Capital! 2013 frettinäyttely | Taskuvarkaani

11. joulukuuta 2013

Capital! 2013 frettinäyttely

Kauan odotettu, marraskuun viimeisen viikonlopun Capital! -frettinäyttely oli ja meni. Mukavasti lauantainen näyttelypäivä menikin, joten on aika kertoa näyttelystä ja fiiliksistä hieman tarkemmin. Pääkaupunkiseudun fretit ry:n jokavuotinen Capital! -frettinäyttely järjestettiin tänä vuonna yhdistyksen toimesta jo viidettä kertaa, tällä kertaa Helsingin Tattarisuolla Avoinluokka-agilityhallissa 30.11.2013. Kyseessä oli siis 5-vuotis juhlanäyttely ja järjestely oli sen mukaistakin, muunmuassa palkinnoissa. Näyttelyn teemavärinä toimi ihana kirkkaanvihreä jonka värinen palkintopöytäkin kauttaaltaan oli. Capital! on ajan myötä kasvanut Suomen suurimmaksi frettinäyttelyksi, ja on kapasiteetiltaan 200 frettiä.

frettinäyttely+ferret+show+capital
Omalla kohdallani erittäin positiivista oli näyttelypaikan sijainti. Ei tarvinnut herätä aamuviideltä lähtemään näyttelyyn, vaan sai herätä rauhassa 06.30 ja lähteä parin tunnin päästä ajamaan viiden minuutin matka paikalle.Tosin oli hyväkin, että sain rauhassa nukkua tuohon asti sillä yöunia ei kyllä kertynyt varmaankaan kolmea tuntia enempää. Illalla oli hirveä häslinki listata mitä kaikkea tarvitsen mukaan, paikantaa ne ja pakata. Yön pikkutunneille jäi sitten näätien pesu, johon siihenkin tovi upposi. Mojitolle kokeilin uutta, valkoiselle turkille tarkoitettua shampoota (joka oli muuten suhteellisen hintava), mutta ikäväkseni sain todeta sen kuivattavan turkkia jonka myös tuomari totesi arvostelupaperissa. Olimme paikalla viimeisien joukossa, ja 9.30 frettien sisäänkirjaamisen päättyessä olimme korvapunkkitarkastusjonossa vuoroa odottelemassa. Paikalla oli siis eläinlääkäri tarkistamassa frettien korvat mikäli loishäädöstä ei ole esitetty asianmukaista todistusta tai sitä ei ole tehty. Itse en häätöjä laittanut tällä kertaa ollenkaan, sillä en näe tarpeelliseksi laittaa sitä joka kerta ennen näyttelyä näin näyttelykauden ollessa tiheimmillään käynnissä. Edellisestä häädöstä ei ollut aikaa kuin pari kuukautta eikä frettini sinä aikana ole olleet talouteen kuulumattomien lemmikkien kanssa tekemisissä. En tosin jätä häätöjä missään nimessä laittamatta ellen ole varma ettei freteillä korvapunkkeja ole. Sen voi käydä toteamassa eläinlääkärillä tai tutkia itse mikroskoopilla fretin korvavaikkua. Säikähdin tosin hieman, sillä meidän kanssa samaan aikaan jonossa olleella, juuri edellisenä tutkitulla fretillä oli kuin olikin korvapunkkeja! En ole koskaan ennen kuullut että ketään olisi näyttelystä käännytetty korvapunkkitartunnan vuoksi pois, sillä frettien omistajat ovat huolehtineet ettei näyttelyaamuna korvista löydy yllätyksiä. Kannattaa siis aina tarkastaa korvat punkkien varalta ennen näyttelyä, joko loishäädön laittamalla tai mikroskoopilla. Korvia pitää ehdottomasti tarkkailla myös näyttelykauden ulkopuolella, jottei tartunnan saanut fretti joudu elämään pummilla matkustavat korvissaan seuraavaan näyttelyyn asti!

frettinäyttely+ferret+show+capital
Itse näyttelypäivä meni ihan kivasti, joskin sain tosin mattimyöhäisenä aitaukselleni huonon paikan näyttelytilan reunalta myyntipöytien läheisyydestä. Tila olikin juuri ja juuri sopivan kokoinen, mikäli myös yläkerta lasketaan mukaan. Muutama aitaus oli ylätasanteella, sillä alas ei vain yksinkertaisesti olisi mahtunut. Nytkin teki tiukkaa sillä tilan halki ei kulkenut kunnollista käytävää koko matkalta, vaan jossakin kohdassa piti änkeä pienestä raosta näyttelyaitauksien lomasta. Lisäksi vessareissut olivat pelottavia, sillä ylätasanteelle veivät erittäin huteran tuntuiset ja jyrkät laudoista kasatut rappuset. Voin sanoa että kyllä puolessavälissä rappuja alkoi huippaamaan kun alla vain huojui! Näyttelytilana toiminut halli kuitenkin itsessään sopi tarkoitukseensa oikein hyvin, ja olikin hieman vaihtelua. Kirkkaanvihreä teemaväri sopi hienosti hallin vihreään nurmimattoon eikä järjestelyissä ollut valittamista!

