Talven tuloa ja punnituksia | Taskuvarkaani

22. syyskuuta 2012

Talven tuloa ja punnituksia

Fretin punnitseminen ja painon tarkkailu on tärkeää, jotta voi seurata nuoren fretin kasvua ja kehitystä, ja niin nuorilla kuin vanhoillakin freteillä painon vaihtelut saattavat kertoa jotakin tärkeää fretin terveydentilasta. Äkilliset painonpudotukset, lukuunottamatta sesonkipudotusta, kannattaa ottaa vakavasti ja yrittää selvittää mistä painon yhtäkkinen menettäminen johtuu. Fretin syömistä ja juomista, sekä tietenkin ulostamista kannattaa tarkkailla, ja jos näistä jossakin on jotakin epänormaalia kannattaa käydä tarkistuttamassa fretti eläinlääkärissä.

Tämänpäiväinen frettien punnitushetki oli pysäyttää sydämeni. Punnitsin tuon läskin, toiselta nimeltään Feran, joka painaa lähestulkoon 1400grammaa, tarkalleen ottaen noin 1350g! Lukema ei ole täysin grammayksikön tarkka, sillä nämä otukset eivät tunnetusti pysy kovinkaan mielellään paikoillaan, vaikka kuinka tunkisi Nurtia huuleen, joten lukemat saattavat heittää arvioni mukaan noin 10-20grammalla suuntaan tai toiseen. Tämän vuoksi pyöristänkin frettieni painot aina 10 gramman tarkkuudella. Mutta siis ei helvetti, Fera on aivan törkeä jättiläinen! Juuri kun luin taas jotakin frettijuttuja jossa sanottiin naarasfrettien painavan yleensä 800-1300 grammaa. Johtuukohan tuo nyt sitten perimästä vai ruokavaliosta.. Aivan varmasti tuo talveksi nostaa painoaan vielä hitusen verran, mutta toivottavasti ei kuitenkaan kovinkaan paljoa. Mutta hei, syksyisinhän pitääkin rasvan määrää lisätä, vaikken sen osuutta tosin viime aikoina ole frettien ruoissa kovinkaan kummoisemmin nostanutkaan.. Mojitonkin punnituksesta yllätyin iloisesti. Tyttö, joka on pentueen hännänhuippu painonsa puolesta, painoi vaa'an mukaan tasan 1050grammaa. Lukema heilahteli 1045 ja 1055 gramman välillä, joten oletettavasti tuo 1050 grammaa on suhteellisen oikea lukema. Mojitoa noutaessani kasvattajan luota nyt syyskuun alussa tytön paino oli muistaakseni jotakin 850-900 gramman väliltä. Ihan hirmuisesti tuo Mojito kyllä onkin syönyt, siis todella paljon, joten paino tulee varmastikin vielä reilusti nousemaan. Mojito syö paljon enemmän kuin isompi ja vanhempi Fera, mutta onhan pikkuinen vielä kasvuiässäkin, joten ei mikään ihme että vetääruokaa kuin hevonen konsanaan.Tässä talossa ei ainakaan nälässä noita frettejä pidetä..


Fera on alkanut pikkuhiljaa vaihtamaan turkkiansakin jo, ja lyhyttä irtokarvaakin löytyy vähän väliä, lähinnä ruokalautaselta kun sieltä ne pienet tummanruskeat karvat parhaiten huomaakin. Nuo karvat vain ovat jostakin syystä vain puolikkaita, ne ovat ainoastaan noin sentin mittaisia. Huomaa että on taas turkinvaihtokauden alku hiipimässä karvoittamaan fretinomistajien koteja. Onneksi nyt ei ole yhtä paha karvasesonki kuin keväisin! Ärsyttää vain, että nyt tyttö näyttää joissakin valokuvissa välillä aivan harmaalta, eikä suinkaan suklaan väriseltä. Jopa äitinikin luuli Feran olevan harmaa, vaikka oli itse mukana noutamassa tyttöä kasvattajan luota! Kuulemma kaikki pennut olivat näyttäneet aivan samanlaisilta.. Taisi olla osittain oma syyni kun näytin samalla valokuvia joissa neidin turkki näytti niin harmaalta kuin vain olla ja voi. Toivottavasti tuo nyt ei tuosta aivan kokonaan talven tullessa harmaannu, vaan pitää nätin ruskean värinsä. Saa nähdä minkälaisia lukemia vaa'an mittari näyttää talvipainossa.. Pidän teidät kyllä tilanteen tasalla! Toivotaan että tuo alkaisi olemaan Feran lopullinen paino, ettei siitä aivan hirmuisen suurta kuitenkaan paisuisi.


