Asiaa ulkoiluvarusteista - näythän pimeässä! | Taskuvarkaani

18. helmikuuta 2014

Asiaa ulkoiluvarusteista - näythän pimeässä!

Lemmikin kanssa ulkoillessa oikeanlaiset ulkoiluvarusteet on kaikkein tärkein asia. Ensisijainen hankinta on toki tukevat ja hyvät valjaat sekä talutin, mutta näin pimeällä vuodenajalla on tärkeää kiinnittää huomiota myös lemmikin näkymiseen pimeässä.

Fretti+suklaa+fretin+ulkoilu+ferret+outdoor

Vaikka kevät ja kesä on kovaa vauhtia tulossa, ei talvi kuitenkaan ole vielä ohi ja pimeitä iltoja riittää. Vuosittain liikenneonnettomuuksissa kuolee keskimäärin 2000 koiraa, ja autoilijan tai pyöräilijän onkin mahdotonta nähdä hihnassa kulkevaa lemmikkiä ilman asianmukaista heijastusvarustetta. Ilman heijastinta kulkevan lemmikin autoilija näkee lyhyillä valoilla 50 metrin päästä, kun taas heijastimella varustetun noin 150 metrin päästä. Pitkillä valoilla etäisyydet ovat 100 ja 300 metriä. Mainitut etäisyydet koskevat koiria, kun fretti taas kulkee niin paljon matalammalla, että se saattaa olla vaikea nähdä vaikka kulkisikin heijastimen kanssa. Vaikka useimmat autoililjat ja pyöräilijät osaavatkin tarkkailla ympäristöä ihmisen korkeuden lisäksi myös koiran korkeuden mukaan, on fretti niin matalalla että harva ihminen edes katsoo niin maanrajaan. 

Huonosti valaistulla tai valaisemattomalla kävelytiellä pyöräilijä näkee lemmikin vain muutaman metrin päästä tai ei ollenkaan. Fleksin päässä kulkevaa lemmikkiä on mahdotonta nähdä ilman huomiovälinitä. Jotta frettisi siis tulee nähdyksi pimeällä, ettei esimerkiksi takaa tuleva fillari aja suoraan hihnaan joka voi sotkeutua vaikka pinnojen väliin, on käytettävä lisävarusteita. Paras vaihtoehtohan on valjaisiin tai hihnan päähän liitettävä valo joka joko vilkkuu tai ei vilku. Myös vilkkumattoman valon näkee, mutta vilkkuva toki kiinnittää huomion paremmin. Valon ei kuitenkaan tarvitse olla mikään monivärinen diskovalo, sillä se saattaa häiritä jo eläintäkin. Tästä syystä valo tulisikin kiinnittää selkäpuolelle, eikä esimerkiksi kaulaan roikkumaan. Koirille on paljon vaihtoehtoja huomioliiveistä led-valokaulapantoihin, mutta fretillä ei niin paljon ole vaihtoehtoja. Valo tai heijastin valjaisiin, sekä hihnaan lisättävät heijastimet tai valot. Esimerkiksi hihnaan lisättävä jatkopala, jossa on heijastin tai ledvalot. 

fretin+ulkoilu+talvella+ferret

Meillä on freteillä käytössä pimeällä valjaisiin kiinnitettävät valot, jotka tekevät ne helposti huomattaviksi. Lisäksi ostin Feralle juuri 5 metrisen fleksin helpottamaan ulkoiluja (miten olenkaan voinut elää ilman fleksiä!?). Fleksi on neonvihreä hieman heijastavalla ominaisuudella, ja ostinkin sen juuri tuon huomiovärisyyden vuoksi. Ohut hihna ei silti tästäkään huolimatta ole kovin helposti nähtävä joten tämä yksin ei riittäisi turvaamaan pimeällä ulkoiluja. Mojitolle täytyy etsiä sopiva 3 metrinen fleksi ja ostaa samanlaiset valjaat kuin Feralla, ja sitten on meidän ulkoiluvarusteet kunnossa ja päivitetty! 


fretin+ulkoilu+fleksi

fretin+ulkoilu+ferret

fretin+ulkoilu

fretin+ulkoilu10 kommenttia :

 1. Täyttä totta, tästä aiheesta olisi mukava nähdä useammin blogeissa. Niin moni onnettomuus olisi estettävissä jos koiralla olisi asianmukaiset varusteet. Omistajan tyhmyydestä kärsii koira.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on. 80% haastatelluista koiranomistajista joiden koira on joutunut liikenneonnettomuuteen, on ollut sitä mieltä että heijastimesta tai valosta olisi ollut apua. En sitten tiedä kuinka montaa omistajaa tuohon on haastateltu, mutta aika suuri luku jälkiviisaudelle.

   Poista
 2. SO agree! Me ei kyllä Huusin kanssa lähdettäessä MINNEKÄÄN ilman huomioitiin ja vilkkua! Yksi naapuruston koirista sai kokea karvaan kohtalon vapaana olon päätteeksi.. ei tullut murre takaisin ja kaupan ilmoitustaululta löytyi seuraavana päivänä ilmotus että tän ja tän näkönen koira jäi auton alle tiellä x ja ehti kuolla ennen eläinlääkärin pääsyä. Sad mutta mikäs teet? kuski ei nähnyt koiraa ajoissa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. *HUSSUN kanssa! Mun koirani nimi ei ole huussi! Perhanan autocorrect

   Poista
  2. Todella harmi tapaus, mutta hyvä jos sen vuoksi muut alueen koiranomistajat ovat heränneet käyttämään huomiovälineitä. Toivottavasti mahdollisimman moni muukin koiranomistaja alueellasi ajattelee kuin sinä ja huolehtii koiransa turvallisuudesta.

