaikeana. Kunhan muistaa ne perus asiat koulutuksessa ja todellakin ne kiellot. Muistaa olla päättäväinen ja kärsivällinen niin mistäkin fretistä saa yhteiskunta kelvollisen. Meillä ei purra, eikä tehdä tarpeita joka puolelle vaan sinne laatikkoon minne ne kuuluukin. Enkä sano että joku olisi huonompi fretin omistaja jos heillä tehdään toisin, näin meillä ollaan koulutettu fretit ja niin tulee tulevaisuudessakin kaikki fretit kuolutettua. Nurukin alkoi juuri ennen kuolemaansa oppimaan tavoille ja sekin tapahtui suht nopeasti vaikka kyseessä olikin vähän aktiivinen poju!

  VastaaPoista
 11. Itse taas sen sijaan olin ilkeä, kun en jaksanut alkaa kirjoitella tähän kymmeneen päivään vastausta kommenttiisi. :D Voisin sanoa tietäväni koirista suunnilleen saman verran, kuin Suomen keskivertokansalainen tietää. En ole koiraihminen, eikä minua edeasa kiinnosta koirat. Tiedänhän minä tietenkin sen että on rotuja jotka eivät ole sitä tippaakaan miellyttämishaluisia, ja sitten on taas niitä jotka ovat niiden muidenkin edestä. Eikä tarvitse einstein olla tajutakseen jokaisen eläimen olevan yksilö lajiin katsomatta, kai se on jonkin näköinen itsestäänselvyys. En itsekään haluaisi verrata frettiä ja koiraa, mutta fretin ollessa sen verran tuntematon lemmikkieläin monille suomalaisille on hyvä olla jokin tuttu kohde jota voi käyttää esimerkkitapauksena fretistä kerrottaessa. Esim. "Fretti ei ole häkkieläin tai jyrsijä KUTEN rotta/marsu/ihansama." Samaa periaatetta voi mielestäni soveltaa vaikka siihen kissaan tai koiraankin.

  Yritin tosiaan laskea sen varaan, että suurin osa suomalaisista on tottunut niihin kiltteihin sylikoiriin jotka suunnilleen noutavat joka aamu omistajalleen tohvelit ja sanomalehden. Tällainen ihminen, varsinkin jos ei ole fretteihin liikaa perehtynyt, todennäköisesti kokee fretin hankalaksi eläimeksi. Olen tämän kait jo parikin kertaa selittänyt täällä. Eihän toki teille, joilla on vuosien kokemusta vaikeammista roduista tai ongelmakoirista ym. ja jotka tiedätte koirankin voivain olla ihan helvetin hankala (ja kallis, tämä pätee myös koira-fretti -esimerkkeihini kustannuksissa; kyllä te käytätte paljon rahaa koiraan ja tiedätte että sitä menee, mutta koiransa ilmaiseksi saanut naapurin Irma-Petteri joka käyttää koiransa ruokiin 20e kuukaudessa alepan hyllyltä ostettuna, käsittää aivan väärin jos kaikki hehkutamme täällä että kuinka fretti on halvempi lemmikki kuin koira. Tällöinhän se luulee sitten fretin olevan VIELÄ halvempi kuin se marketin purkkiruokaa syövä kotikoira. Tai sitten, että fretti on VIELÄ helpompi kuin se maailman kiltein kotikoira joka osaa kaikki temput maasta taivaaseen ihan vain miellyttääkseen omistajaansa) tarvitse kertoa kuinka "hankala" fretti voi olla, vaan juurikin niille kokemattomammille ihmisille. Koska sellaisille ihmisille fretti voi ihan oikeasti olla ser maailman vaikein elukka, jolloin fretistä hankkiudutaan eroon ja tulee kodinvaihtajia. Idea on kutakuinkin tämä, toivottavasti ymmärsit mitä tarkoitan. Tämä ei siis ole kohdistettu ihmisille, joilla on kokemusta hankalista eläimistä, vaan niille, joilla on kokemusta ainoastaan keskivertoelukoista (eli suuri osa ihmisistä!).