Lisäksi paikalla oli arpapöytä, josta mukaani tarttuikin 10 arpaa päivän mittaan. Mukava juttu arvoissa oli, että jokaisella voitti jotakin. Toki osa palkinnoista oli muunmuassa ikkunan rapsuttimia ja halpoja ripsivärejä, mutta joka tapauksessa voitti aina jotakin. Itselleni tarttuikin matkaan siis kassillinen arpajaisvoittoja, ja vain yksi niistä oli ikkunanrapsutin! Oli leluja freteille, pyyhettä, hiustenhoitosuihketta ja ties mitä. Yksi voitoista oli hieno Käsityön Ajan lahjoittama liivi johon oli brodeerattu fretinkuva rinnuksiin. Koko tosin on XL, joten se odottaa reilua kavennusta. Toinen iloinen yllätys oli kaksoiskappale Herra Kilpparista, edesmenneen frettini Doussin lempilelusta, jonka ostin aikoinaan kymmenellä pennillä Pelastusarmeijan kirpputorilta aivan vaahtisammuttimena. En ole frettieni antanut koskea Doussin omaan, joten nyt Feralla ja Mojitolla on oma. Hienoin juttuhan on se, että päivän päätteeksi pidetään arpajaiset jossa kaikkien arpojen kesken arvotaan muutaman päävoiton voittajat. Minä olinkin valinnut arpani hyvin, sillä matkaan tarttui aivan ihana palmun näköinen kissojen pieni raapimispuu jota tytöt rakastavat!

frettinäyttely+ferret+show+capitalfrettinäyttely+ferret+show+capital


frettinäyttely+ferret+show+capital+voittaja+winner+tuloksetItse päivä meni nopeasti ja tyttöjen luokatkin olivat sopivassa kohdassa. Feran arvostelunumero oli alkupäässä, luokka vitosessa ja Mojito luokassa yhdeksän. Päivän lopuilla sitä alkoi jo pikkuhiljaa odotella palkintojenjakoakin, jota odotellessa Fera tultiin kahdesti noutamaan re-calleihin. Odotetusti Mojitoa ei niihin kekkereihin kutsuttu. Palkintojenjaon katsominen on mukavaa, kun saa seurata iloisia omistajia fretteineen noutamassa ruusukkeita. Onkin mukava seurata mikä fretti voitti tällä kertaa, ja minkä näköinen se onkaan. Myönnän Feran luokan kohdalla hieman jännittäneeni, ja sittenhän se tuttu nimi sieltä lausuttiinkin. Lausuttiin vielä uudestaankin, ja Feran sijoitukset olivat Luokan I. ja näyttelyn Paras suklaa. Saa olla ylpeä vauvastaan. Todella hieno tyttö Fera onkin joten sijoitukset ovat ihan ansaittuja, eikä pistemäärältäänkään neiti jäänyt paljoa isommistakaan sijoista! Tässä kohtaa alkoikin melkein myöhemmin harmittamaan etten leikannut Feralta kaulasta niitä kuuluisaa kuutta valkoista karvaa joista pisteitä oli vähennetty. Myöskin arvostelupaperin eräs kohta sai minut raapimaan päätäni, sillä siinä sanottiin päinvastoin kuin edellisissä arvostelupapereissa, joissa tuota osaa Feran kehossa on kehuttu. Mutta tuomareilla on aina omat arvosteluperiaatteensa sekä ulkomailla erilainen näkemys ihanne fretistä kuin meillä Suomessa. Onkin hienoa, että näyttelyissä on eri tuomareita ulkomailta, jotta saa usean tuomarin näkemyksen fretistään ja tuloksissa on vaihtelevuutta. Vaikkei se tuomarin näkemyskään aina jokaista miellyttäisikään! Kotiin raahattiin siis arpajaispalkintojen lisäksi viellä kaksi kassillista palkintoja, kaksi ruusuketta sekä pokaali ja palkintopatsas! Palkintoihin oli kyllä panostettu, ja ne olivat todella hienoja! Kyllä nyt neidin kelpaa. Feran pistemäärä oli 89 ja Mojiton saalis 79 pistettä, ja luokan viimeinen. Rassu onkin taas aika tuhdissa talvimassassa, mutta silti ei monella pisteellä jäänyt kärjessä olevista. Itse odotin suurempaa eroa pisteissä, mutta olen silti varma että Mojitokin tulee vielä joskus voittamaan sen ensimmäisen ruusukkeensa! Onneksi se on freteille yhdentekevää kuka ne herkut on voittanut, vai onko kukaan!

