Capital! -frettinäyttely | Taskuvarkaani

9. joulukuuta 2012

Capital! -frettinäyttely

frettinäyttely ferret show Capital
Postauksen aiheena onkin (yllätys yllätys) Vantaan Rekolassa 01.12.2012 pidetty frettinäyttely, Capital!. Näyttelyselostus tuli hieman myöhässä, sillä minulla oli hieman ongelmia bloggerin kuvatilan loppumisessa. Tai on siis edelleen, en jostakin syystä pysty ostamaan lisää kuvatilaa, vaikka olen yrittänyt kahta eri pankkikorttia joilla on kyllä rahaa ollut tarpeeksi. Joka kerta ostotapahtuma keskeytyy johonkin erroriin, mutta onneksi keksin väliaikaisratkaisun, jotta sain tämän postauksen tehtyä. Jatkan näin toki, kunnes uusi ilmainen kuvatilani loppuu tai kun sen kanssa tulee mahdollisesti jotakin ongelmia. Harmi ettei kuvatilaa pysty maksamaan vuoraan pankkitunnuksilla. Toivottavasti virhe on vain väliaikainen vika, ja pystyn tarpeen tullessa ostamaan kuvatilaa lisää.  Olinkin kyllä niin iloinen, että näyttely pidettiin näinkin lähellä kuin Vantaalla, yleensä kun joutuu hieman enemmän matkaamaan frettinäyttelyihin. Tällä kertaa en joutunut heräämään neljältä aamulla, vaan herätyskello taisi olla soimassa vasta puoli seitsemältä - eli samaan aikaan kuin arkipäivinäkin! Kuitenkin onnistuin myöhästymään näyttelyn sisäänkirjaamisesta, joka siis päättyi kello 9:30. Arvaatte varmaankin syyn; lumen hidastama joukkoliikenne. Olin paikalla varmaankin joskus puoli kymmenen maissa, mutta onneksi sain ilmoitettua myöhästymisestäni. Juuri jonkin aikaa sitten onnistuin hävittämään sim-korttini toisen puhelimen mukana, joten minullahan katosi kaikki puhelinnumerot, enkä netistä löytänyt numeroa, jonne olisin voinut myöhästymisestä ilmoittaa. Onneksi ihana älypuhelimeni oli kuitenkin aivan itse mennyt synkronoimaan facebookista kaverini puhelimeni osoitekirjaan, joten sain soitettua Mantalle joka sitten kävi kiltisti ilmoittamassa myöhästymisestäni. :-D


Kun pääsin paikalle, minun piti maksaa vielä nähtävästi puuttunut 10euroa ilmoittautumismaksusta. 27euroa laskussa luki, mutta oikea summa olikin kuulemma 37euroa. Onneksi minulla oli käteistä mukana. Ärsyttää kyllä hieman, kun jos olisin maksanut 15eurolla seuraavan vuoden Pk-frettien jäsenmaksun, ei olisi tuota kymppiä tarvinnut pulittaa ja jäsenmaksu olisi koko vuodelta hoidettu. En kuitenkaan uskaltanut sitä vitosta maksaa, sillä minulla ei liikaa ollut käteistä mukana, ja pitäähän näyttelyistä karvapalloille aina jotakin ostaakin! Eikä minulla olisi ollut mitään tietoa, missä Rekolassa olisi ollut automaatti (ei sillä, mitäs minä sellaisella tekisin kun pankkikortti on kadonnut..) Onneksi en kuitenkaan menettänyt kuin kympin, joka ei talouttani kaada. Silti minulle kuitenkin se vitonen jäi näyttelyn jälkeen käteen, joten olisin aivan yhtä hyvin voinut sen ensi vuoden jäsenmaksun jo maksaa. frettinäyttely ferret show Capitalfrettinäyttely ferret show Capital