  VastaaPoista
 12. Ei fretti MINUN mielestäni ole vaikea eläin, tai yhtään hankala kouluttaa. Kuitenkaan kaikilla se ei mene näin, vaan fretti ihan todella voi olla jollekin ylivaikea taakka, jos ei ole lajista ottanut tarpeeksi selvää ennen hankintaa. Jos et osaa toimia fretin kanssa, ei varmastikaan kouluttamisvaiheesta tule helppoa. Ja se on kyllä nähty; monilla netin keskustelupalstoilla on ketju kuinka fretti on ihan raivohullu ja kamala eläin jotai ei pysty kouluttamaan jne. ja sitten se onkin palautettu myyjälle takaisin, tai myyty eteenpäin. Lukemattomia tällaisia löytyy.
  Itse toisaalta en edes mielestäni niinkään "kouluta" frettiä, vaan tosiaan olen mennyt sillä periaatteella että se luottamus tosiaan on kaikkein tärkein asia. Olen aina pennun tullessa taloon ollut sen kanssa mahdollisimman paljon, niin sisällä kuin ulkonakin (ulkona fretti kun turvautuu sinuun ainoana tuttuna asiana, kun sisällä se taas turvautuu sohvanalustaan sinulta!). Tottahan toki aina väärin tehtäessä kielletään ja hyvästä käytöksestä palkitaan, muttei sen kummempaa. Itse en laske sitä edes niinkään kouluttamiseksi, vaan pidän sitä vain itsestäänselvänä toimintatapana fretin kanssa. Olen itse ainakin huomannut, että se tosiaan on se luottamus ja kiintymys joka merkitsee, ei kouluttaminen. Mielestäni fretiltä ei muutenkaan pidä odottaa tai vaatia samaa kuin koiralta.

  Kyllähän meilläkin tytöt ovat oppineet tavoille todella nopeasti, kumpikaan ei ole kuukausiin purrut, käyvät todella hienosti hiekkalaatikolla (Mojito on tehnyt yhden kerran hudin vatsatautia lukuunottamatta, jolloin raasu ei voinut mitään. tämä yksi huti on juuri se, joka meni pleikan viereen eli saatoin hiukan liioitella..). Fera tekee huteja ainoastaan mielenosoittaessaan, eli harvoin, ja tämän nyt fretille sallinkin. Kuitenkaan en ole odottanut frettieni olevan 100% sisäsiistejä, joten olen ollut ihan tyytyväinen tähän, että ne ovat 99,8% laatikkovarmoja. Mutta tosiaan, ei fretti ole minulle sen vaikeampi kuin vaikkapa kissakaan (koirista kun ei ole kokemusta yhtä lapparia lukuunottamatat, kissoista on), vaan ihan tavallinen, ihana lemmikki. Jollekin se fretti sitten taas voi olla täysi hirviö. En siis ole puhunut omakohtaisesta tilanteestani, vaan suunnannut tekstin lähinnä fretin hankintaa suunnitteleville ihmisille jotta he ottaisivat asioista tarpeeksi selvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ärsyttää, kun kommentoitaessa ei voi lihavoida tekstiä niin korostaakseen sanaa täytyy se kirjoittaa kokonaan isoilla kirjaimilla..

   Poista
 13. Pakko sanoa, että tämä selityksesi anakin tyynnytti vähän minun mieltäni :). On totta, että monelle koira on "helppo" ja "halpa" eläin, koska sen hoitoon ei yksinkertaisesti panosteta ja sen voi aina heittää hiivattiin tai pihalle, jos se ei toimi. Täten jos tälle ihmiselle menee toteamaan fretin olevan halvempi ja helpompi, hän luulee sitä marsun tasoiseksi ja on rankasti väärässä.

  Ainoa, joka minua harmittaa tällaisessa koirista puhumisessa on, että aivan kuten fretin markkinoiminen helppona ja halpana eläimenä on väärin, myös koiran markkinoiminen sellaisena on väärin. Koira kärsii, väitän, jopa frettiä useammin huonoon kotiin joutumisen. Ihan siksi, että yleisölle on maalattu kuva koiran helppoudesta (se voi elää jätteillä ja se pärjää, kunhan sillä on ulkohäkissänsä ruokaa) ja koira on hyvin yleinen ja helposti hankittavissa oleva lemmikki. Koira ei lajina tarvitsisi yhtään enempää helpoksi tituleeraamista, ja jokainen "toisin kuin koira, jota voi elättää markettiruoalla"-heitto kasvattaa sitä helpon lemmikin mainetta entisestään.

  VastaaPoista
 14. Tiivistitpä ajatukseni hyvin. :)

  On todellakin totta, että koiria on paljon, paljon enemmän Suomessa (ja varmasti ympäri maailmaakin vaikka 80% ulkomaiden lukuisista freteistä ovat väärin pidettyjä ja hoidettuja) huonoissa kodeissa kuin frettejä. Koiria vaan on niin paljon. Onneksi en ole koiraihminen, sillä jo netissä frettien ja kissojen kodinvaihtaja-ilmoituksien katselusta tulee paha mieli. Kissojakin on satoja tälläkin hetkellä Suomessa huonoissa oloissa, löytöeläintaloissa ja kotia vaihtamassa. En edes uskalla ajatella, kuinka paljon koiria on.