frettinäyttely+ferret+show+capital

frettinäyttely+ferret+show+capital

frettinäyttely+ferret+show+capital
Kuvasta ei nyt välttämättä oikein erota, mutta tuon kasan pohjalla on oikein kiva kaksikerroksinen riippumattokin. Kaksi herkkupakkausta puuttuu kokonaan; kanafile on syöty ja herkkupussin nämä viekkaat neitokaiset ovat onnistuneet varastamaan jonnekin piiloon. Ikäväkseen he piilottivat sen jonnekin muualle kuin omaan huoneeseensa.. :D
Kaiken kaikkiaan hieno päivä, vaikka ehdinkin päivän aikana jo eksyäkin noutaessa hyvää ystävääni bussipysäkiltä paikalle. Takaisin ei meinannut löytää niin millään, sekä kännykän navigaattori että ihmiset neuvoivat päin honkia. Onneksi äitini oli tulossa hakemaan minua näyttelyn jälkeen ja pääsimme Ooan kanssa takaisin näyttelypaikalle kyydillä, ehdimme vieläpä reilusti ennen palkintojen jaon alkua! Näihin tunnelmiin päätän raporttini, ja totean että seuraavia frettinäyttelyitä odotellaankin jo innolla, vaikka tiedänkin jo valmiiksi italialaisten tuomareiden fretti-ihanteiden olevan kaukana rakkaista möllyköistäni. Niitä odotellessa, siis! Näyttelyn tulokset pääsette muuten lukemaan täältä, ja lisäilen Feran ja Mojiton omille sivuillekin kohtapuoliin heidän tuloksensa.

frettinäyttely+ferret+show+capital
Mojito tanskalaisen tuomarin arvosteltavana.
frettinäyttely+ferret+show+capital


frettinäyttely+ferret+show+capital
frettinäyttely+ferret+show+capital
frettinäyttely+ferret+show+capital
frettinäyttely+ferret+show+capital
Kaunein häkki -kilpailun yleisön äänestämä voittaja.
frettinäyttely+ferret+show+capital
frettinäyttely+ferret+show+capital
frettinäyttely+ferret+show+capital
frettinäyttely+ferret+show+capital
frettinäyttely+ferret+show+capital
frettinäyttely+ferret+show+capital
frettinäyttely+ferret+show+capital
Re-calleissa näätien vertailua.
frettinäyttely+ferret+show+capital
frettinäyttely+ferret+show+capital
frettinäyttely+ferret+show+capital
frettinäyttely+ferret+show+capital
Tytöt lähettävät palmussa loikoillessaan tyytyväiset kiitokset onnettarelle, joka arpoi juuri meidän arvalle tämän päävoiton!19 kommenttia :

 1. Wautsi mitä palkintoja! Huhuh ihan kateeks käy, ei kaneilla vaan oo noin hienoja :D ja tosi ihania frettejä kaikki!

  VastaaPoista
 2. Palkinnot olivat tosiaan todella hienot, eikä frettinäyttelyissä ole koskaan ollut huonojakaan palkintoja, vaikka eri näyttelyissä palkinnot (mm. ruusukkeet) ovat todella eri tasoisia. On hienoa, että panostetaan esimerkiksi oikeasti hienojen ruusukkeiden hankkimiseen.
  Ja kyllä, näyttelypaikka oli täynnä toinen toistaan upeampia frettejä. :)

  VastaaPoista
 3. Hei VAU onneks olkoon voittajatytölle! Varmaan tosi kiva ku oma voittaa :3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välitän onnittelut Feralle silityksien kera. Onhan se mukavaa kun oma fretti voittaa, mutta onneksi frettinäyttelyissä porukka ei ole niin totista kuin monien muiden lajien näyttelyissä, joihin usein lähdetään vain niitä ruusukkeita hakemaan. Tosin myönnän että minulla on näyttelyiden suhteen jonkinlaisia odotuksia Feran kanssa, mutta Mojitolle minulla ei ole minkäänlaisia odotuksia. Mojito on toinen maailman hienoimmista näädistä vaikkei hän sitä tuomareiden silmissä olekaan. ♥

