Epäasiaa | Taskuvarkaani

26. heinäkuuta 2012

Epäasiaa

On näköjäänkin jo vierähtänyt parisen viikkoa siitä, kun olen tänne viimeksi kirjoitellut. Ei se mitään, toivon mukaan tämä postaus korjaa asian. Ensin hieman juttua tästä blogista, kun on niin uusikin.

Aloin siis pitää tätä kyseistä blogia kertoakseni avoimesti ja rehellisesti elämästä frettieni kanssa. Tänne kirjoitan niiden toilailuista ja elämästä; niin hyvistä kuin huonoistakin asioista. Joskus tosin poikkean aiheesta rajustikin, mutta kaikki asiat ovat kuitenkin sidoksissa toisiinsa, tavalla tai toisella.
Blogini on edelleenkin kesken, olen nyt lähinnä kirjoitellut peruspostauksia elämästämme ja kuulumisistamme. Tarkoituksena olisi tehdä jossakin vaiheessa (mahdollisimman pian) infosivut näädistä, sekä muutama mielipidekirjoitus ja tietopläjäys. Myös ulkoasua tullaan varmasti kehittämään ennemmin tai myöhemmin, ei sillä, että siinä jotakin vikaa omasta mielestäni olisi. Sanokaa tekin mielipiteenne? Onko ulkoasu aivan liian tumma, vai toimiiko se? Blogi siis kehittyy kehittymistään, eikä varmasti tule koskaan olemaan valmis! 


Minulla on nyt ollut hieman kiireistä viimeiset pari viikkoa (myös tämä on varmasti vaikuttanut kirjoittamattomuuteeni), ja siitäkös Fera onkin ottanut nokkiinsa! Olen toki ollut joka päivä myös kotona, mutta olen myös ollut arkipäivinä lähes joka päivä monta tuntia poissa. Minulla on muutamana iltana mennyt suhteellisen myöhään, ja olen parina päivänä ollut kotona vasta puolen yön aikoihin. Tällöin tosin olen myös lähtenyt vasta illan puolella, mutta sepäs ei Feraa kiinnosta.
Havaittavissa on siis ollut muunmuassa eteiseen, oven eteen mielipidekakkaamista, kenkien rikkomista ja yleistä sotkemista. Lisäksi neiti oli kerran niin loukkaantunut, että puri minua, ja vastoin kaikkea aiempaa - todella kovaa! Fera käyttäytyy siis samoin kuin Doussi tapasi; minulla on kotiintuloajat, ja jos tulen pari tuntia myöhässä, saan kyllä kuulla kunniani! Kyllähän minä tämän ymmärrän sinänsä, ja onneksi tuo kiireys oli vain ohimenevää, ja olenkin nyt saanut olla muutamana päivänä kotona, ihan aamusta iltaan. Harmi vain, että heti kun saan olla rauhassa kotona, minuun iskee kova kuume! Toivottavasti en tartuta sitä Feraan..Nyt lauantaina, 28.07 on Pk-Frettien järjestämä Kesäpiknik -näyttely, jonne olen Feran ilmoittanut jo ajat sitten. Kesäpiknik siis järjestetään Espoon Keskuksen Kirkkopuistossa infon mukaan klo 10-18. Olisi siis todella huono juttu, jos nyt onnistuisin Feraan tuon kuumeen tartuttamaan; joutuisimme jäämään pois näyttelystä. Näyttelyssä on tosin toinenkin pieni ongelma. Minun piti nimittäin työntää Fera samaan aitaukseen ystäväni näädän kanssa, mutta nyt ystäväni ei ikävä kyllä pääsekkään paikalle, aitaus on hänellä parinsadan kilsan päässä, enkä ehdi millään käydä tähän hätään ostamassa omaa Playpeniä, joka toki on tarkoituksena mahdollisimman pian ostaakin. Minulla on siis tuonne näyttelyyn vain joku säälittävä kantokoppa, jossa en tietenkään pitäisi Feraa kauempaa kuin siellä on pakko (että näätä kannetaan tuomarien eteen jne.). Eli se tarkoittaa siis sitä, että valjaat päälle ja sitten pysymme varmaan hieman etäämpänä kaiken keskeltä suurimman osan ajasta, ettei porukka katso että mitä helvettiä se toi näätänsä tänne tartuttamaan kaikkiin jotain näätäkuumetta tai muuta vastaavaa. Ellei joku sitten tietenkin haluaisi ottaa aitaukseensa yhtä ylimääräistä näätää? Fera on ihan rokotettu (no tietenkin) ja terve, jos se saa flunssan tmv. niin jätämme koko tapahtuman väliin. Todennäköisesti olemme sinne tulossa, sillä Fera vaikuttaa ihan hyvinvoivalta, ja minunkin kuumeeni on jo alkanut laskea (aloin kirjoittamaan tätä postausta jo eilen..).

