Katsaus näätäkuluihin - fretin kustannukset osa 2 | Taskuvarkaani

5. marraskuuta 2013

Katsaus näätäkuluihin - fretin kustannukset osa 2

Lue myös aiempi Katsaus näätäkuluihin, jossa on eriteltynä kolmen frettini rahalliset kustannukset 20.11.2012 asti. Tässä postauksessa erittelen näätäkuluja tuosta päivämäärästä tähän päivämäärään asti. Lähtökohtahan on nyt, että tuohon päivämäärään mennessä minulla oli kulunut fretteihini rahaa noin 5800 euroa. Tähän on luettu mukaan edesmenneen frettini, Doussin kulut kokonaisuudessaan sekä Feran ja Mojiton kulut siitä päivästä lähtien kun ne minulle tulivat, päivämäärään 20.11.2012 asti. Doussin kuluja oli tuossa summassa yhteensä noin 4000 euroa, kun taas Feran ja Mojiton kuluja vain reilu 1800e. Nyt jatkan siitä, mihin aiemmassa näätäkulupostauksessa jäin.

fretin hinta kustannukset ferret price money lemmikki raha

Feran ja Mojiton kulut 20.11.2012 - 4.11.2013:
- Raakaruoat 11/12-11/13                                  noin 565e
- Kuivaruoat (Applaws)                                                  40e
- Suprelor hormoni-impantit yht.                                 240e
- Korvapunkkihäädöt                                                     30e
- Penikkatautirokotteet v.2013 yht.                              90e
- Lisäravinteet, lääkkeet & vitamiinitahnat yht.   n.   130e
- Pelletit                                                                  n.   100e
- Joululahjat 2012 (mökki, petejä, leluja)                  160e
- Mustekalapeti                                                             20e
- Putki                                                                             20e
- Toinen hiekkalaatikko varalle                                   10e
- Kantokoppa/ -laukku (mennyt jo rikkikin)                 40e
- Kaatumaton vesikuppi + ruoka-alustat                     20e
- Mojiton ja Feran omat shampoot (2kpl) yht.             40e
- Lelut yht.                                                                       60e
- Frettihuoneen remontti tähän mennessä                  50e 
- Ulkotarha tähän mennessä                              noin 400e 
- Eläinlääkäri                                                                130e
- Harjat, kammat ja hoitovälineet                                 40e
- Hoitomaksut kasvattajille                                         100e
  20.11.2012 - 4.11.2013 yhteensä             noin 2325e


Näyttelykustannukset:
Finnish Ferret Festival 2012 osallistumismaksu: 27e
Finnish Ferret Festival 2012 matkakulut:              45e
Kesäpiknik 2012 osallistumismaksu:                      5e
Capital! 2012 osallistumismaksu                           37e
(Yhteensä 114e 20.11.2012 mennessä)
WCWFS 2013 osallistumismaksu:                        33e
KesäPiknik  2013 osallistumismaksu:                   10e 
Capital! 2013 osallistumismaksu:                          35e
WCWFS 2014 osallistumismaksu:                        35e 
Yhteensä 227e 4.11.2013 mennessä.

Eli edellisen Katsaus näätäkuluihin -postauksen jälkeen minulla on mennyt kahteen frettiini, ja niiden näyttelyiden ilmoittautumismaksuihin laskelmieni mukaan 2438 euroa. Tässähän ei tietenkään ihan pennilleen jokainen euro ole laskettu, sillä näin jäkkikäteen on hirveän vaikeaa yrittää muistella, mitä kaikkea on freteille ostanut ja paljonko siihen on mennyt. Tästä syystä kirjasin tähän ylös vain sellaiset kulut, jotka muistan. Näiden lisäksihän jotakin pieniä kuluja on saattanut olla, mutten kuollaksenikaan voi niitä kaikkia muistaa. Esimerkiksi tuosta listasta puuttuu muunmuassa herkut. Niitäkin on tullut freteille osteltua, joten vuoden ajalta jokusen kympin voi niistäkin varmasti lisätä. Tässä kuitenkin on pääpiirteittäin fretteihini menneet kulut, joten se antaa varmasti hyvän kuvan siitä, paljonko fretteihin voi mennä rahaa. Huomioikaa myös, ettei tuossa ole laskettuna kuin yksi eläinlääkärireissu, sillä frettini eivät muistaakseni ole itseään enempää teloneet vuoden aikana.