   Poista
 4. vähä ihania :3 mitä noi fretit niinku öö, tekee? siis millasia ne on kotona, missä ne asuu? ei vaan osaa kuvitella, onks ne niinku koiria vai kissoja käytökselt? vai tietenki ku kanei?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Freteillä on meillä oma huone, sekä valmistumassa ulkotarha johon johtaa tunneli frettien huoneesta. Aiemmassa asunnossa fretit olivat meillä vapaana koko asunnossa, mutta täällä vanhassa omakotitalossa se ei ole mahdollista jo talon rakenteiden, suuren karkaamismahdollisuuden tai vanhojen kissojemme vuoksi. Käytökseltään frettejä taas ei voi verrata niin koiraan, kissaan kuin kaniinkaan. Ne ovat aivan omanlaisia, kuten nuo edellämainitutkin eläinlajit. Fretit ovat erittäin aktiivisia, uteliaita, kekseliäitä, seurallisia ja leikkisiä. Ne haluavat olla mukana kaikissa puuhissa, vaativat paljon huomiota ja aktivointia sekä keksivät milloin mitäkin mukavaa puuhaa niin omistajansa iloksi kuin harmiksikin. ;)

   Poista
 5. Siis nää on ihan mahtavia! Vautsi, mistä näitä oikein saa? En oo missään ikinä törmänny tämmöseen eläimeen! :) Hitto olis mahtava omassa huoneessa vilistämässä tommonen! ^o^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Frettejä saa Suomen Frettiliiton hyväksymiltä kasvattajilta, joskaan niitä ei ihan tuosta noin voi hankkia. Fretin hankkiminen vaatii paljon valmistautumista ja perehtymistä lajiin, ja kasvattajiin otetaankin yhteyttä täyttämällä kyselylomake, josta kasvattajalle ilmenee pentukyselijän frettitietouden määrä, aiempi kokemus sekä muunmuassa onko koti sopiva fretille.

   Poista
 6. Ihania karvapötkylöitä :) Haaveilin joskus itsekin fretistä, mutta muut elukat vei kuitenkin sitten voiton.. Jään seuraamaan teitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä ovat kyllä ihania, vaikkakin välillä osaavat olla paljon muutakin. :D Niin, välillä se on vaikea alita erilaisten lemmikkien väliltä, mutta olet varmasti tyytyväinen valintaasi! :)
   Tervetuloa mukaan!

   Poista
 7. Aivan mahtava blogi! Mulla oli nuorempana hirvee frettikuume, apua kohta se iskee taas ko luen tätä blogia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, kiitos. :) Näihin tosiaan iskee helposti kuume.;)

   Poista
 8. Tosi kiva blogi! :) fretit on nii ihania! ♥ liityin lukijaks :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ja tervetuloa seuraamaan karvaisen perheemme arkea! :)

   Poista
 9. Ihania frettejä <3 Liityin sulle takas, et vaan ollut liittynyt mulle vaikka kirjoitit niin? :) http://heszku.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, sehän kiva, tervetuloa! Oho, varmaan tapahtunut joku virhe liittyessä, no hyvä että huomattiin niin ei mennyt tekstejä ohi. :D

   Poista
 10. Voi että kun on IHANIA söpöjä pikku otuksia! <3

  http://maatuskamummo.blogspot.fi/ :)

  VastaaPoista
 11. Onneksi olkoon voittajaneidille! Ei kyllä kovin innostuneelta näytä palkintojenjakokuvissa. ;) toivottavasti tykkäsi palkinnoista! :) Siis onko noi tossa palkintokuvassa ruusukkeiden taustalla olevat paperit diplomit frettisi sijoituksista/titteleistä? Ihan helvetin rumat xP En mä vaan tollasia diplomeita alkaisi seinälle laittamaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, välillä aina naureskellaankin hieman, kun voittajanäädät nukkuvat ties minkälaisissa asennoissa palkintojenjaossa. :D Kyllä varmasti tykkäävät palkinnoista, saivat vaikka mitä herkkuja ja leluja, oli todella panostettu palkintoihin tässä näyttelyssä (ainoa joka tuntui siltä, että oli vähän säästetty olivat nuo Värien Parhaiden ruusukkeet, tuo pienempi. Kun yleensä ne ovat paljon isompia kuin luokkasijoitusten ruusukkeet :D)

   Kyllä, nuo ovat diplomit palkintosijoista.. No meillä ei muutenkaan mene diplomit seinälle, mutta myönnän kyllä että ne olisivat voineet mielestäni olla hieman pelkistetymmät. Eikä niihin nyt välttämättä niin sopineet nuo kakut ja cupcaket, mutta hienoa työtä kuitenkin. En minä itse osaisi tietokoneella tuollaista piirtää, kun en osaa piirtää mitenkään muuten kuin käsin. :D

   Poista

Jätäthän meille tassunjälkesi!