Kuten varmaankin olen kertonut, meille pitäisi toivon mukaan olla tulossa pieni pastellityttönen ehkä elokuussa tai syyskuussa Feran kaveriksi. Pentu on varattu Pickpocket's Ferretsiltä ajat sitten, ja kasvattaja onkin varannut minulle yhden tyttöpennuista. Alun perin toivoin  siis väritykseltään suklaata, sillä ihastuin pentueen emon, Daran (Pickpocket's Milkyway) väritykseen kovin, ja olisinkin toivonut pennun perineen emonsa upean värityksen. Pentueen isä on upea, unkarilais-latvialainen albiino Para. Pentuja syntyi kahdeksan, tasaisella sukupuolijakaumalla, mutta aivan koko pentue onkin pastellia. Meille on näin ollen siis tulossa tosiaan pastellityttö, joka ei minua todellakaan haittaa, sillä mielestäni pastelli on myös aivan upea väri, ja olenkin suunnitellut pastellin värisen fretin myös hankkivani. En vain odottanut saavani sitä juuri tästä pentueesta. Pennut ovat sattuneiden ongelmien vuoksi kehityksestään jäljessä, ja ovat todennäköisesti kasvattajalla pidempään, kuin 8-viikkoisiksi. Toivon todella, että pennut saavat kirittyä kehityksessään ja kasvussaan kiinni, ja kasvavat normaaleiksi, terveiksi fretinpennuiksi.

Kuten kuvista näkyy, olemme edelleen ulkoilleet Feran kanssa ahkerasti lähes päivittäin. Toissapäivänä olimme erittäin pitkällä lenkillä kiertämässä tuota lähimetsää ja frisbeegolf -rataa (hey cm'on siis frisbeegolf!?!). Lenkki kesti lähes kolme tuntia, ja olimme sen lopussa molemmat todella väsyneitä; kannoin viimeiset parisataa metriä Feran kotiin. Metsäpolulle lähtiessämme emme todellakaan tienneet reitin olevan niin pitkä, vaan kuvittelin, että pääsemme jossakin vaiheessa oikaisemaan takaisin samalle reitille, mitä yleensä käytämme. Niin ei ihan käynytkään, vaan voin todellakin myöntää, että siinä lenkin loppuvaiheessa minulla ei todellakaan ollut hajuakaan, missä me olimme. Siitä vähän eteenpäin kävelimme siirtolapuutarhoiden ohi (en edes tiennyt täällä sellaisia olevan!), ja jatkoimme vain eteenpäin toivoen, että polku loppuu kohta, ja ettei se ole johdattanut meitä jonnekkin aivan hevon kuuseen. Onneksi se sitten heti loppuikin ja johdatti meidät tutun urheilupuiston laidalle, josta olimme liikkeelle lähteneetkin. En kyllä tosin aio samaan reissuun toiste lähteä, tai ainakin ensi kerrarra olen varautunut hieman paremmin.

Jotakin positiivista lenkissä oli myös sen lisäksi, että Fera (ja myös minä) sai paljon liikuntaa ja raitista ulkoilmaa; Sain nimittäin otettua paljon kuvia, jotka (muistaakseni) olivat ainakin jokseenkin onnistuneita. Tästä en tosin mene takuuseen, mutta mielestäni oli todella kivaa kuvata näätää erilaisissa ympäristöissä, kuten kallioilla ja erilaisten kasvien ja puiden lähettyvillä. En tosin muista, näkyvätkö nämä asiat välttämättä yhtä hyvin kuvissa, mutta sanokaa te, sillä saatte ihailla niitä samantien!Niin no, eivät nuo kuvat nyt niin kovin juhlinnan aiheita ollutkaan. Äsryttää, että nuo rumat punaiset valjaat näkyvät jokaikisessä kuvassa >:( Sitten kun Fera on kasvanut täysikasvuiseksi, tilaan sille ihan normaalit kunnon valjaat. Nyt kun se vielä voi kasvaa ties minkä verran, ei viitsi teettää kalliita valjaita, jos ne sitten jäävätkin heti pieniksi.


6 kommenttia :

 1. Ihana fretti sulla! Olen hankkimassa frettiä ja on ihanaa seurata blogia juuri tulleen pentufretin elämästä niin saan vähän viitteitä mitä tuleman pitää :-) Osaatko neuvoa minulle, mitä kannattaisi hankinnassa ottaa huomioon? Minulla ei koskaan ole ollut frettiä mutta luen netistä niistä paljon tietoa ja katselen paaljon kuvia. En tiedä freteistä vielä paljoa mutta opin kokoajan lisää!! Voitko suositella jotain kasvattajaa porin seudulta?