Palataksemme takaisin viellä edelliseen näätäkulupostaukseen, yhteenlaskiessani on Feraan ja Mojitoon mennyt minulla niiden elämän aikana 4257 euroa, jonka saa pyöristää ainakin 4350 euroon. Tuon verran minulla on siis mennyt kahteen tyttöfrettiini. Koko fretinomistajan aikanani, viimeisen kolmen vuoden aikana minulla on 4.11.2013 mennessä kulunut fretteihini noin 8350 euroa. Tähän summaan sisältyy kolmen fretin kulut. Otathan huomioon, että nykyiset kaksi frettiäni tulivat minulle vasta kesällä ja syksyllä 2012 ja edesmennyt frettini menehtyi alkuvuodesta 2012. Mikäli minulla olisi ollut yhtäaikaa kolme frettiä viimeisen kolmen vuoden ajan, olisi fretteihin kulutettu summa paljon suurempi.

fretin hinta kustannukset ferret price money
Myös leluja täytyy ostaa usein, sillä tällaisen tuhoajan kanssa kuin Mojito, ei yksikään lelu kestä kauaa. Mojito rikkoo muutamassa tunnissa lelun pahemmin kuin Fera muutamassa kuukaudessa.

Minua ei kuitenkaan hätkähdytä fretteihini, eli rakkaisiin lemmikkeihini käyttämäni rahasumma ollenkaan. Kun hankin fretin, olin varautunut käyttämään siihen paljon rahaa. Minä itseasiassa haluan käyttää rahani mieluiten lemmikkeihini, eli fretteihini ja kissoihini. Faktahan on, että laadukas ruoka ja hoitovälineet maksavat rahaa, joten sitä rahaa sitten kuluukin. Haluan yksinkertaisesti antaa freteilleni parhaan mahdollisen elämän, sekä hoidollisesti ja ruokinnallisesti parhaat lähtökohdat. Halvemmallakin toki pääsisi, mutta esimerkiksi ruokintakulujen suhteen en alkaisi tinkimään penniäkään, sillä silloin tingitään jo laadustakin. Rahallakaan ei tietenkään kaikkea saa, vaan kaiken sillä saatavan lisäksi fretit tarvitsevat omistajaltaan paljon aikaa, rakkautta, keskittymistä, huomiota, kärsivällisyyttä sekä säännöllisesti aktiviteetteja ja liikuntaa, kuten ulkoilutusta. Muistathan aina tämän! Myöskään niin päin ei käy fretinpitäminen, että sinulla on antaa fretille yli tarpeen yllä lueteltuja asioita, kuten rakkautta, aikaa ja huomiota, mutta sinulla ei oikein ole rahaa muuten pitää sitä, vaan rahallisista kuluista pitäisi tinkiä jatkuvasti. Tällöin on, kumpaa sinulta puuttuukin, rahaa vai aikaa, parasta olla hankkimatta frettiä.

25 kommenttia :

 1. Hei kivaa että päivittelit kuluja taas pitkästä aikaa! Tätä onkin melkein odoteltu, vaikka itselläni tuollaiset rahasummat lemmikeiden hoitoon meneekin johonkin ihan toiseen ulottuvuuteen! Aikaisemminhan yritin tarkasti laskea miten voisin pitää frettiä opiskelijabudjetilla (ilman säästöjä!) ja varmaan jotain laskelmiani löytyy edellisen "Katsaus näätäkuluihin" postauksen kommenteista. Tajusin kuitenkin jossain vaiheessa etten voi ottaa frettiä ennenkuin on ihan oikeesti rahaa siihen, eli kun ei tarvitse miettiä onko 30e kuukaudessa tarpeeksi fretin ruokiin ja että onko se itselleni liikaa yms. Se taas tarkoitti sitä että frettihaaveeni siirtyi vuodella. :( Ei opintotuella lemmikkiä hoideta, se vaan on kylmä totuus. Mutta kiitos että avasit silmiäni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja muutenkin jo pelkkä itse fretin hinta (noin 350 € ) olisi ollu ihan liikaa mulle kerralla maksettavaksi, koska se on jo YLI koko yhden kuukauden opintotuet ja lainat. Nyt kun opiskeluni loppuu voin mennä töihin ja tienata rahaa fretin hoitamiseen ja ostamiseen! =)