Kun aloin kasaamaan aitaustani, olin hieman hukassa. Salihan oli tietenkin täyttynyt kun kaikki muut olivat jo paikalla, joten raahasin tavarani inhottavasti aitauksien reunalle, jossa oli ainoa vapaa tila. Kaikkien tuttujen aitauksethan olivat ihan jossakin muualla, mutta onneksi hieman raivaamalla tavaroita saimme tehtyä vielä yhdelle aitaukselle tilaa sieltä nurkasta, jossa muidenkin aitaukset olivat. Paljon kivempaa, kun oma aitaus on tuttujen aitauksien vieressä, kun kuitenkin sen luona niin paljon aikaa tulee vietettyä. Jouduinkin siis roudaamaan tavaroitani ja näätiäni edestakaisin salin poikki.

Söpöläiset. :) Usva, eli Pickpocket's Golden Tribute taisi hieman ihastua Feraan, sillä Usvan omistajan sanoja lainaten poika laahusti koko ajan Feran perässä pussailemassa ja nuolemassa tytön korvia ja kuonoa, kun laitoimme hetkeksi Feran ja Mojiton tähän aitaukseen. 
Päivä meni ihan kivasti ravatessa ympäri salia ja jutellessa ihmisiä sekä tietenkin ihastellen ja hiplaillen muiden näätiä. Onneksi ilmoittautumiskassissa oli desinfiointiainepullot kaikille, sillä en löytänyt aamulla omaani eikä kaupassa ollut ollenkaan. Jossakin vaiheessa äitini tuli käymään paikalla, ja ostikin tytöille 24Petsiltä sellaisen ihanan turkoosin putken. Onneksi sain juuri viimeisen turkoosin, joka oli siis näytekappale. Myyjät joutuivat avaamaan kaikki paketit, joista yhdessäkään ei sitten ollut oikean väristä. Lisäksi sain Feralle SulkaDesigniltä uuden rokotuskortin/ terveyspäiväkirjan, joka on hieman parempi kuin tuo kissojen eläinlääkäristä saatu, josta on jokaisesta kohdasta viivattu yli "kissa" ja kirjoitettu tilalle "fretti." Sitä vain mietin tässä, että kun neidin penikkarokotemerkinnät on siinä vanhassa rokotuskortissa, enkä haluaisi sitä enää käyttää. Jos siirrän vanhasta kortista koko sivun, niin sehän voisi aivan hyvin olla jonkun toisen fretin rokotuskortista.. Täytyy keksiä jotakin järkevää, kun kuitenkin haluaisin ne tuohon uuteen siirtää. Voinhan toki kantaa molempia mukana näyttelyissä. Juuri sunnuntaina täyttelin molempien tyttöjen terveyspäiväkirjoihin sukupuukohdat ja etusivun tiedot. Sekä tietenkin painomerkintöjä. :-)

Olin juuri ennen näyttelyä käynyt ostamassa Feralle ja Mojitolle uuden nukkumapaikan, tuollaisen kolmiopesän nimittäin. Kävin parina päivänä katsomassa Koivukylän Faunattaresta josko siellä olisi turkooseja, mutta ikävä kyllä jouduin myöntymään vaaleanpunaiseen, hintaan 26,95 kun turkooseja ei vain ollut saatavilla. Onneksi näyttelypaikalla taas olikin ainoastaan turkooseja myynnissä, sillä joku muukin oli joutunut tuon pesän värin suhteen tekemään myönnytyksen! Kun olin laittamassa tuota vaaleanpunaista hökötystä musta-sini-turkoosiin aitaukseeni tuo pesä kädessäni, Allun omistaja Noora seisoi taas laittamassa samanlaista turkoosia pesää puna-vaaleanpunaiseen aitaukseena, ja molempien reaktio oli "Eikä! Miten sulla on ton värinen!?" Näin ollen vaihdoimme käyttämättömät pesämme, ja molemmat saivat oikean värisen! :) Onneksi kävi hyvä tuuri, ja molemmat saivat mieleisensä värisen joka sopii omaan aitaukseen. Eihän aitaukseeni olisi vaaleanpunainen sopinut, saati sitten turkoosi tuohon ylläolevaan punasävyiseen sekamelska-aitaukseen. 

frettinäyttely ferret show Capitalfrettinäyttely ferret show Capitalfrettinäyttely ferret show Capitalfrettinäyttely ferret show CapitalMojito arvosteltavana.