   Poista
 3. Voi kun toinen on nätti ♥
  En tiennyt että näitäkin käytetään ulkona :o kuinka usein fretti pitää käyttää lenkillä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kiva kun kysyit. Freteillä ei ole mitään pakollista minimiulkoilumäärää kuten koirilla, mikä on harmi. Frettejä ei nimittäin kukaan määrää käyttämään ulkona ollenkaan, ja monet fretinomistajat ikävä kyllä eivät käytä frettejään ulkona säännöllisesti ollenkaan. Eihän kukaan sano, että pitää käyttää! Mutta onneksi monet fretinomistajat kuitenkin käyttävät frettejään ulkona usein, kiitos heille. :)

   Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että aktiivisen fretin elämään kuuluu myös ulkoilu. Fretti tosiaankin on niin aktiivinen ja virikkeitä vaativa utelias eläin, ettei ulkoilusta ole sille muuta kuin erittäin suurta hyötyä. Ulkoillessa fretti saa toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään ja käyttää kaikkia aistejaan.Ulkona oleva uusi, muuttuva ympäristö kaikkine hajuineen virkistää fretin mieltä valtavasti, eikä ulkoilusta ole fretille mitään muuta kuin suurta hyötyä. Lisäksi fretti tarvitsee paljon liikuntaa, jota ulkoilu parhaimmillaan on. Ulkoilu täyttää fretin luontaisen liikunnan tarpeen (mikä tekee fretistä rauhallisemman sisätiloissa), kehittää lihaksistoa ja ketteryyttä. Minulla on täällä elävä esimerkki liikunnan kiistattomista hyödyistä; Mojito. Mojiton jalka oli pentuna pahasti murtunut, ja koska se ei päässyt harjoittelemaan liikkumista pentuna tarpeeksi, jäi se auttamattoman kömpelöksi. Säännöllinen ja ahkera ulkoilu on tuonut mukanaan valtavan muutoksen. Nykyään Mojito on perusketterä fretti, joka osaa kiivetä mm. sohville ja hyppiä paikkoihin. Näin ei varmastikaan olisi ilman säännöllistä lenkkeilyämme. Mojito ei varmastikaan (tietenkään) olisi ketteröitynyt ja kehittänyt koordinaatiokykyään näin paljon pelkästään sisätiloissa.

   Siinä lyhyesti ulkoilusta. Itselläni on pyrkimys käyttää frettejä noin tunnin lenkeillä kerran päivässä, mutta aina se ei onnistu esimerkiksi surkean sään tai aikatauluni vuoksi. Joskus en vain rehellisesti sanottuna jaksa. Käytän kuitenkin frettejäni ulkona keskimäärin vähintään 5 kertaa viikossa. Tämä tarkoittaa ainakin 5 tuntia enemmän liikuntaa viikossa, kuin sisätiloissa elävä fretti saa. Kukaan tuskin väittää ettei sellaisesta ole hyötyä. Mikäli aihe kiinnostaa enemmän, kerron vinkkinä että olen kirjoittamassa jossakin vaiheessa postausta fretin ulkoilusta ja liikunnantarpeesta. ;-)

   Poista
 4. Miksi sun mielestä frettien ulkoiluttaminen on niin maailman tärkeintä? Perusteet miksi se on välttämätöntä? Mä en ole koskaan, ikinä käyttäny frettiäni ulkona vaan se on koko kolmivuotisen elämänsä eläny sisällä ja kappas kummaa: ihan tyytyväinen ja terveen näkönen fretti. Se ei kaipaa mitään lenkkeilyä kun saa kaiken tarvitsemansa sisälläkin. Ja vaikka et varmaan usko tätä niin: Se on ihqnan rauhallinen koko ajan! Nukkuu suurimman osan päivästä , ei riehu tai juoksentele muutenkun vapaana ollessaan ja muuten on hiljaa ja rauhassa. En siis näe mitenkään tarpeelliseksi ja varsinkaan välttämättömäksi raahata sitä ulos riekkumaan ja palelemaan milloinsilloinkin kun voin käyttää aikani muuhunkin koska fretti on täysin tyytyväinen ja onnellinen sisällä! Ja mikä järjestely ulos viemisessä olisikaan! Yksi syy miksi otin fretin enkä koiraa oli juuri se ettei sitä pidä viedä ulos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi viimenen lause sai koko jomman kuulostaan enemmänkin siltä että "pakko saada lemmikki mutta en jaksa tehä mitään erityisempää, otetaan se mistä aita on matalin". Mutta eikö Syanidi tuossa ylhäällä kertonut jo miksi näkee ulkoilun tärkeäksi? Kyllä fretti varmasti om tyytyväinen sisällä jos ei ole tottunut parempaan.

   Poista
 5. Fretin ulkoiluun nyt kantaa ottamatta haluan kommentoida itse blogauksen aiheeseen. Meillä ei ole koirilla koskaan ollut mitään huomiovaloja tai härdellejä, eikä kyllä koskaan ole vaaratilanteita tullut pimeälläkään. Se nimittäin on enemmän siitä kävelyttäjästä kiinni tarvitseeko mitään sirkusvaloilla vilkkuvaa liiviä koiralle vai ei.. Pidän koirani aina lenkeillä niin lähellä itseäni että jos joku jäisi auton alle niin molemmat. Ja minähän huomaan kyllä auton, ei kyse ole siitä huomaako auto minua (tai koiraani). Tietenkin huolimattomampien kannattaa käyttää noita sirkusvaloja pimeällä ettei koira todella jää sen auton alle. Mutta jos jää, on syy kävelyttäjässä eikä siinä että ledivalot puuttuu..

  VastaaPoista

Jätäthän meille tassunjälkesi!