   Poista
  2. Juu näitä kuluja tulee aina tietyin väliajoin päiviteltyä, tosin pyrin päivittelemään kahdesti vuodessa, mutta nyt tuohon tuli sitten hieman pidempi väli. Ihan hauskaa itseasiassa laskeskella paljonko on tullut näihin rakkaisiin karvanassuihin käytettyä! :D

   Ei fretti siis tietenkään mitään tähtitieteellisiä summia vaadi, enhän itsekään ole tällä hetkellä edes töissä, mutta toisaalta omat tuloni eivät koostukaan opintotuesta, vaan saan yli tuplasti enemmän kuin opintoraha enimmillään on (vaikka opiskelenkin edelleen). Se vaatii kuitenkin sen, että joka kuukausi ostetaan tarpeeksi ruokaa, ja tietenkin varsinkin ensimmäinen vuosi fretin kanssa on aika pitkälti ostelemista, kun pitää hankkia tarvikkeita, petejä, leluja ja ties mitä mitä ei ole ennen fretin hankintaa tullut ostettua - tai sitten sellaista mikä on jo ehtinyt mennä rikki. Itselläni nuo kulut nyt kuitenkin tuntuvat kasvavan tasaiseen tahtiin, kun on tullut vähän kaikenlaista ylimääräistäkin freteille hankittua.

   Kuitenkin todella hieno juttu, että silmäsi ovat auenneet ja on kunnioitettava päätös olla hankkimatta lemmikkiä suunnitelmista huolimatta sellaiseen tilanteeseen, jossa ei ole varma riittävätkö omistajan kaikki resurssit takaamaan lemmikin hyvinvointia. Teit Leina täysin oikean päätöksen. :)

   Poista
 2. Siis, ymmärrän kyllä että jotkut ihmiset haluaa oikeasti panostaa lemmikkiinsä, ja että silloin ostetaan vain hyvälaatuista ruokaa jne. mutta silti tuo summa kuulostaa aivan järjettömän isolta omiin korviini. Hieno juttu kuitenkin että pidät lemmikeistäsi noin hyvää huolta ja panostat niihin myös rahallisesti. Moni voisi ottaa oppia vaikkei ihan noin paljoa tarvisikaan rahaa elikoihin käyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haluankin tarjota lemmikeilleni vain ja ainoastaan parasta. Parasta mahdollista elämää on mahdotonta tarjota lemmikille käyttämättä sitä rahaa ihan oikeasti, pihistelemällä tingitään laadusta ja yleensä myös määrästä. Laadulla viittasin yleisemmin ruokaan ja määrällä virikkeisiin ym., vaikka tuo nyt ei mikään sääntö olekaan.

   Poista
 3. Hyvä postaus, hienoa että olet tajunnut kirjata rahanmenot ylös niin porukka oikeasti näkee paljonko siihen lemmikkieläimeen voi rahaa mennä, hyvä! Ja vaikka tässä onkin kolmen fretin menot ja vähän "ylinääräisiä" nk. hemmottelumenoja pystyy tämän avulla silti laskemaan paljonko yhteen frettiin menee pakollisesti rahaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Totta, osaahan tästä noin suunnilleen laskea esim. yhden fretin ruokiin menevän rahamäärän aivan yksinkertaisella jakolaskulla, ja pakollisten tarvikkeidenkin hintoja voi hieman vilkuilla. Kuitenkin tarkoituksenani on näyttää että frettiin menee rahaa siinä missä (hyvin hoidettuun) koiraan tai kissaankin, huolimatta pienemmästä koostaan. Ihmiset harvoin osaavat kategorioida frettiä vaatimuksiltaan samankaltaiseen luokkaan kissojen ja koirien kanssa, vaan mieltävät sen kokonsa vuoksi kuuluvan enemmänkin jyrsijöiden kaltaisien otuksien kanssa samaan kategoriaan kun rahallisista kustannuksista puhutaan.