Arvostelut menivät taas vähän niin ja näin. Mojito siis tuli taas hienosti luokkansa kolmanneksi pisteillä 90/100, vaikkakin neidiltä oli vähennetty rasvakerroksesta 1,5 pistettä (eli saman verran kuin Feralla!) Ja lihaksien puutteesta ropsahti 2 miinuspistettä! Tuo ihmetytti minua suuresti, sillä Mojito on melkein pelkkää lihasta, eikä sillä oikeastaan ole ylimääräistä rasvaa ollenkaan. Lisäksi, meidän läskipallerolta eli Feralta oli lihaksien kohdalla miinustettu vain yksi piste, joten harmi ettei tuomarit olleet tytöillä toisinpäin. ;-) Kyllähän tuosta huomaa tuomarin vaikuttavan asiaan suuresti, sillä kyllähän se nyt on ihan täysi fakta että Fera on tuollaisena läskinä, pehmeänä pömppömahana lihaksettomampi kuin Mojito, joka on suuremmasta grammamäärästään huolimatta paljon kompaktimman näköinen ja tiiviimpi paketti. Ja Mojiton masuun ei sormi uppoa. Näin ollen Feralta olisi saanut mennä enemmän pisteitä tuossa kohdassa, tai sitten Moiskulta vähemmän.  :-)


Tuomarin ilmeestä jo huomaa mielipiteen Ferasta.. Lisäksi arvostelunumeroa ei vaihdettu, Fera oli 20.4.
frettinäyttely ferret show Capital
Feran arvostelun kanssa kävi taas todella huono tsägä. Siis todella huono tuuri, huonommin ei olisi voinut käydä. Neidin sijoitus oli vasta luokkansa neljäs pistein 88,5/100. Tämähän johtuu siitä, että Fera oli niin likainen että tytöltä vähennettiin siitä syystä 6,5 pistettä. Tosiaan, tuo likaisuus josta nuo huimat pisteet vähennettiin, johtui kahdesta asiasta; neidin tassunpohjat hieman harmahtivat, ja Feran kynnenaluset olivat ihan mustat! En ymmärrä, missä se oli saanut ne noin likaiseksi. Tassujen likaisuudesta lähti siis 2 pistettä. Eivät ne omaan silmääni mitenkään erityisen likaiset olleet, lukuunottamatta niitä kynsiä. Huonolla tuurilla Fera oli juuri ennen arvostelua käynyt hiekkalaatikolla, ja neidin.. alakarvoihin oli tarttunut jotakin.. Tästä miinustettiin 4,5 pistettä kommentilla "dirty vulva." Voin ihan suoraan sanoa, että kun sain arvostelupaperin, minua vitutti. Harmitti myös, kun seuraavana päivänä tuloksia selatessani huomasin että Fera olisi saattanut saada samat pisteet, kuin luokan voittaja oli saanut. Ei siinä mitään, jos Feralle oikesti olisikin kuulunut tuo 88,5 pistettä, mutta kyllä se harmittaa, että tuli niin huonot pisteet vain ja ainostaan likaisuuden takia, kun oikeasti olisi tullut paremmat. Fera olisi kuitenkin mielestäni ansainnut pistemäärän 90 pisteen yläpuolelta. Ihan varmasti harmittaisi kaikkia muitakin, mutta sellaista se elämä on, seuraavassa näyttelyssä paremmin ja kyllähän muillekin on osunut kohdalle näin huono tuuri. Ei sille mitään voi eikä se maailmaa kaada, joskin tuloksissa ei kovin nätiltä tuo 88,5 pistettä näytä. 