Kuten varmasti kuvista huomaattekin, niissä esintyy erittäin harmaantunut Fera. Harmaantuminen johtuu siis talviturkin vaihtamisen alkamisesta, mutta näyttää kuvissa onneksi pahemmalta kuin mitä se oikeasti on. Sinertävä luonnonvalo ja surkea kamera tekevät myös tehtävänsä Feran harmaannuttamisessa, mutta kyllä se ihan oikeasti on vähän harmaantunut, ei todellakaan johtu pelkästä luonnonvalosta tai kamerasta. Tosin, näkeehän noissa tuon nurtsinkin olevan hieman haalistunutta. Toivottavasti Fera ei harmaannu talveksi ihan liikaa, kun on muuten niin nätin suklaan värinen nuori neiti. Katsotaan miltä talviturkin kasvettua kokonaan näyttää, siihen kuitenkin todennäköisesti kuluu jonkinverran aikaa, sillä en tiedä Ferasta, mutta minun mielestäni noissa juuri pari päivää sitten otetuissa valokuvissa ei kovinkaan talviselta vielä näytä.. Näyttäisi edes syksyiseltä mutta kun ei. Tyttö on hieman aikaisessa siis, Mojitokaan tuskin edes tajuaa vielä että sen tulee talviturkkikin kasvattaa ennen talvea ja lunta.  :D

Voih, pakko vielä lisätä tähän postaukseen erikseen nyt muutama päivä kirjoittamisen jälkeen, että kävipäs Feralle kyllä köpelösti. Kaikki varmaan jo arvaavat, mitä on tapahtunut kun kerron että minulla oli tuikkukynttilä palamassa puisella alustalla tv-tasolla, jonne pääsyä olen freteiltä yrittänyt rajoittaa ja vaikeuttaa siirtämällä sen kauemmas sohvasta. Lähdin sitten tästä olohuoneesta keittiöön (jonka takaseinälle on olohuoneen telkkarin kohdalta noin 2 metriä) täyttämään mehulasiani. Eikös sitten kuulu hypähdys juuri sinne kielletylle tv-tasolle, joka on melkein yhtä korkea kuin Playpen, ja eikös Fera sitten ole juuri siinä naama muutaman sentin sen kynttilän yläpuolella vetäytymässä siitä pikaisesti kauemmas. Neitihän tottakai ehti polttaa muutaman viiksikarvoistaan viiksien päästä. /: Voi että noiden kanssa.. Olisihan se pitänyt arvata ettei sohvan siirtäminen tuota mihinkään pidättele..

4 kommenttia :

 1. Voisitko laittaa blogiisi linkkejä muihinkin näätä blogeihin?

  VastaaPoista
 2. Linkit ovat tulossa tuohon sivupalkkiin. ;)En ole vielä tosin päättänyt, että laitanko suoraan vain kaikki frettiblogit siihen vai ne mitä itse satunnaisesti seuraan. Kaikkia ei edes päivitetä säännöllisesti, mutta en nyt halua kenenkään kuitenkaan loukkaantuvankaan jos juuri hänen bloginsa siitä puuttuukin, mutten kuitenkaan halua hirmuisen pitkää listaa tuohon. Tällä hetkellä olen juurikin laittamassa kasvattajalistaa tuohon, ja muutenkin muokkaamassa blogin ulkoasua. (:
  Katsotaan mitä kaikkea ehdin tänään! ;-)

  VastaaPoista
 3. Hahhaa taitaa olla eka kommentti joltain vihaselta näätäblokin omistajalta :DDDDDDDD
  Jääkö Fera nyt ton näköiseksi kesään saakka? On se kyllä harmaa myöntää täytyy. Voiko käydä niin ettei oikea väri koskaan tule takaisn, vaan että tyttö olisi vielä kesällä talven jälkeenkin tuon värinen??

  VastaaPoista
 4. :DD Voi olla. Ei kyllä Fera on nyt talviturkin myötä saanut oman värinsä takaisin, tuo oli näköjään vain jokin ihmeen välivaihe. En usko, että fretti voisi täysin eri väriseksi muuttua, mutta kyllähän väri saattaa tummentua tai vaalentua/harmaantua iän myötä. Albiinoilla turkki saattaa alkaa kellertää. Kuitenkin tuo huolenaihe on vasta vuosien päässä, tytöt kun ovat pentuja vielä. Poikkeuksena sitten rounit, jotka iän myötä aina hopeoituvat.

  VastaaPoista

Jätäthän meille tassunjälkesi!