   Poista
 4. Ihan mielenkiinnosta kysyn, minkä ikäisenä fretti on luovutusikäinen? Milloin niillä alkaa kiima ja kuink useasti nuo implantit uusitaan ja paljonko kerta maksaa? :) Aika jänniä eläimiä nämä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Fretit ovat luovutusikäisiä 8 viikon ikäisestä alkaen. Tosin ulkomailla on myös kasvattajia, jotka pitävät pennut vähintään 10-viikkoisiksi. Suomessa kuitenkin fretinpennun yleinen luovutusikä on tuo 8 vk.

   Kiima fretillä alkaa yleensä syntymästä seuraavana keväänä, eli keskimäärin 6-12kk iässä. Tuo 6 kuukautta on todella nuori, mutta myöhään syksyllä syntyneet pennut eivät keväällä yleensä tuota vanhempia ole. Meillä Fera aloitti kiimansa reilun 10kk iässä, Mojito ei kaksi kuukautta nuorempana edes ehtinyt aloittaa ennen implantoimistaan.

   Implantin uusimisajankohta riippuu jonkin verran yksilöstä, sillä joillakin implantin teho kestää kauemmin kuin toisilla. Yleisimmät freteillä käytettävät (pienemmät) 4,7mg implantit kestävät ainakin kahden kiiman verran, mutta yleensä vaikutus riittää kahden vuoden ajan. Toisilla freteillä se voi kestää kolmekin vuotta. Itse implantoin tytöt vuosi sitten tammikuussa Feran ollessa kiimassa, ja tiedän niiden tämän kevään yli kestävän aivan varmasti. Todennäköisesti (ja toivottavasti) myös seuraavan vuoden kiima estyy samalla, mutta täytyy tarkkailla tilannetta. Jollakin fretillä implantin vaikutukset ovat kestäneet vain vuoden, mutta en sitten tiedä mikä siinä on mennyt pieleen. Nykyään myös freteille voidaan laittaa suurempia, 9,4mg implantteja, joiden tehoksi luvataan viittä vuotta. Sellainen voisikin näiden meidän tyttöjen implanttien loputtua olla hyvä molemmille niskaan.

   Meillä maksoi tuon 4,7mg implantin laittaminen muistaakseni 120e per fretti, joten ei se kovin kallista ole. Kuitenkaan tuo pidempikestoinen implantti ei maksa varmaankaan kuin satasen enemmän, joten sehän tulisi halvemmaksikin.

   Fretit ovat kyllä jänniä eläimiä, todella upeita lemmikkejä. Mikään ei ole parempaa kuin käpertyä nukkumaan fretti kainalossa. ;)

   Poista
 5. No on ihania ja erikoisia lemmikkejä! ♥
  Pakkohan se oli liittyy lukijaks vaikken yleensä lue kun lifestyle ym. blogeja. :D
  mut nää vaan on niin ihania ja outoja, Varmaan saat tosi paljon huomioo näiden takia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa lukijaksi! Fretit eivät ole kovin yleisiä lemmikkejä Suomessa, mutta kyllä meidän kotikylällä niihin ollaan pikkuhiljaa totuttu. Toki usein tullaan lenkillä kyselemään mitä nämä oikein ovat, mitä syövät, käyvätkö hiekkalaatikolla, missä asuvat, minkälaisia ovat ynnämuita peruskysymyksiä, ja toki tulee paljon uteliaita katseitakin. Onneksi kuitenkin asun nykyään paljon rauhallisemmassa paikassa, Helsingin keskustassa asuessani frettien kanssa ulkoillessa uteliaita kyselijöitä ja juttelijoita oli jo liiaksi asti. Lenkki saattoi helposti venyä tunnilla selittäessä joka toiselle vastaantulijalle mikä tämä on, miksi minulla on tällaisia lemmikkejä ja että ne eivät ole metsästä pyydystettyjä tai laittomia pitää lemmikkieläimenä ja niin edelleen.