Minun näätänihän ovat täydellisiä, olivat ne sitten kuinka likaisia tahansa, tai Mojiton tapauksessa lihaksettomia ja läskejä. ;-)Kaikin puolin oli kuitenkin mukava näyttelypäivä, ja oli todella kiva päästä näkemään tuttuja ja hipelöimään kaikenkarvaisia näätiä! Seuraava näyttely jonne suuntaan onkin sitten WCWFS, joka järjestetään Naantalissa 26.01.2013. Tuolla West Coastissa aitauksemmekin on hieman hienomman näköinen kuin tällä kertaa, sillä pohjakangas on viellä kesken ja ensi kerralla aitauksessa on hieman enemmän tavaraakin. Vaikka otinkin hirveästi leluja mukaan, mutta kuten FFF:ssäkin, myös tällä kertaa puolet leluista oli kadonnut matkallal. En ymmärrä minne ne oikein katoavat, näköjään tytöt sitten heittelevät niitä kantokopastaan matkalla ulos. Kantokopassa ei nimittäin paikalle saavuttuamme ollut yhtäkään lelua jäljellä.. Tästä lähtien lelut pysyvät visusti laukussa matkan ajan.

frettinäyttely ferret show Capital


frettinäyttely ferret show Capital
Rakastuin tuohon mustaan ylöspäin katsovaan otukseen, se oli niin ihana ja nätti. 
Äänestin tätä kaveria suosikkinäädäksenikin. ;)

Kuva ei tosin tee fretille oikeutta.
frettinäyttely ferret show Capital

frettinäyttely ferret show Capital
Kuutin Avalanche, Feran sisko minttu nukkumassa aivan yksin.
frettinäyttely ferret show Capital
Minttu ja näätäkasa. 8)
frettinäyttely ferret show Capital

frettinäyttely ferret show Capital

frettinäyttely ferret show Capital

Feran laiskotteluhetki riippumatossa. 
Neiti oli vetelä kuin mikä ja veti sikeitä koko päivän.
frettinäyttely ferret show Capital

frettinäyttely ferret show Capital

frettinäyttely ferret show Capital

Huom. seuraavassa postauksessa tulee näyttelyn aivan ihanat sisaruskuvat, joita onneksi saatiinkin aika mukavasti. :)

12 kommenttia :

 1. Siellähän se meidän poika on Feran kimpussa noissa kuvissa :'D Söpöilyä. Mehän nähdään sitten taas WCWFS:ssä kun mekin ollaan sinne tulossa ainakin tuon poitsun kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Söpöilyäpä hyvinkin. :D WCWFS:ssä tosiaan nähdään, eihän siihen ole enää kuin 1,5 kuukautta aikaa, joka menee nopeammin kuin huomaakaan. Kiva juttu että tekin olette tulossa! Ehkäpä tytöt tulee taas aitausvierailulle.. ;-) Tai toisinpäin!

   Poista
 2. Ei hitto kun en tajunnut! Olis pitänyt tulla tonne näyttelyyn katselemaan frettejä.. Voi elämä! Missä toi seuraava näyttely järjestetään? Kun asun kuitenki uusimaalla niin olis ollut niin ihanaa tulla silittelemään muiden frettejä. Harmi että jäi väliin ja tosi harmi että teillä kävi noin huono tuuri, Ferahan olisi muuten voittanut! :O

  VastaaPoista
 3. Seuraava frettinäyttely on WCWFS, joka järjestetään 26.1.2013 Naantalissa. Eli hieman kauempana kuin Capital.. Harmi että missasit tuon Capitalin, kun kerran etelä-Suomessa asut.