  VastaaPoista
 2. Jos tilaan netistä fretille ruokaa niin tiedätkö kuinka nopeasti se tulee perille? Että kannattaako tilata hyvissä ajoin vai meneekö kuivaruoka pilalle? Kun täälä porissa ei ole mitään hyvää eläinkauppaa missä myytäisiin fretinruokaa :-(

  VastaaPoista
 3. Fera kiittää! Mukava kuulla, että blogistani on jotakin hyötyäkin ;) Kannattaa hankkia näädälle kaikki tarvikkeet (kantokopat, valjaat sun muut) ja ruoat valmiiksi vähän ennenkuin frettisi saapuu. Toki pitää myös olla valmistautunut fretin tuloon ja miettiä, voiko eteen tulla tilannetta, jossa joutuisit luopumaan eläimestä. Esimerkiksi elämäntilanteen muutos, allergia tai jokin muu vastaava tilanne. Jos tällainen tilanne voi tulla eteen, ei eläintä kannata edes ottaa, sillä kodin vaihtamisesta fretti stressaantuu pahasti. Ainoa joka siinä tilanteessa kärsii, on eläin.

  Ennen fretin hankintaa kannattaa myös ottaa siitä lajina ja sen tarpeista mahdollisimman paljon selvää. Netistä ja erilaisilta foorumeilta löytyy todella paljon hyödyllistä tietoa esim. ruokinnasta, terveydestä, kouluttamisesta ja hoitamisesta.

  Mielestäni Porin seudulta ei virallisia kasvattajia kummemmin löydy, mutta pienen ajomatkan päästä varmasti löytyy. Pitkänkin matkan ajaminen pentua hakiessa on mielestäni sen arvoista. Kun pennun ottaa viralliselta, SFL:n hyväksymältä kasvattajalta, voi olla varma saavansa hyväsukuisen ja terveen fretin joka on saanut tapakasvatusta ja oikeanlaista ruolaa ja hoitoa. Tuon vuoksi itse olisin valmis lähtemään pidemmällekkin. Täältä löydät Suomen Frettiliiton hyväksymät kasvattajat sekä paljon hyödyllisiä linkkejä ja tietoa: www.frettiliitto.fi

  VastaaPoista
 4. Ja tuohon ruoka-asiaan sen verran, että kuivaruokahan ei hevillä pilaannu, varsinkaan avaamattomassa pussissa. Totally Ferret on tietääkseni tällä hetkellä parasta freteille suunnattua kuivaruokaa, mutta tosin suosittelen enemmän kuin paljon ruokkimaan frettiäsi raakaruoalla. Tai ainakin antamaan kuivaruoan ohella säännöllisesti myös raakaruokaa, ainakin lihaisia luita pitämään hammaskiven poissa. Lisäksi nuo kuivaruoat ovat valmistettu vastaamaan fretin minimivaatimuksia, ja raakaruoasta fretti ainakin saa kaiken tarviysemansa. Laadukasta raakaruokaa saa tilattua esimerkiksi www.vauhti-raksu.net josta varmasti toimitetaan myös Porin lähistölle. Raakaruokinnasta löytyy erittäin kattava keskustelu vs-frettien keskustelupalstalta (Varsinais-Suomen fretit ry), jonka sivuille löydät linkin tuolta frettiliiton sivuilta. (:

  VastaaPoista
 5. Hei, ihana kuulla että olet tulevaisuuden yksi mafiaassosiaatti ;)
  Ihan pikku korjaus vain tuohon Paraan. Jätkä ei ole mikään iso, vaan normaali eli n 2-2,5 kiloinen vuodenajasta riippuen ja unkarilais- latvialainen, eikä venakko. Muuten olet oikeassa, Para on kertakaikkisen upea poika, jolla on täyden kympin luonne.
  T: Hillerimafia

  VastaaPoista
 6. Ahaa juu minun piti oikein tarkistaakkin, mitä olen oikein tänne kirjoittanut. Näköjään tullut virhe, mutta hyvä kun tulit oikomaan sen! Täytyy korjata asia samantien kun pääsen koneelle. ;) Ei puhelimella oikein viitsi alkaa tekstejä muuntelemaan. Mutta upea poika kyllä kuvien perusteella ainakin on! (:
  Mistähän oikein olin sen venäläisen repäissyt, kun olin käsittänyt Daran olevan se unkarilainen kun Pickpocket'sin sivuilla kerrottiin pentueen olevan venäläis-unkarilaiata linjaa,.joten olen näköjään mennyt tästä vetämään jotakin ihan omia johtopäätöksiäni :D

  VastaaPoista

Jätäthän meille tassunjälkesi!