   Poista
 6. Ihania frettejä <3 Aika kalliita tosin. Siis toi ite eläimen hinta, 350e? :O Siis me maksettiin koirasta paljon vähemmän nii miten noin pienestä eläimestä viittii ees maksaa noi paljoo?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Suomen Frettiliitto ry:n hyväksymien kasvattajien lemmikkifretit (ja yleensä kyllä pimeiden kasvattajien on yhtä kalliita) maksavat tosiaan sen 350 euroa. Mielestäni se ei todellakaan ole paljon, eikä se eläimen koko siihen vaikuta. Fretti on lemmikkiominaisuuksiltaan tämän asian kannalta verrattavissa koiraan tai kissaan, joten ihan hyvin siitä voisi mielestäni maksaa vaikka rotukissan tai -koiran hinnan, se ei ole paljoa niin ostajan kuin kasvattajankaan kannalta.

   Jos hankkii lemmikkieläimen, on sen hankintahinta se pienen kulu. Siihen tulee elämänsä aikana menemään monin verroin tuo summa. Tämän vuoksi en ymmärrä, miksi se lemmikki pitäisi niin halvalla saada. Tarkoitan sitä, että jos ei ole varaa tai halua maksaa lemmikin hankintahintaa, onko sitten varaa maksaa sen eläinlääkärikulujakaan?

   Lisäksi 350 euroa ei todellakaan ole fretistä paljoa, sillä summalla kasvattajat eivät saa voittoa pennuistaan, vaan jäävät yleensä rahallisesti häviölle. Kuitenkaan frettejä ei kasvateta rahan takia (kuten esimerkiksi ikävä kyllä koirien ja kissojen kanssa jotkut Suomessakin tekee), vaan ihan muista syistä. Lisäksi hinta karsii pois myös ne ostajat, jotka eivät ole valmiita laittamaan lemmikkiinsä rahaa.

   Poista
 7. Miten sinulla on opiskelijana muka varaa tommoisiin rahansyöjinä kun meillä ei lapsiperheessä todellakaan olisi? Ja ihan työssäkäyvät vanhemmat, eli saadaan palkkaakin toisin kuin sinä. Tyttö ehdotti tommosta meille, oli sun blogista saanut päähänsä mutta taidetaan päätyä ihan vaan kissaan tai koiraan, järki hoi älä jätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muista, että siihen kissaan tai koiraan menee ihan samalla tavalla sitä rahaa, kun sen hoitaa hyvin. Ei se Jeppe tai Mirrikään elä 20 eurolla kuukaudessa. Vastaus kysymykseesi on seuraavan anonyymin kommentin alla.

   Poista
 8. Minäkin mietin, että miten opiskelijalla voi olla varaa? Vaikka niitä turhia ostoksia ei tekisi, niin kyllä elämiseen menee yllättävän paljon (bussikortti, kodinhoito kuten vessapaperi, puhdistusaineet, puhelin ja netti, sähkö, vuokra, lääkärikulut jne).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei teille molemmat anonyymit! Minulla nyt vain on varaa pitää frettejä, eivät ne kuitenkaan oikeasti mitään tähtitieteellisiä summia vaadi. Sen voi laskea jo siitäkin, että näin opiskelijana saan 500 euroa kuussa, joka riittää minulle ja freteilleni (varsinkin tällä hetkellä) varsin hyvin. Ei siitä ihan oikesti se +-50e kuukaudessa noiden ruokaan tunnu missään, tai se 8e pellettisäkki hiekkalaatikon täytteeksi. Tai muutaman kerran vuodessa frettinäyttelyn osallistumismaksu. Siitä jää nyt oikestaan mukavasti käyttörahaa itsellenikin nykyään, ennen nyt ei niinkään jäänyt. Olen jopa innostunut shoppailemaan muutaman uuden vaatteen, vaikka yleensä olen kyllä sellainen etten ostele itselleni paljoa mitään joka ei ole välttämätöntä, en vain ole sellaista kuluttajatyyppiä, vaan olen säästeliäs ja tarkka raha-asioissani.