  No kävi kyllä suoraan sanottuna paska mäihä, kyllähän tuo paljon harmittaa kuitenkin kun Fera olisi lähestulkoon voittopisteet ansainnut rakenteellaan, olemuksellaan, turkillaan jne. Eikä siinä mitään vaikkei olisi voittanutkaan (tod. näköisesti olisi kyllä kakkoseksi jäänyt) tai edes palkintosijoille tullut, kunhan olisi saanut juuri ne pisteet jotka neidille olisi 'kuulunutkin.' Kyllä jokainen tietenkin haluaisi näätänsä saavan hyvät pisteet, mutta kyllä se enemmän harmittaa jos fretti olisi oikeasti todella hyvät pisteet saanutkin mutta likaisuudesta mennyt. Ei siinä mitään jos ulkomuodon ja rakenteen puolesta tuollaiset pisteet kuuluisivatkin. No ensi kerralla sitten paremmin, silloin on jonkun muun vuoro huonolle tuurille.

  VastaaPoista
 4. Onko frettinäyttelyt samanlaisia kuin koiranäyttelyt? Miten se onnistuu freteillä, eihän ne tottele kuin koirat. Vai onko ne kuin kisssanäyttelyt (en kyllä ole koskaan käynyt mutta minulla on hailakka mielikuva)? Ainakaan kissanäyttelyissä ei saa olla yhtä isoja häkkejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehei frettinäyttelyt ole lähelläkään koiranäyttelyitä. Frettejä ei todellakaan juoksuteta tms. missään kehässä, vaan ne vain viedään tuomarille arvosteltavaksi. Frettinäyttelyissä jokaisella on oma aitaus tai häkki, josta sitten fretin arvostelunumeron koittaessa fretinkantaja tulee sen hakemaan ja vie tuomarille. Tuomarin käpälöityä fretin läpikotaisin tuo fretinkantaja sen takaisin omistajalleen. Päivän päätteeksi jokainen saa fretriensä arvostelulomakkeet.

   Poista
 5. Paljonko fretit maksaa? Onko freteissä samalla tavalla kun kissoissa että on hyvät ns. rotuyksilöt ja vähän "huonommat" maatiaiset? Voisiko sellaisen.vähän ns. huonomman fretin.saada halvemmalla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fretti maksaa SFL:n hyväksymältä viralliselta kasvattajalta 350 euroa. Linkit kasvattajien nettisivuille löydät sivupalkista. En todellakaan suosittele ottamaan frettiä hinnan perusteella! Fretti ikävä kyllä on todella sairas eläinlaj i, ja ottamalla fretin väärästä paikasta saattaa käydä huonosti. Viralliset kasvattajat ovat tehneet vuosien työn kehittääkseen terveet ja hyvärakenteiset kasvatuslinjat, joista pimeät kasvattajat eivät voi edes unelmoidakaan, heille kun ei kasvatusyksilöitä myydä ollenkaan, joten heidän "kasvatusyksilöiden" takana ei ole pitkään hiottuja linjoja vaan pääosin huonosukuisia yksilöitä joiden perimästä ja taustoista ei ole tietoa tai siitä ei välitetä. Ikävä kyllä valtaosa maailman freteistä on sairaita ja perinnöllisiä sairauksia sekä alttiutta sairastua on paljon. Monet ovat ikävä kyllä maksaneet virheestään liian kovan hinnan otettuaan fretin epämääräiseltä kasvattajalta kun pentu onkin menehtynyt jo hyvin nuorena. Fretin ottaminen pimeältä kasvattajalta on silkkaa arpapeliä ja ikävä kyllä suurimmalla osalla ei ole onni ollut puolella. Mikäänhän ei takaa ettei viralliselta kasvattajalta otettu fretti voi menehtyä ennen aikojaan, mutta se on todella, todella paljon epätodennäköisempää kun pimeän kasvattajan kanssa. Valinta on ostajalla, mutta muistatha aina tehdä päätöksen eläimen hyvinvoinnin ja terveyden vuoksi, etkä rahan.