  Olet aivan oikeassa, että on väärin puhua koirasta kirjaimelleen esimerkkisi tavoin. Itse yritänkin välttää sanomasta kirjaimellisesti noin, sillä en yhtään sen enempää hyväksy kissojen tai koirienkaan ruokkimista köyhällä teurasjätteestä ja 90% täyteaineista valmistetulla purkkiruoalla.

  VastaaPoista
 15. Nyt kun itsekkin kuulin Syanidilta että nuo kauppojen kuivaruuat ja purkkiruuat on todella huonoksi koirien ja kissojenkin terveydelle vaikka ne niille on tarkoitettukin niin en voisi enään ruokkia ikinä esim. koiraa pelkällä purkkiruualla. Frettini tulen ruokkimaan kuivaruualla ja raakaruualla.

  Mutta minäkin tosiaan luulin että lemmikkieläimille tarkoitetut ruuat olisi niille sitä oikeaa ravintoa ja että ne ruokakaupoissa myytävät purkkiruuat ja kuivaruuat on juuri sitä mitä lemmikki tarvitseekin! Niin varmaan luulee moni muukin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä ainakin ruokin frettini pelkällä kuivaruualla ja se on aivan terve kuin pukki. Eläinkaupoista saa freteille ihan tarkoitettuja kuivaruokia kuten esim. James Wellbeloved, Verlele-laga, Ferret complete. Hintakaan ei ole pilattu vaikka ovatkin kissanruokaa kalliimpia. Myös jotkut kissanruuat sopii freteille ja minäkin laitan sekaan välillä kissan kuivaruokaa niin tulee halvemmaksi. Kyllä se fretti sitä syö ja hyvin on maistunut.

   Poista
 16. Osta koira niin pääset paljon helpommalla ja halvemmalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riippuu varmaan aika pitkälti niin omistajasta kuin koirastakin ja sen tarpeista, sekä siitä kuinka hyvin sitä koiraa haluaa hoitaa. Kunnollinen ruokinta maksaa koirallakin, varsinkin isokokoisella, ihan kiitettävästi.

   Poista
 17. Mielestäni kenellä tahansa on oikeus hankkia mikä hyvänsä lemmikkieläin mutta sen oikeuden mukana tulee vastuu huolehtia siitä eläimestä kuten kuuluu.

  VastaaPoista
 18. Teoriassa totta, mutta käytännössä taas ei. Monet lemmikkiään väärin ruokkivat tai hoitavat luulevat tietämättömyyttään hoitavansa lemmikkiä oikein ja kuten kuuluukin. Mielestäni oikeus hankkia lemmikkieläin tulee, tai ainakin pitäisi tulla vasta siinä vaiheessa kun eläinlajista on hankittu tarpeeksi tietoa voidakseen hoitaa sen hyvin.

  VastaaPoista
 19. Eipä tuo fretin ruokinta eroa koiran ruokinnasta. Raakaa lihaa, sisäelimiä jne. :)

  VastaaPoista
 20. Heeiii miepä tulin vuorostani vastavierailulle, tulin niin hyvälle mielelle siun komemntista :)

  Tosi hyvä postaus frettien kanssa elämisestä! Miun yhellä tutulla on pari frettiä ja miulle kävi just noin, kun tuossa alussa varotit, eli ihastuin suunnattomasti niihin ja halusin heti oman, mutta onneks en oo ottanu. Oon nyt ymmärtäny miten aikaa, rahaa ja hermoja vaativa lemmikki se on, joten miulle sopisi ehkä perinteisesti koira mielummin :D Mut fretit on kyllä silti ihan mahottoman söpöjä ja ihanan touhukkaita ja eläväisiä otuksia! Joskus jos saan iiiiison oman talon niih siellä ois sit ehkä jopa oma huone mihin fretit vois sijoittaa ja minkä ne sais tuhota ihan rauhassa :D

  Muutenkin kivanolonen blogi siulla ja kirjotat tosi selkeesti. Ootan innolla jos meinaat perustaa sen mainitsemasi käsityö/askartelublogin, tai siis sen missä näyttäisit kättes töitä :D

  VastaaPoista
 21. Ohops, onpas hyvä että eksyin tähän postaukseen kun huomasin kommenttisi ihan sattumalta! :D Pitäisi lukea sähköpostia useammin, niin huomaisi samantien.

  Kiva kuulla että kommentistani oli iloa, itselleni taas tuli niin hyvä mieli löytäessäni blogisi! ;) Niin, näihin vaan ihastuu niin helposti, eikä siinä söpöyden huumassa tule yleensä kaikkea ajateltua. Haha, no onneksi nämä eivät kuitenkaan ihan kamalasti tuhoa, tai sitten olen vain saanut kiltit yksilöt. Mutta ovathan fretit kyllä niin suloisia ja hassuja otuksia kaikkine touhotuksineen ja keksintöineen että sulaa siinä sydän helposti.