   Mutta varmasti tulee edes vähän parempi mieli, kun kerron että asun tällä hetkellä äitini ja veljieni kanssa, joten minun ei tarvitse maksaa sähkölaskua, puhdistusaineita tai esimerkiksi nettiä. Ja isäni on maksanut 15e/kk puhelinlaskunikin jo monta vuotta! Lääkärikulut opiskelijalle maksaa kaupunki laskuja vastaan. Mutta, kyllä minä omillanikin asuessani pärjäsin oikein hyvin samalla summalla. Tähän summaan ei toki sisältynyt vuokra, ja minulla on ollut kämppis joten ihan jokaikistä vessapaperirullaa ei ole tarvinnut aina itse huolehtia. :) Kyllä silloin omaa rahaa jäi paljon vähemmän käyttöön, sillä melkein kaikkihan meni siihen elämiseen. Mutta ostinkin ensin aina lemmikkien tarpeet kuukaudeksi, ja sen jälkeen vasta maksoin laskut ja täytin jääkaapin. Ja lemmikkien yllättäviä eläinlääkärikuluja ym. varten on säästötili, jolta voi sitten tarpeen tullen ottaa isompiinkin kuluihin. Kun on opiskelijan tuloilla tottunut elämään, aina osa-aikaisessa tai kesäduunissa oltuani palkanmaksupäivän jälkeen on tuntunut siltä, että mihin sitä nämä rahat oikein laittaisi (vaikka kyllähän ne sitten kuukauden mittaan meneekin, kun ensin tekee palkasta jonkun kalliimman hankinnan). ;)

   Poista
 9. Viiden naaras fretin omistajana on pakko tulla itsekin kommentoimaan tähän. Mulla menee n.70€ raakaruokaan kuukaudessa ja näistäkin ostoksista osa kestää useamman kuukauden. Siinä oikeastaan pakolliset kuukausittaiset kulut, impantit ja rokotukset sitten erikseen. Leluja, petejä yms ei tarvitse olla yletöntä määrää ja esimerkiksi näyttelymaksut ovat ylimääräistä menoa. Lähinnä haen tällä sitä että virikkeelliseen ja hyvään elämään ei välttämättä tarvita järjettömiä summia. Tietenkin pitää varautua mm. yllättäviin eläinlääkärikuluihin, mutta niin jokaisen lemmikin kanssa.

  Fretin hinta voisi olla puolestani korkeammallakin. Kasvattajat eivät pennuista voittoa saa. Rekisteröinnit, ruoka, eläinlääkärikulut...kaikki maksaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei se virikkeellinen ja hyvä elämä oikeasti vaadi mitään järjettömiä summia, nimenomaan pakollisten kulujen, kuten ruoka- ja eläinlääkäripuolen täytyy olla kunnossa, ne on ne jotka jokaisen täytyy kuitenkin maksaa. Virikkeitähän saa näppärä tehtyä vaikka itse. Melkein kadehdin tuota 70 euroa, meillä menee keskimäärin 50e kuukaudessa ruokaan _kahdelle_ (47 jos vuoden ruokakuluista lasketaan), mutta se hinta tulee kyllä alenemaan kun saadaan ihmisten ruoat mahtumaan yhteen pakastimeen, sitten voi tilata huoletta niitä 10kg pakkauksia muutaman kuukauden välein. Suurin osahan itseasiassa noista listaamistani kuluista ei ole oikeasti pakollisia, näyttelytkin ovat vain omistajia varten. ;)
   Ja tosiaan jokainen lemmikki lajiin katsomatta maksaa, kun siihen hoitoon panostaa (esim. marketin "vähintään 4% lihaa" kissanruoka vs. oikeasti lihapitoinen ja laadukas ruoka tai raakaruoka). Näillä kulukatsauksilla haluan osoittaa frettiin pienestä koostaan huolimatta menevän oikeasti yhtä paljon rahaa kuin vaikka siihen rotukissaan tai -koiraan. Omasta mielestäni fretin pitäminen ei oikeasti ole mitenkään erityisen kallista, mutta jos sanon täällä fretin olevan halpa lemmikki, tai että sen pitäminen ei maksa paljoa, miltää monet tosiaan sen (varsinkin pienen kokonsa vuoksi) halvemmaksi kuin se perus kotikissa tai kotikoira joka valtaosan suomalaisten lemmikinomistajien kodista löytyy; se, jonka pitäminen ei maksa mitään kun sille syötetään kuukaudessa muutama purkki Rainbow'n purkkiruokaa eikä muita kuluja ole. En halua kenellekään jäävän tällaista kuvaa freteistä.