   Tietenkin on myös paljon kodinvaihtajafrettejä myytävänä netissä, joista joku josstakin syystä joutuu luopumaan. Sellaisen ottaminen on myös hyvä vaihtoehto, ja arvostan ihmisiä jotka antavat rakastavan kodin fretille jota on kohdeltu kaltoin tai joka on kotia vailla. Kodinvaihtajat ovat yleensä myös halvempia, tai ainakin pitäisi olla. Netin myyntipalstoille vaan todella harvoin eksyy virallisia kasvatteja, sillä niille etsitään uudet kodit kasvattajan kautta. Näin ollen et yleensä voi olla varma kodinvaihtajan alkuperästä, terveydestä tai suvusta. Kannattaa siis valita fretti tarkoin otit sen sitten mistähyvänsä. Usein kodinvaihtajat nimittäin ovat näitä pimeiden suomalaisten kasvattajien tai virolaisten trokarien tuotoksia, mutta pitäähän niillekkin tarjota koti. On täysin eri asia ottaa pimeältä kasvattajalta peräisin oleva kodinvaihtaja kuin suoraan ko. kasvattajalta pentu, et silloin nimittäin tue kasvattajaa rahallisesti. Lisäksi pimeät kasvattajat usein pyytävät kasvateistaan jopa samoja summia kuin viralliset, mikä taas on täysin ennenkuulumatonta toimintaa. Myös virallisilta kasvattajilta voi kysellä kodinvaihtajaa ja ilmoittaa sellaista etsivnsä sillä useimmilla kasvattajilla tulee ennemmin tai myöhemmin vastaan tilanne, jossa kasvatti joutuu vaihtamaan kotia.

   Toivottavasti tästä oli apua fretinhankinnan miettimiseen! Muistathan myöss ennen mahdollista hankintaa etssiä freteistä paljon tietoa jotta osaat hoitaa sitä parhaalla mahdollisella tavalla.Fretin hankkiminen vaatii paljon tiedonkeräämistä, kuten minkä tahansa tuntemattoman eläinlajin hankinnassa. (esim. koirista ja kissoista ihmiset oppii pienestä pitäen kirjoista, käytännössä ja koulussa ym. Freteistä taas ei yleensä kerry tietoa ilman että sitä vartavasten etsii).

   Poista
 6. Hei, pisteisiin todennäköisesti vaikutti muutkin asiat kuin vain likaisuus. Tuomarit eivät ehdi kirjoituttaa jokaista asiaa paperiin, vain selkeimmät jutut, mutta silti muutkin asiat vaikuttavat.
  En pessyt Alexanderia lainkaan ja se oli VSP. ;)

  Jos haluat lisätietoa arvostelusta niin laita vaikka yksäriä fbssä. ;)

  T:Aija Kouhi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi onnea Alexanderille! :)
   No sitä minä itsekin aloin miettimään, että jos Fera ei olisi ollut likainen, olisi varmasti rapissut pisteitä pois jostakin muusta. Ja FFF:ssähän Fera sai tasan 90 pistettä vai olisikohan ollut 91, joten ei tuo mikään voittajanäätä ole vaikka hienosti onkin pärjännyt. Joten ei niistä pisteistä paljon jäänyt puuttumaan vaikka todennäköisesti olisikin puhtaana edellistä paremmat pisteet saanut. Tosin lihaksikkuuden ja rasvakerroksen suhteen tuomari teki varmaan virheen, sillä Feralta olisi varmasti pitänyt siitä mennä enemmän pisteitä. ;-) Harmi etten ehtinyt niitä kakkoja ja pissoja harjata pois, vaikka eihän itse frettiä näyttelymenestys kiinnostakaan. :D Ja yksi näyttelyhän kyseessä on, eihän sinne voittotarkoituksella pidäkkään lähteä!

   Voisinkin tosiaan jokin päivä kun facebookkiin ehdin, laittaa sinulle viestiä asiasta, tottakai minua kiinnostaa aina lisätieto! :)

   Poista
 7. http://frettivaroitus.blogspot.fi/2012/12/miten-meilla-syodaan.html?showComment=1355647047543#c8310095260327720084

  VastaaPoista
 8. Apua kun en tämän postauksen kommentteja ollut ollenkaan huomannut! Käynkin heti katsomassa linkin. :)

  VastaaPoista

Jätäthän meille tassunjälkesi!