  Kiitoksia, kiva jos pidät blogistani. :) Kiva kuulla, varmasti vielä perustan blogin jossa esittelen kaikenlaisia taideprojektejani maalauksista ties mihin, mutta realistinen ajankohta sille on vasta vuoden-kahden sisällä. Nyt on vain niin hirmuiset koulukiireet sun muut, ettei ehdi niin paljoa uutta luomaan. Mutta asia varmasti korjaantuu ensi vuonna taidekoulun alkaessa, silloin niitä töitä varsinkin alkaa pakostakin syntyä enemmän! :) Mutta se on varma, että sen kyllä perustan!

  VastaaPoista
 22. Yhhyh toi hiekkalaatikon yllätyskuva. :o Nää on tosi hauskoja ja sulosia söpöläisiä nää fretit ja niistä on tosi kiva lukea mutta en kyllä ittelle ottais :D

  VastaaPoista
 23. Sulla on tosi kiva ja tiedontäytteinen blogi mut tän postauksen otsikko on kyllä mielestäni vähän tyhmä.. "Fretti-kenen lemmikki se on" hmm... Vähän tuli tollanen olo että fretit olisi mielestäsi vaan jollekkin tietylle ihmisryhmälle sopiva lemmikki ja ettei kaikki voisi ottaa frettiä. Mun mielestä fretti on kyllä siinä missä koira tai kissakin ihan lemmikki siinä missä nekin. Kyllä frettiä voi kuka tahansa hoitaa enkä näe syytä miksei jotkut voisi pitää frettiä lemmikkinä ollenkaan. Eri asia sitten nää allergiatapaukset tai ihmiset joille ei pitäisi antaa yhtään mitään lemmikkiä.

  VastaaPoista
 24. Voi ei, onpas söpöjä <3 Kiva myös että blogissasi on tällaista pohdintaa ja tietoakin. Varmaan tosi hyödyllistä niille joita kiinnostaa nämä eläimet enemmän. :-)

  VastaaPoista
 25. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 26. Olen 12v olen katsellut frettejä paljon. Olin jo tekemässä päätöstä että ottaisin mutta aloin epäröimään jonkin verran tuosta hajusta. mulla on aika iso oma huone ei paljoon kaappeja ei tapetteja oisiko fretistä elämään 21 neljöisessä huoneessa. Ne ovat ilmeisesti todella vaativia eläimiä mitä olen lukenut kaikkialta varsinkin tästä. Ja siskoni kaverilla on kolme frettiä ja sanoo että katuu että on ostanut frettejä.Mutta jokin mua niissä eläimissä vetää ja kiehtoo puoleensa. Tuntuu että mikään muu ei nappa hamsterit ei marsut ei kanit ei todellakaan. Ruoka ei ole ongelma meillä on vanhan navetan pakkanen erillaisia lihoja täynnä serkku metsästää supia,hirviä,lintuja ja tuo sitten sitä mukaa meille. Olin viimevuonna itsekkin hirvimetällä ja tuli seltäkin aina lihaa mukaan.olisi ainakin riittävästi rahaa fretin leluihin tarvikkeihin jne. Iskä maksais sitten varmaan sen fretin����

  VastaaPoista
 27. Olen 12v olen katsellut frettejä paljon. Olin jo tekemässä päätöstä että ottaisin mutta aloin epäröimään jonkin verran tuosta hajusta. mulla on aika iso oma huone ei paljoon kaappeja ei tapetteja oisiko fretistä elämään 21 neljöisessä huoneessa. Ne ovat ilmeisesti todella vaativia eläimiä mitä olen lukenut kaikkialta varsinkin tästä. Ja siskoni kaverilla on kolme frettiä ja sanoo että katuu että on ostanut frettejä.Mutta jokin mua niissä eläimissä vetää ja kiehtoo puoleensa. Tuntuu että mikään muu ei nappa hamsterit ei marsut ei kanit ei todellakaan. Ruoka ei ole ongelma meillä on vanhan navetan pakkanen erillaisia lihoja täynnä serkku metsästää supia,hirviä,lintuja ja tuo sitten sitä mukaa meille. Olin viimevuonna itsekkin hirvimetällä ja tuli seltäkin aina lihaa mukaan.olisi ainakin riittävästi rahaa fretin leluihin tarvikkeihin jne. Iskä maksais sitten varmaan sen fretin����

  VastaaPoista

Jätäthän meille tassunjälkesi!