   Tähän alempaan lauseeseen nyt en voi mitään muuta sanoa kuin olevani täsmälleen samaa mieltä. Kasvattajat eivät todellakaan jää pennuista missään nimessä voitolle, eivätkä usein pääse edes omilleen. Lisäksi, korkeampi hinta tuskin karsisi niitä oikeasti hyviä fretin omistajia pois, kyllä he ovat valmiita maksamaan hyvän taustan omaavasta lemmikistään ja laadukkaasta kasvatustyöstä. En ymmärrä, miksi fretin hintaa kauhistellaan korkeaksi, kun mukisematta rotukoirista ja -kissoista maksetaan moninverroin suurempia summia. Ostajat voisivatkin puolestani suhtautua fretin ostamiseen samoin kuin näiden; siitä hyvältä kasvattajalta otetusta, rekisteröidystä fretistä ollaan valmiita maksamaan, mutta paperittomasta ja epäselvästä alkuperästä tulleesta fretistä ei oltaisi halukkaita maksamaan sen enempää kuin maatiaiskissasta tai sekarotuisesta koirastakaan. Ylipäänsä paperittomasta ja rekisteröimättömästä eläimestä. Harmi ettei se ole näin.

   Poista
  2. Poistin tuon tyhjän kommentin, huomasin nämä kommentit vasta nyt meilejäni selaillessa, en olisi edes nähnyt kommentin sisältöä muualta kuin sähköpostista. En poista muita kommentteja ollenkaan (no, tietenkin jos on oikeasti täysin roskapostia), itseasiassa kommenteissa ei ole minkäänlaista valvontaa päällä.

   Poista
 10. Hyi miten ruma valkonen rotta! Miten tollasiin viitsii käyttää törkeet määrät rahaa!On mullakin iso koira ja hoidan sen hyvin mutta toisin kuin väitit ylenmässä vastauksessasi niin ei siihen kyllä uppoa kuukaudessa kun se ehkä 20€

  VastaaPoista
 11. Moips! Hei milloin ajattelet taas tehdä uuden tällasen? Kiinnostaisi miten paljon lisää frettisi on niellyt rahaa. 8--)
  Ja heeiii oliko sulla pentusuunnitelmia täksi vuodeksi ollenkaan? Luin jostain täältä että meinaisit ottaa kolmannen fretin nyt -14 mutten ole nähnyt vilaustakaan suunnitelmistasi täällä blogissa niiden parin kommentin tai maininnan lisäksi?

  VastaaPoista
 12. Moi! Vitsi fretit on niin ihania! <3 Tykkään ihan sikana. Semmonen vähän erikoisempi lemmikki jota ei muilla ole. Oon halunnu jo pitkään frettiä ihan sikana mutta äiti on sanonu että ei. Että sitten isona kun on oma asunto niin sit voin hankkia vaikka 5 frettiä mutta ei nyt. Oon kuitenkin ottanut niistä ihan sikana selvää ja lukenut ihan hirveesti joten osaisin kyllä hoitaa frettiä hyvin. Tiedän kyllä kaikki tarvittavat asiat freteistä. Yritän kokoajan suostutella äitiä fretin hankkimiseen että hankkittaisii sitten kun tuo meidän marsu potkasee tyhjää ja musta alkaa tuntua siltä että äite alkaa kohta kyllästymään ja suostuu siihen sitte :D

  Tykkään sun blogista ihan sikana! Löysin sun blogin kun sain tietää ja kiinnostuin freteistä pari kuukautta sit ja oon lukenu nyt kohta jo kaikki postaukset! Tai oikeestaan kaikki mitä freteistä tiiän onkin sun blogista :D Mut mun on ny pakko kysyä kun sulla on menny fretteihis ihan hirmuna rahaa että osaisikko sanoa paljonko mulla menis vaan yhteen frettiin jos ostaisin vaan pakolliset jutut sille? Niinku kuukaudessa esim.? Mun viikkoraha ei oo kun kympin mut yleensä säästän ne ja käytän sit kerran kuukaudessa loppusumman, nii mietin et riittäiskö se frettiin? Mulla jäis varmaan 30e kuukaudessa jos olisin tosi säästeliäästi koko kuukauden. Kiitti paljon jos vastaat! Fretit on ihan superhyper ihania ja toivon et saan sellasen nopee<3

  VastaaPoista
 13. Mitä maksaa yksi fretti? Mista niitä saa ostaa?

  VastaaPoista

Jätäthän meille tassunjälkesi!